Familie10 ting gravide fortjener

10 ting gravide fortjener

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 93001

Det er hardt arbeid å bære fram et menneske. Sjekk om du får som fortjent!

1. Kjærlighet

Å vente barn sammen er magisk, og mange par opplever at de kommer nærmere hverandre. Den gravide gjør en fantastisk jobb for deg, og fortjener å få høre at hun er elsket – hver dag!

Til pappa/partner: Du fortjener også å bli elsket. Husk på at det man gir, får man ofte igjen. Kanskje må du si det litt oftere i denne perioden, men husk på at hun gir deg et barn – det er slitsomt.

2. Forståelse

Det kan bli tårer, sinne, lykke og latter – alt i løpet av et lite minutt. Det kan være forvirrende både for den gravide og pappaen, men skjønn at dette ikke skjer av vond vilje. Hormonene som raser i kroppen hennes er nødvendige. Da blir det også nødvendig med en stor porsjon forståelse.

Til pappa/partner: Det er slett ikke lett å bo sammen med noen du aldri vet hvordan vil reagere på den minste ting. Du fortjener også forståelse, men kanskje har hun nok med å prøve å forstå seg selv disse månedene?

3. Respekt

Det vokser et lite barn inni henne. Det står respekt av å bringe fram et helt nytt lite menneske. Mens dere slapper av på sofaen dannes tånegler, øyevipper og lubne kinn. Det skader ikke å tenke over livets mirakel, og vise hvor mye du setter pris på jobben hun gjør!

Til pappa/partner: Du er i ferd med å bli pappa/medmor, og innsatsen du investerer i henne og forholdet fortjener også respekt. Det er stort å være en vordende familie!

Les også:

Huskeliste for første trimester

Huskeliste for andre trimester

Huskeliste for tredje trimester

4. Entusiasme

Hun kjenner graviditeten på kroppen, og holder på å bli kjent med den lille som bor der inne. Sjansen er stor for at hun har kommet lengre i prosessen med tilknytning enn det du har. Hun jubler gjerne over hver nye uke, for det første fjærlette sparket, og klør i fingrene når hun ser bitte små babyklær. Du synes kanskje ikke det er fullt så spennende å bruke timer på å kikke på babyklær og –utstyr, men hun fortjener din entusiasme. Klarer du å gi deg hen, kan det jo hende entusiasmen smitter over på deg?

Til pappa/partner: På samme måte fortjener du entusiasme for de tingene ved forberedelsene som interesserer deg – for eksempel oppussing, innkjøp av ny og familievennlig bil, handling av utstyr eller noe helt annet.

5. Blomster

Det er sjelden feil å gi din kjære blomster. Blomster passer til de fleste anledninger, enten du vil si ”Jeg er glad i deg”, ”Jeg er stolt av deg”, ”Unnskyld” eller noe helt annet. Overraskelser er ofte hyggeligere enn rutiner her. Sjansen er uansett stor for at hun blir glad.

Til pappa/partner: Blomster har også en tendens til å gi deg en god porsjon goodwill – noe som kan komme godt med i disse månedene.

6. Avslapning på sofaen

Vi er alle forskjellige, men hvis min kjære hadde bedt meg om å legge meg godt til rette i sofaen, satt på favorittserien min på tv og utstyrt meg med skje og en skål iskrem til å balansere på den voksende magen, ville jeg følt meg elsket og ivaretatt. Å være gravid er slitsomt for kroppen, og avslapning hører med. Ingen er tjent med en utslitt gravid. Pass på å legge til rette for hvile.

Til pappa/partner: Kanskje kan du krype under teppet sammen med henne, så kan dere nyte stunden sammen?

7. En god natts søvn

Det kan høres ut som en klisjé, men det er faktisk lurt å sove mye nå. Når babyen kommer blir søvnen i beste fall forstyrret, og i verste fall til dels ødelagt i en periode. Har dere andre barn, er dette tiden der du bør ta din del av nattevåket – og vel så det. Det er få ting som gjør kropp og sinn så godt som en hel natt med god søvn. Det kan bli vanskelig, selv om du legger til rette for det, men det beste du kan gjøre er å prøve.

Til pappa/partner: Det er ikke bare bare å sove ved siden av en gravid heller. Hun vrir og snur seg hele tiden i håp om å finne en god sovestilling, dunker i deg fordi du ”puster for høyt” eller tar for mye dyne. Du har også behov for en god natts søvn!

8. Egentid

Kafétur med venninnene, et langt bad, pusling med hobbyer, trening eller en helt stille kveld alene med fjernkontrollen – egentid gjør godt for kropp og sjel. Legg til rette for slike gode stunder. Oppfordre og støtt henne slik at hun får nyte det mens hun kan. Den første tiden etter fødselen vil egentid føles som et fremmedord.

Til pappa/partner: Du trenger og egentid. Pass på at du får anledning til å gjøre ting som gir deg energi også. Fornøyde mennesker tåler mer av det meste.

9. Følge til svangerskapskontroller

Du synes kanskje ikke turen til legen eller jordmoren er det morsomste du kan finne på. Det kan være vanskelig å få fri fra jobb, og du kan føle deg ukomfortabel med emnene som tas opp. Men hun fortjener at du investerer i svangerskapet, og er med på kontrollene. Du kan hjelpe henne å huske på tingene dere lurer på, og huske informasjonen dere får. At du er med betyr mye – og det viser at du er engasjert.

Til pappa/partner: Det skjer også noe magisk på disse kontrollene. Du vil få høre babyens hjertelyd, se babyens profil på ultralyd, og få viktig informasjon som vil forberede deg på din nye rolle som pappa. Kontrollene kan være like verdifulle for deg som de er for henne!

10. Interesse for svangerskapet

Hva skjer i magen denne uken? Alt skjer inni kroppen hennes. Det du kan bidra med er interesse. Interesse for hva som skjer med babyen og med henne. Du synes kanskje ikke det er så spennende å høre om halsbrann og sure oppstøt, men prøv å lytte likevel. Leser du deg opp, vil du skjønne mer av mirakelet som skjer inni kroppen hennes. Det finnes også egne tekster til foreldre – uke for uke. Å sammen lese i Babyverden-appen” på sengen viser at du er interessert, engasjert og spent. Det gjør godt!

Til pappa/partner: Du skal også forberede deg på den nye rollen som pappa. Det krever tid og interesse. For henne går det mer automatikk i det – for hun kjenner det på kroppen. Men det blir ofte lettere å forstå farsrollen hvis du interesserer deg for svangerskapet. Mens hun er fokusert på her og nå, kan det være lurt at du fester blikket litt lenger fram. Hva med fødselen og den første tiden etterpå? Når du også kan kjenne barnet på kroppen?

Les også:

IKKE si dette til gravide!

10 løgner folk sier til gravide

Dette savner vi IKKE ved å være gravid

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: