GravidBarnet i magenHva skjer når hodet fester seg?

Hva skjer når hodet fester seg?

Mot slutten av svangerskapet skal du vite hvordan babyen ligger i magen. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Jordmor Grethe R. Teigen, Mamastork 119017
På slutten av svangerskapet, vil babyen legge seg med hodet eller setet ned i bekkenet. Dette gjelder for de aller fleste, kun noen få babyer klarer ikke bestemme seg, og skifter mellom ulike stillinger.

Dere har sikkert hørt jordmor eller lege snakke om at hodet er bevegelig eller festet. På svangerskapskontrollene, vil vi etter uke 30 begynne å kjenne etter hvordan babyen ligger i livmoren. Er det hodet eller setet som ligger ned? Hvor ligger ryggen? Vi kan også blant annet ha en formening om der er mye/lite fostervann, om barnet er stort eller lite.

Bruker håndgrep for å kjenne etter
For å finne ut om barnet er festet i bekkeninngangen, tar vi et håndgrep over symfysen, og klemmer litt rundt barnets hode. Hvis vi klarer å bevege på hodet, er det altså bevegelig. Er det festet, klarer vi ikke bevege på hodet i det hele tatt. Det har allerede begynt å bevege seg ned i det benete bekkenet.

For førstegangsfødende fester hodet seg oftest i løpet av den siste måneden av svangerskapet, noen ganger tidligere. Noen kan også oppleve at hodet ikke fester seg før fødselen starter, dette trenger ikke bety noe.

Det er mye vanligere at flergangsfødende har en baby med bevegelig hode, helt inn til fødselen starter.

Endringer i mors kropp når hodet festes
Mange vil oppleve, at når hodet går ned og fester seg, «synker» magen. De kan merke at det blir lettere å puste, de får mindre halsbrann og det blir kanskje lettere å spise. Noen føler at det «iler» litt nedover i bekkenet. De med bekkenplager, kan føle at bekkenet kjennes bedre ut når hodet fester seg – da stabiliseres bekkenet på en måte. Når hodet er festet vil babyen som regel sparke bare på ene siden av livmoren, den klarer ikke snu på seg.

Hvis fødselen starter med vannavgang
Hvis fødselen skulle starte med fostervannsavgang, vil der heller ikke kunne komme noen navlesnor i klem. Hodet står allerede som en «propp» i bekkenet, og gjør at der ikke kan komme noe ned.

De som starter med vannavgang vil, når de ringer sykehuset, få spørsmål om hodet er ned, om det er festet eller bevegelig. Derfor er dette viktig informasjon som lege eller jordmor skal kunne gi på slutten av svangerskapet.

Jordmor/lege SKAl vite hva som er ned fra uke 36
I uke 36 skal vi vite om hodet eller setet ligger ned i bekkenet, og er en i tvil, skal kvinnen henvises til ultralyd, for å avklare dette.

Jeg har opplevd mange ganger at kvinnen ringer og ikke vet hva som ligger ned og om det er festet eller ei. Hvis den som har kontrollen ikke vet, må han/hun få noen andre til å sjekke det. Det er ikke ok å bare tro og håpe.

Når det er sagt, kan det faktisk være ganske så vanskelig noen ganger, å vite om det er et hodeleie eller seteleie. Noen ganger kan vi bli lurt, og de fleste jordmødre har vel opplevd å ta feil. Men er en i TVIL, skal en be om en «second opinion».

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: