Camilla var ufrivillig barnløs og fikk tvillingene Christoffer og Celine ved hjelp av prøverør. Da hun seks år senere følte seg dårlig, fryktet hun at hun var alvorlig syk. I stedet dukket det opp et 12 uker gammelt foster på ultralydskjermen.

Sist oppdatert: 4. juli 2012

Historien til Camilla og Ole-Johnny begynte for åtte år siden. De hadde prøvd i noen år uten at det skjedde noe og tok kontakt med lege. De ble henvist videre til utredning og ting tok tid. Det ble oppdaget vanncyster på eggstokkene til Camilla som var så store at de måtte fjernes. Etterpå kunne de forsøke prøverør. Noen årsak til barnløsheten kunne ikke ekspertene finne.

– Når man endelig får hjelp, skulle man jo helst ha blitt gravid i går. I stedet måtte vi vente tre kvart år, sier Camilla.

Les også: Hjelp til å bli gravid

Da de endelig var i gang med prøverørsforsøket ble det hentet ut egg, og disse ble befruktet. To egg ble satt inn og Camilla og Ole-Johnny skulle bare reise hjem og vente på tidspunkt for testing to uker senere. Men Camilla ble fort dårlig. Hun fikk vondt rundt navlen og følte seg syk. Etter en tur på legevakten ble de sendt videre til sykehuset.

– Det viste seg at jeg var overstimulert. Og gravid, forteller Camilla.

Gleden over klaff på første forsøk var stor. Det ble tatt blodprøver som viste at graviditetshormonet hCG økte raskt – veldig raskt.

– Gleden var kjempestor. Er det mulig, tenkte vi. Mange har jo mange runder med prøverørsforsøk. Vi var overlykkelige, sier hun.

Måtte kanskje avbryte svangerskapet
Men Camilla var fremdeles dårlig på grunn av overstimuleringen. Det var samlet væske i buken og Camilla hadde store smerter.

– Dagen etter kom legen og sa at jeg måtte opereres, og at jeg kanskje måtte avbryte svangerskapet, sier hun.

Det var en tung beskjed å få. Men legene sa at de skulle se formen hennes an time for time og dag for dag før de opererte. Ble hun dårligere, ble det operasjon.

– Heldigvis ble jeg bedre dag for dag, forteller Camilla.

Spesialisten som behandlet henne sa at hun skulle få forsøke å gå svangerskapet ut, men at ettersom hun hadde vanncyster på eggstokkene igjen, så kunne det hende at de måtte gjøre gripe inn underveis. I mellomtiden ble det tatt hCG-prøver som viste en formidabel mangedobling. Camilla ble etter hvert skrevet ut.

Les også: – Jeg unner ingen denne usikkerheten

Ultralyd
I uke 7 var det tid for tidlig ultralyd for å sjekke at babyen i Camillas mage levde, og for å sjekke størrelsen på vanncystene.

– Vi så to vanncyster. Og to bankende hjerter, forteller hun.

Camilla sier at hun ikke klarer å huske hva hun tenkte, men forteller at hun ikke skjønte at det kunne være to!

Svangerskapet gikk fint – selv med to store vanncyster og to babyer som vokste. To uker før termin ble hun lagt inn på sykehuset for å føde, men overtalte legene til å vente tre dager til. 11 dager før termin skulle tvillingene komme til verden.

Var minutter om å gjøre
Vanligvis kommer tvillinger til verden med kort mellomrom. Det gjorde ikke Christoffer og Celine. Christoffer kom kjapt og lett til verden på bare to pressrier. Men da Celine plutselig fikk god plass inni magen, ville hun ikke ut. Hun kom ikke ut uansett hvor mye legene prøvde å lirke og lure. Det ble forsøkt tang og vakuum uten hell, og riene stoppet opp. Da det ble snakk om hastekeisersnitt, våknet instinktet i Camilla.

– Jeg skjønte det var kritisk, men er for naturlig fødsel. Jeg spurte om det var noe jeg kunne gjøre, og legen svarte at det var det, men da måtte jeg gjøre som han sa, sier hun.

Legen forsøkte å dra Celine ut mens Camilla på oppfordring presset alt hun kunne – uten rier. Da Celine til slutt kom, var hun stjernekikker, noe som ikke akkurat gjorde jobben enklere fordi det tar mer plass.

– Hun var i veldig dårlig form. Legene har i ettertid sagt at de to minuttene vi sparte i forhold til å ta hastekeisersnitt, kan ha vært avgjørende, sier hun.

Men det gikk veldig bra med Celine. I to uker lå hun på intensivavdelingen på sykehuset og Camilla løp mellom tvillingene sine for å amme. Celine ble fulgt opp i to år, men hun hadde ikke fått noen skader av den harde fødselen.

– Det var nok en tøffere start for henne enn vi skjønte da, forteller Camilla.

Christoffer og Celine ønsket seg et søsken, men mamma Camilla fortalte at det ikke kunne skje. Hun tok feil.

I dag er Christoffer og Celine glade og friske barn på 7 år.

Les om tvillinger

Mange operasjoner og ingen tredjemann
Den ene vanncysten til Camilla hadde sprukket under fødselen. Den andre måtte opereres bort. De neste årene fortsatte det å vokse vanncyster på eggstokkene, og hun ble operert i snitt en gang i året. I julen for to og et halvt år siden ble det oppdaget to nye cyster. Den ene var 20 cm i diameter, og legene mente det var på tide å fjerne opphavet til disse cystene – eggstokkene.

– De fjernet en og en halv eggstokk. Den ene egglederen var ødelagt fra før, og det ble oppdaget at den andre var tett. Etterpå fikk jeg ikke flere cyster, men heller ingen regelmessig menstruasjon, sier hun.

Dermed tenkte Camilla og Ole-Johnny at de ikke kunne få flere barn, og slo seg til ro med det. I stedet gikk mye av energien på å selge småbruket, flytte inn i en midlertidig bolig, og bygge nytt hus. Prosjektet tok mye tid og krefter. Midt oppi dette fikk Camilla en telefon.

– I dag destruerer vi eggene, ville bare informere om det, sa damen fra fertilitetklinikken, forteller Camilla.

Eggene fra prøverørsforsøket var oppbevart i fem år, men det passet liksom aldri å bruke dem. Og nå var det altså for seint.

– Det var mye følelser inni bildet da. Drømmen om en tredjemann ble revet bort, og samtidig flyttet vi fra småbruket hvor tvillingene hadde tatt sine første skritt, sier hun.

Les også: Å bestemme seg for å få ett barn til

Camilla føler seg syk
Det nye huset ble bygd, og Camilla og Ole-Johnny gjorde mye selv. Hun beskriver tiden som kaotisk, og da de i fjor sommer endelig kunne flytte inn, var Camilla tappet for krefter.

– Det var jo kanskje ikke så rart at jeg følte meg nedkjørt etter flyttingen, men dette var annerledes. Det var noe rart med kroppen, forteller hun.

Det var i magen det kjentes rart. Først lurte Camilla på om det kunne være nye cyster som vokste der inne, men følelsen stemte ikke med hvordan det hadde kjentes ut før. Hun var trøtt og rar, men visste at hun ikke kunne bli gravid.

– En venninne hadde kreft i magen, og jeg ble redd det samme skulle gjelde meg, sier hun.

Hun kvidde seg for å ta kontakt med legen – hun var ikke klar til å få dårlige nyheter. Men til slutt tok hun kontakt med legen og fikk time hos spesialist. Det tok bare to dager, men i mellomtiden hadde Ole-Johnny vært utsatt for en motorsykkelulykke og var innlagt på sykehuset.

– Det var litt tragikomisk da han ble trillet inn til legen i rullestol, sier hun.

Les også: Bekymring for det ukjente

Stort sjokk
Det ble tatt innvendig ultralyd for å finne årsaken til Camillas manglende energi, trøtthet og smerter i magen.

– Jeg tror legen ble like overrasket som oss, og først skjønte ingen av oss noen ting. Vi må ha vært litt av et syn alle tre, sier Camilla.

For på skjermen var det slett ingen kreft eller vanncyste – det var et sprell levende foster på 12 uker!

Gjett om Celine ble glad da mamma fortalte om babyen i magen!

– Det var et kjempesjokk. Vi hadde vært sammen i 17 år og tvillingene var sju år, vi kunne jo ikke få barn selv om alt var intakt, og nå hadde jeg jo fjernet det meste som kunne gjøre meg gravid, men likevel var det et lite under på vei, sier hun.

Familien hadde innstilt seg på at det var de fire det ville bli, samt sønnen Ole-Johnny hadde fra et tidligere forhold, uansett om de ønsket seg flere barn. Nå skulle de endelig finne ro og fred i sitt nye hjem, og nyte at ungene var blitt store.

– Og plutselig er det en baby på vei. Det var et under – han er en gave, sier Camilla.

Celine hadde alltid ønsket seg småsøsken, men Camilla hadde vært tydelig på at det ikke kom til å skje. Nå kunne hun gi kontrabeskjed. Etter å ha summet seg i to dager, ble nyheten delt – til stor glede.

– Celine sa; du kunne jo ikke få barn, mamma, og plutselig kom det en baby i magen din, sier Camilla.

Les om søsken

Han blir nok noe stort
Den lille babyen i magen fikk fort kallenavnet ”astronauten”, og måtte lures ut 10 dager på overtid. Fødselen ble satt i gang, men da de mistet hjertelyden, måtte han tas med akutt keisersnitt.

– Han kjempet seg igjennom. Vi trodde det var for seint, men han klarte seg. Jeg var kjempeglad, sier Camilla.

En lykkelig familie er klar for hjemreise fra sykehuset.

Casper var 4150 gram og 54 cm da han kom til verden 20. mars i år. Til tross for en dramatisk fødsel, scorte han best på alle tester og var frisk og fin.

– Gudskjelov – nok en gang lurte han oss. Han har virkelig kjempet for sin rett. Han kommer nok til å bli noe stort, sier Camilla stolt.

Den vesle gutten er et under og Camilla kan fortelle at han er en spesielt blid og glad baby.

– Han bare smiler og er aldri lei seg!

Les også om mirakelbabyen Elina

Ferdig nå
Nå har familien på fem endelig funnet roen hjemme, og Camilla har fått svangerskap og fødsel litt på avstand.

– Svangerskapene har vært fine. Men jeg har hatt en fin fødsel, en helsikefødsel og ett aktutt keisersnitt – jeg har prøvd litt forskjellig, sier hun og ler.

Hun er takknemlig for Casper, men mener at det ikke blir flere barn i fremtiden.

– Nei, nå som vi vet at det kan skje, har vi tatt forholdsregler. Jeg hadde aldri tatt abort om vi ble gravide, så nå tar vi ikke sjansen på det. Nå har Ole-Johnny sterilisert seg – for sikkerhets skyld, avslutter Camilla.

Skjønne lille Casper er en usedvanlig blid liten gutt.

Les også: Tre søstre skal ha babyer på samme tid

Les også: Han tok farskapstest bak ryggen min

Les også: 44 år gamle Trine venter nummer fire

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelTang eller sugekopp? Nei takk!
Neste artikkelDansende babyer!
DEL