GravidFørste trimesterTegn på at du er nygravid - fra A til Å

Tegn på at du er nygravid – fra A til Å

Hva følte du da graviditetstesten ble positiv? Alt? Foto: iStock
Av Janet Molde Hollund og Maren Eriksen 152429
Å nettopp ha funnet ut at man er gravid er nervepirrende, spennende, skummelt, flott – og stort sett alle andre følelser i hele verden. Her er kjennetegnene på at det faktisk har skjedd – du er gravid!

A – Angst for at noe skal gå galt

B – Brekninger. Plutselig blir det vanskelig å pusse tennene uten å brekke seg.

C – Cravings – noe du plutselig bare MÅ ha av matvarer? Eller oftere – noe du absolutt ikke klarer tanken på?

D – Dobesøk – hele tiden. Tissetrangen mangedobles fordi glatt muskulatur i kroppen blir slappere – blæren inkludert.

E – Emosjonell – det er helt normalt at tårene spretter helt uten at du vet hvorfor.

F – Folat. Helst skal du ta tilskudd av folsyre før du blir gravid, men har du ikke rukket det, er det ingen grunn til å vente. Det er i de første ukene i svangerskapet at folsyren gjør den viktige jobben sin med å lukke nevralrøret og hindre blant annet ryggmargsbrokk. Folat fås på apoteket.

G – Graviditetstester – mange av dem. For én er ikke bevis nok… Og fordi du lurer på om det faktisk kan stemme at du fortsatt er gravid – på ordentlig!

H – Halsbrann. Finn ut hva som hjelper og som er trygt å ta som gravid. Lovehearts mener noen kan hjelpe, men det finnes også ting på apoteket. En ekstra hodepute eller to kan hjelpe nattesøvnen.

I – Irritabel. Følelsene sitter utenpå kroppen og alt tolkes i verste mening. Og det er lite du kan gjøre for å forhindre det.

J – Jubel – i det stille? Hvem skal få vite om hemmeligheten i magen, og når?

K – Kvalme. Åtte av ti er kvalme. Men disse første dagene og ukene kan det godt hende at du lengter etter symptomer, og stresser fordi du ikke er kvalm. Det trenger slett ikke å bety at noe er galt. Og hvis (når) kvalmen slår til for fullt, kommer du til å angre på ønsket ditt.

L – Lukter – alt lukter og stinker sterkere enn du tidligere har opplevd. Særlig de tingene som ikke lukter godt, eller som plutselig ikke lukter godt lenger. Og luktene kan fort føre til både kvalme, brekninger og oppkast.

M – Murringer. Jada, du slapp unna mensen denne måneden, og månedene framover. Men de første dagene og ukene kjenner du sannsynligvis på like mye murring der nede som du ellers gjør når du har mensen. Og du kommer til å bekymre deg. Selv om det faktisk bare er livmoren som strekker seg.

N – Navlebeskuende – klarer du å fokusere på særlig annet enn det som skjer inni magen din akkurat nå? Ikke det, nei… Ikke så rart.

O – Oppblåst. Fem uker gravid og mage på størrelse med fem måneder gravid. Hurra… Magestørrelsen kommer til å variere veldig fra morgen til kveld.

P – Puppene forandrer seg. Brystvorter som er ømme bare du ser på dem, årer som plutselig dukker opp under huden, BH-størrelsen som blir for liten… Og dette er bare starten på forandringene!

Q – Q-melk eller annen melk. Gravide har ekstra behov for kalsium. En viktig kilde til dette er melk og meieriprodukter.

R – Riktig kosthold. Du kan elske salami så mye du bare vil. Men skal du være på den sikre siden, får du heller glede deg til å spise det om åtte måneder. Sørg for å gi mageboeren det beste utgangspunktet i livet.

S – Symptomjakt – er jeg like kvalm, trøtt, oppblåst… i dag? Hvorfor/hvorfor ikke?

T – Trening er både trygt og anbefales. Det kan føles som et ork, men det er viktig å holde kroppen i form også i svangerskapet. Kontaktidretter og ekstremsport skal du være forsiktig med.

U – Ultralyd synes mange er både spennende og betryggende. Fra cirka uke 6 kan man se hjertet slå. Tidlig ultralyd kan man betale seg til hvis det ikke er medisinske grunner til undersøkelsen.

V – Voksesmerter – i magen! Ligamentene rundt livmoren strekkes og tøyes når livmoren vokser. Det kan kjennes som stikninger i magen og er ufarlige selv om de kan være ubehagelige.

W – WTF! Kjenner du ikke deg selv igjen? Henger du ikke helt med i svingene med alt som skjer med kroppen din? Velkommen til første trimester!

X – Kombinasjonen av to X-kromosomer gir jente. Lurer du på om det kan gjemme seg en liten frøken i magen din? Vokser puppene dine vokser fort, du er fysen på godteri, har halsbrann og den vordende mormoren har fått grått hår – ja da skal det tyde på at du får en datter.

Y – XY er kromosomparet som gir gutt. Er det en liten sønn i dagen din, kan du vente deg hodepine, bekymringer og liv og røre i magen i svangerskapet. Det sies også at kvinner som venter en gutt ser spesielt godt ut i svangerskapet.

Z – Zzzzzz – dautrøtt. Tenk at noe så lite kan tappe deg så fullstendig for krefter! Men det tar på å lage et helt nytt menneske!

Æ – Ærlig talt – eller omgå sannheten litt? Skal du fortelle den egentlige grunnen til at du kommer litt seint på jobb på morgenen fordi formen ikke er på topp? Eller hvorfor du ikke kommer på fest? Eller ikke har lyst på et glass vin i selskap? Eller skal det forbli en hemmelighet en liten stund til?

Ø – Ønskedrømmer. Disse er det ofte mange av. Hva er det du drømmer mest om? Å kjenne spark? Stryke over en stor babykul? Møte babyen for første gang? Eller kanskje alle disse – og mange flere?

Å – Åletrange klær er kanskje ikke det beste akkurat nå. Klær som strammer kan gjøre deg mer kvalm, og så oppblåst som du kanskje føler deg nå, så risikerer du å få spørsmål du kanskje ikke er klar for å svare på ennå. Kroppen din er i endring – tilpass deg etter den.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: