GravidTretthet i graviditeten

Tretthet i graviditeten

Det er langt fra uvanlig å føle seg ekstra trøtt i begynnelsen av svangerskapet. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 64783
Svært mange gravide føler seg overmannet av en voldsom trøtthetsfølelse i begynnelsen av svangerskapet. Trøttheten kan gjøre seg gjeldende svært tidlig og virke lammende. Mange tenker ikke på annet enn søvn, og sovner bare de setter seg ned.

Årsaken til trøttheten vet vi ikke sikkert, men det krever mye energi å skape et helt nytt menneske! Det er faktisk trukket sammenligninger mellom den tilstanden du nå befinner deg i, og en fjellklatringsekspedisjon. Tenk på hva som går med av krefter!

Beskytter trøttheten fosteret?
Kanskje henger det sammen med at barnet er særlig sårbart i begynnelsen av svangerskapet? Slik at trøttheten hindrer kvinnen i å utfolde seg i aktiviteter som ville kunne skade barnet?

Det beste du kan gjøre er å lytte til kroppen din. La den få den roen og hvilen den trenger. Ta hensyn til deg selv! Kroppen din skal tilpasse seg det å være gravid både fysisk og psykisk.

Bedre i andre trimester
Det kan se ut som om trøttheten for mange slipper taket når morkaken er ferdig dannet. Etter hvert som barnets organer er dannet, og barnet bare skal vokse og modne, vender ofte kreftene og overskuddet tilbake.

La kroppen få bestemme over viljen, og hvil litt ekstra i denne perioden. Mange forteller at de ikke har noe valg – de bare sovner.

Trøtt eller syk?
Selv om det er vanlig å være trøtt i svangerskapet, bør du ta kontakt med lege dersom du har flere symptomer som ikke knyttes direkte til svangerskapet – for eksempel muskelsmerter, feber, hjertebank eller sår hals.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Neste artikkel

Nyeste artikler: