BloggStripping og tøying – er det vits?

Stripping og tøying – er det vits?

Forholdene bør være modne for at jordmor skal prøve stripping. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 78038
Dette synes jeg er er veldig godt spørsmål, og det er jammen ikke lett å svare enkelt på. Jeg tror heller ikke vi jordmødre nødvendigvis er helt enige på dette område – det er i hvert fall min opplevelse.

Noen synes gjerne man aldri skal blande seg og heller la kroppen ordne opp helt uten ‘innblanding’, mens andre igjen gjerne kan være mere frempå og på tilbudssiden når det kommer til stripping og tøying.

Siden det kanskje ikke er alle som vet hva dette med stripping og tøying egentlig er, så tenkte jeg å forklare litt først. Som jeg tenker så er tøying én ting og stripping en helt annen ting. Men i forhold til begge deler må det faktisk være litt modent i forkant så det er litt åpning, ellers er det ikke mulig hverken å strippe eller tøye.

TØYING: Det ligger nesten i ordet at tøying er nettopp tøying eller strekking av mormunnen. For å få til dette, må det være så stor åpning fra før at vi kan få inn to fingre i mormunnsåpningen. Det er en stor fordel om mormunnen også er myk og ettergivelig, og at livmorhalsen har avkortet seg en del. Det vi da gjør er å dra de to fingrene vi har inne i åpningen fra hverandre, og liksom strekke eller tøye åpningen så mye som det går. Det kan kjennes ganske ubehagelig – som kraftig mensmurring, men min erfaring er at hvis vi som jordmødre går ganske gradvis fram og hjelper kvinnen til å slappe godt av, så syns de fleste at det går veldig fint.

STRIPPING: Ved stripping går vi inn og løsner på fosterhinnene helt nederst i livmoren. Hinnene ligger helt tett klistret inntil livmorveggen, og med fingeren kan vi enkelt løsne på de. Da må det være stor nok åpning til at vi kommer inn gjennom livmorhalsen med en finger. Her gjelder det også at det er en fordel om forholdene fra før en ganske modne og tøyelige. Dette kjennes nokså likt som tøying, og også her handler det om å gå varsomt frem og samarbeide godt kvinnen.Må være modne forhold
Det er nok ikke noe enkelt svar på om tøying og stripping er vits. Det er så mange ting som spiller inn, og erfaringene er så forskjellige. Aller først er min erfaring absolutt at forholdene fra før må være modne – hvis det i det hele tatt skal vurderes.


Å tøye og strippe på umodne forhold gir etter min erfaring oftest bare veldig mye ubehagelige sammentrekninger, som gjerne kan forstyrre både søvn og overskudd og gjøre kvinnen sliten. Og det er jo ikke optimalt når fødselen nærmer seg. Mange andre ting kan også spille en viktig rolle: Er det rundt termin, eller kanskje allerede over? Hvordan er allmentilstanden, og hvordan har svangerskapet ellers vært? Er det gjerne en spesiell grunn til at kvinnen ønsker å bli tøyd og få fødselen i gang?

Tenk gjennom hvorfor
Min oppfordring til dere gravide er å ta det opp med jordmoren deres. Snakk med henne om hennes erfaringer, og tenk gjennom HVORFOR dere overveier å bli tøyd og/eller strippet. Man kan jo si at når man er så langt i svangerskapet at tøying og stripping er aktuelt, så kommer babyen jo uansett veldig snart likevel.

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: