GravidSvangerskapsplagerDiaré i graviditeten – er det farlig?

Diaré i graviditeten – er det farlig?

IlCrestock.com
Av Malin Sofie Leirvik 84187
Kan det være farlig om du som gravid har diaré? Når burde man dra til legen? Og hva hvis man kaster opp i tillegg?

Du har kanskje hatt diaré tidligere, men denne gangen er det annerledes. Du er gravid, og tarmen spiller ikke på lag. Er det grunn til bekymring?

– I utgangspunktet er det ikke farlig å ha diaré når man er gravid. Det er forskjell på om man føler seg syk generelt, eller bare har diaré. Hvis det dreier seg om diaré i noen dager, er det ikke farlig, sier jordmor Annett Hegén Michelsen.

Nok væske er alltid viktig i svangerskapet, men særlig når man har diaré påpeker Michelsen.

– Det er viktig å få i seg nok mat, men væskeinntaket er aller viktigst. Dersom du har diaré over fire til fem dager kan det være lurt å oppsøke lege. Det kan bli fare for dehydrering når man har diaré. Det er også viktig å følge med på allmenntilstanden. Er du slapp og sliten – oppsøk lege før det har gått fire til fem dager, sier Michelsen.

Hun har noen tips for hvordan man kan ta vare på seg selv når man har diaré.

– Få i dag væske med salter og mineraler, for eksempel Farris for eksempel. Har du liten matlyst så spis det du får til, gjerne noe som ikke er hardt for magen. Loff, bananer eller noe annet du kan føler du klarer å spise er fint, sier Michelsen.

Fare for fosterets helse?
Er du bekymret for den lille i magen, kan du trøste deg med at det som oftes går bra med barnet – selv med en infeksjon i kroppen.

– Det finnes nok mage- og tarminfeksjoner som kan være farlige for barnet, men barnet er veldig godt beskyttet inne i magen mot de fleste infeksjoner. Er man i utlandet og får diaré, eller ikke får i seg nok væske i varmen for eksempel, burde man oppsøke lege, fordi man er spesielt utsatt for dehydrering hvis man er gravid, sier Michelsen.

Er du hjemme i Norge, er ikke Michelsen veldig bekymret.

– Her i Norge hvor det er generelt god hygiene over alt, så er vanligvis ikke diaré over en kortere periode farlig, sier hun.

Hvorfor har du diaré?
Det finnes mange årsaker til at man kan få diaré, men de mest vanlige årsakene er helt ufarlige.

– Er det sånn at resten av familien løper på do, så tyder det selvfølgelig på at det er noe som går. Man kan også se på hva slags medikamenter man tar, og om man har startet på noen nye medisiner eller vitaminer som kan forårsake dette, sier Michelsen.

Fordi det er nemlig slik at viktige medikamenter og vitaminer gravide blir anbefalt å ta, kan forårsake diaré.

– Jerntabletter kan føre til forstoppelse, men det kan også gå andre veien, og noen vil da oppleve å ha løs mage. Derfor må man kanskje tenke litt over om man har begynt med noe nytt som kan være årsaken til diaré, sier Michelsen.

Og selv om du får mageproblemer av medisinene, ikke slutt å ta dem uoppfordret.

– Medisiner skal du ikke slutte med uten samråd med lege. Sjekk også med lege om eventuelt vitamintilskudd og annet kan byttes ut, sier Michelsen.

Andre årsaker til diaré
Har du utelukket nye vitaminer og infeksjoner, har Michelsen noen tanker om hva det kan være.

– Man har litt annerledes fordøyelse når man er gravid, så det kan veksle veldig mye mellom å ha diaré og være forstoppet. Det er vanlig at man føler seg litt annerledes i magen, fordi det er trangt inni der, det blir vanskeligere å fordøye maten på vanlig vis, sier Michelsen.

Går du rundt og gruer deg til noe, kan også dette gjøre magen løs.

– Stress kan forårsake dårlig mage. Når man skal på et jobbintervju eller skal på første ultralyd er man gjerne litt spent, og dette kan innvirke på tarmen, sier Michelsen.

Hvis du også kaster opp
Matforgiftning, omgangssyke og andre mage- og tarminfeksjoner kan ofte også inkludere oppkast. Michelsen påpeker at du må være enda mer oppmerksom om du også kaster opp i tillegg til diaré.

– Diaré er en ting, men hvis man har både oppkast og diaré, og dette pågår over flere dager, med lite inntak av væske og mat, er det klart man må oppsøke lege. Diaré dehydrerer, men oppkast gjør at man mister væske raskere. Da kan væskenivået bli farlig lavt, og må få væske intravenøst, sier Michelsen.

Diaré før fødsel
Du er høygravid, og merker at magen er løsere enn normalt. Det kan noen ganger tyde på at noe er på gang.

– Diaré nærme termin kan noen ganger være ett av de første tegnene på at fødselen er i gang. Det kan virke som at naturen har laget det slik at tarmen skal tømme seg før fødselen, sånn at når man slipper at så mye avføring kommer ut sammen med barnet. En tømt tarm frigjør også plass i fødselskanalen, sier Michelsen.

Mye tidligere i svangerskapet trenger ikke diaré å bety at det er fare for prematur fødsel.

– Hvis man får diaré tidligere betyr ikke dette at fødsel er i gang. Da er det nok heller en infeksjon eller diaré av andre årsaker.

Hvis du er bekymret, er det hjelp å få
Noen ganger kan det kanskje være vanskelig å slå seg helt til ro, men hjelpen er ikke langt unna.

– De aller fleste kommuner har nå jordmortjeneste tilgjengelig hver dag. Da kan du ringe jordmor og høre om du kan komme inn på kontroll for å forsikre seg om alt går bra med fosteret, og slik at du som gravid kan slappe av, sier Michelsen.

Og hun har en oppfordring til alle:

– Heller ring en gang for mye enn én gang for lite, avslutter Michelsen.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: