GravidFølelser i svangerskapetFøler meg ikke gravid – er det normalt?

Føler meg ikke gravid – er det normalt?

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 17907
Mens noen er kvalme og dårlige, og får omtrent alle svangerskapssymptomene, er det andre som ikke merker noen ting. Begge ytterpunkter – og mye midt i mellom – er mulig.

Ømme pupper, rar smak i munnen, kvalme og tretthet. Svangerskapssymptomene kan være mange, og for flere nygravide går det går ut over formen og hva de orker de første ukene. Det store målet er å klare seg gjennom de 12 første ukene, for etter dette pleier ofte kvalmen å gi seg.

Så har vi noen som ikke merker noe som helst. Ukene går, og det eneste grunnen til at de vet de er gravide, er at de har fått en positiv test. Da kommer gjerne spørsmålet til jordmor – «Er det normalt?»

– Mange lurer på hva som er normalt når de venter barn. Å ikke merke noen symptomer er det heldigvis mange kvinner som opplever, og de er noen ordentlige heldiggriser! Mens andre sliter med kvalme fra morgen til kveld, kaster opp og er utilpass, er det altså noen som ikke merker noen verdens ting. Er du blant de sistnevnte, så gled deg over at svangerskapet ditt har fått en så god start, sier jordmor Monica Moland.

De første ukene av svangerskapet er det heller ikke alle som opplever at magen vokser noe særlig, spesielt ikke dersom det er første barnet.
– Magen og kiloene vil nok komme etter hvert og bli synlig for flere enn den gravide selv. Mange førstegangsgravide ”lengter” på en måte etter magen, og synes mye blir enklere når flere kan SE at de venter barn, sier Moland.

Har du kommet over i andre trimester, og ennå ikke kan se noe til magen, har Moland et tips til deg.
– Hvis du legger deg flatt ned på ryggen og legger en flat hånd nederst på magen din, vil jeg tro at du kjenner en liten ”oppfylling” over symfysen. Det er livmoren du kjenner. Etter cirka 12. uke vokste den seg opp over kanten av bekkenet, og kan derfor kjennes utvendig nå. Ikke løft hodet for å se, for da strammer du magemusklene og det blir vanskeligere å kjenne livmoren. Får du det ikke helt til, kan du be jordmor eller lege vise deg hvor livmoren befinner seg når du kommer til neste kontroll, sier Moland.

Synes du det hele er uvirkelig, får du i alle fall et bevis på at det er et lite liv som vokser inni magen når du kommer på tidlig ultralyd rundt uke 12.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: