GravidGraviditetssymptomerLegemiddel mot svangerskapskvalme godkjent i Norge

Legemiddel mot svangerskapskvalme godkjent i Norge

For første gang kan man i Norge nå få et legemiddel som er beregnet mot svangerskapskvalme. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 16189 Sist oppdatert 17.01.23
– Det er et gjennombrudd at vi nå har et medikament som er offentlig godkjent til bruk mot svangerskapskvalme, sier overlege Jone Trovik ved Haukeland universitetssykehus.

Det svenske legemiddelfirmaet Campus Pharma melder 17. januar 2023 at legemiddelet Xonvea nå er tilgjengelig i Norge. Xonvea er offentlig godkjent av Legemiddelverket til behandling av kvalme og oppkast hos gravide  
 
– Aldri før har vi hatt et legemiddel som har blitt laget med nettopp kvalme gravide som målgruppe. Vi har etterspurt det lenge, og er kjempeglade for at det nå er på plass. Vi har ikke fått endret våre veiledere ennå, men jeg regner med at dette vil bli førstevalget i behandling av kvinner med svangerskapskvalme. Xonvea vil kunne skrives ut av fastleger, sier overlege Jone Trovik ved Kvinneklinikken på Haukeland universitetssykehus. Hun en av Norges fremste eksperter på alvorlig svangerskapskvalme, og er også professor ved Universitetet i Bergen. 

Kombinasjon av antihistamin og vitamin B6
Trovik forteller at legemiddelet har vært i bruk i mange andre land lenge.
– I USA og Canada har de brukt Xonvea siden 1950-tallet, og vi har gode data på at dette er et trygt legemiddel å gi til gravide. Legemiddelet er i utgangspunktet en blanding av en allergimedisin/bilsyketablett, det vil si et antihistamin, og vitamin B6. Studier har vist at denne kombinasjonen er bra mot svangerskapskvalme – bedre enn om man gir antihistamin eller B6 alene, sier hun.

Dette inneholder Xonvea
Doksylaminsuksinat 10 mg (antihistamin) og pyridoksinhydroklorid 10 mg (vitamin B6).

Ifølge Felleskatalogen skal preparatet «tas daglig, og ikke ved behov. Fortsatt behov skal revurderes av lege etter hvert som graviditeten skrider frem.» Xonvea svelges på tom mage med et glass vann, og anbefalt startdose er to tabletter ved leggetid. Noen kan trenger høyere dose. Maksimal anbefalt dose er fire tabletter i døgnet.

– Når man er kvalm, er det en fordel å kunne ta en kombinasjonstablett. Ønskesituasjonen hadde vært å få en tablett som ikke må svelges, som stikkpille. Men vi er glade for å få en trygg medisin med god effekt, sier Trovik.

Ifølge CampusPharma er det omfattende klinisk dokumentasjon og bruk av medikamentet i andre land. Det skal ikke være økt risiko for misdannelser hos fosteret/barnet, noe som også står i Felleskatalogen: «En stor mengde data fra gravide indikerer ingen misdannelser eller føto-/neonatal toksisitet.» Dette betyr altså at det ikke skal være noen fare for fostre eller nyfødte.

Bivirkningene for den gravide skal være milde.

Hvem kan ha nytte av medisinen?
– De som er så kvalme at de trenger behandling, bør få medisinen. Jeg møter jo mange med ekstrem svangerskapskvalme, hyperemesis gravidarum, på Kvinneklinikken. Vi har foreløpig kun to små studier på dette, men det kan se ut som at de som er utsatt for å få hyperemesis, bør starte så tidlig som mulig med behandling. De som starter tidlig med behandling, kan bli mindre syke, sier Trovik.

Hun håper at tidlig start med Xonvea kan være med på å utsette innleggelse av de med hyperemesis.

– Men hvordan vet man at man er utsatt for å få hyperemesis?
– Man kan få en pekepinn ved å se på hvor syke andre i familien har vært i graviditetene deres. Har du en mor eller søster som har eller har hatt hyperemesis, er du mer utsatt for å kunne få det, sier Trovik.

– Har man hatt hyperemesis i ett svangerskap, er det stor risiko for at man får det igjen i et nytt svangerskap. Da kan det være nyttig å starte med kvalmestillende med en gang graviditetstesten er positiv, sier hun.

– Men vi vet også at mange innvandrerkvinner får alvorlig svangerskapskvalme. De har ofte vanskeligere tilgang på helsehjelp, og kan ha problemer med å få andre til å forstå hvilke plager de har – og bli tatt på alvor. Jeg tenker at disse kvinnene er blant de som trenger medikamentet aller mest, sier Trovik.

Ønsker å få medikamentet på blå resept
CampusPharma sier at de har diskusjoner med Legemiddelverket for å få Xonvea på blå resept.
– Det er veldig viktig å få dette på blå resept. For å få medisiner på blå resept er det strenge krav: tilstand må være alvorlig og langvarig. Så i første omgang vil nok dette bli vurdert for blå resept til kvinner med hyperemesis-problematikk, sier Trovik.

Det vil likevel være mulig å få medikamentet på vanlig hvit resept. I Felleskatalogen er utsalgspris angitt som 299 kroner for 20 tabletter. Maks dose (fire tabletter) vil da vare i 5 dager.

– Ofte er nye medisiner dyrere. Selv om dette ikke er et nytt medikament internasjonalt, er det nytt i Norge. Jeg håper ikke pris er til hinder for at kvinner som trenger kvalmestillende bruker dette, sier Trovik.

– Men når er man så kvalm at man bør bruke medisiner?
– Jeg tenker at det kan være lurt å bruke medisiner dersom kvalmen hemmer deg i det daglige. Dersom du ikke orker daglige gjøremål, eller ikke klarer å gå på jobb. Er du så kvalm at det får konsekvenser som at du ikke får i deg mat og blir uttørket, er det alvorlig. Da trenger du behandling på sykehus, og vi snakker om hyperemesis. De som har hyperemesis vil trenge kvalmestillende lenger enn gravide flest, sier Trovik.

– Men du vil altså oppfordre alle som blir hemmet av svangerskapskvalme i hverdagen til å forhøre seg med fastlegen om å få denne kvalmestillende medisinen?
– Ja, det vil jeg. Dette er en trygg medisin. Jeg ønsker at kvalme gravide skal ha det bedre. Man føler seg veldig syk når man er kvalm. Jeg håper også at disse medisinene kan hjelpe til å holde flere gravide i jobb, sier Trovik.

Hun legger heller ikke skjul på at det særlig er viktig å hjelpe de som blir aller sykest. For noen blir faktisk så dårlige at de tar abort.
– Det året det kvalmestillende medikamentet Afipran fikk begrensninger for bruk, steg antallet kvinner innlagt med hyperemesis som tok abort. Afipran fantes som stikkpille, noe som er en fordel for de som er meste kvalme. Men det heter i retningslinjene at ingen skal ta medikamentet i mer enn 5 dager. Og hyperemesis varer jo mye mer enn 5 dager, sier hun.

Ønsker at dette blir standarden for kvalme gravide
Trovik håper at Xonvea kan bli en slags «grunnsmurning» for gravide som sliter med kvalme.
– For å illustrere, kan vi si at folk som er syke eller har smerter ofte starter med paracet eller ibux, men at de sykeste kan ha behov for morfin. For svangerskapskvalme blir Xonvea det man starter med, så kan det hende at noen trenger sterkere medikamenter, sier Trovik. 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: