GravidTil alle menn: sannheten om gravide

Til alle menn: sannheten om gravide

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 91085

Ingenting er vakrere enn gravide kvinner – på avstand. Når du kommer nærmere merker du alle de mindre sjarmerende sidene.

Selv om svangerskap er fantastisk og ett av livets mirakler, innebærer det også humørsvinginger og endringer som minner om puberteten – bare verre. Her er noen av de skumle endringene du kan vente deg.

Hun fiser mer enn deg!
Du vet den følelsen du har etter å ha spist en diger biffmiddag? I svangerskapet går hennes fordøyelse tregere med den effekten at hun blir oppblåst. Gjennomsnittspersonen fiser mellom 14 og 23 ganger til dagen – gravide ofte dobbelt så ofte! Hormonet progesteron i kroppen hennes har skylden. Det gjør tarmen slappere – noe som innebærer at hun både høres og luktes… For å forverre det hele vokser også livmoren og presser tarmene ut og bort når den vokser, som igjen gjør henne enda mer oppblåst.

Hun legger på seg
Det er forventet at hun legger på seg i svangerskapet, men mange menn er ikke forberedt på det store antallet kilo hun blir tyngre. Vanligvis øker vekten med mellom 10 og 16 kilo i svangerskapet, men noen legger også på seg mye mer. Gjennomsnittlig vektøkning er 12,2 kilo. Av disse utgjør barnet cirka 3,5 kilo. Resten fordeles mellom bryster, fostervann, væske i vev, morkake, livmor, blodvolum, fettreserver og de 57 dunkene med iskrem hun spiste de siste ukene av svangerskapet.

Hun har altfor god luktesans
Spiser du makrell i tomat, ostepops eller tar deg en øl? Da bør du være forberedt på å bli skjelt ut. Du burde jo vite at hun synes det lukter forferdelig vondt nå, selv om lukten aldri har plaget henne før. Noen mener det skyldes et urgammelt instinkt for å unngå at gravide fikk i seg matvarer som kunne være skadelige, men det burde jo likevel være mulig for andre å nyte mat og drikke i fred!

Hun spyr
Det er få ting som er mindre sjarmerende enn oppkast. Men du får ta det som en slags forberedelse på årene som kommer. Sjansen for at du kommer til å måtte forholde deg til gulp og oppkast de neste årene er stor. Heldigvis kan du sannsynligvis ta puten over hodet eller sette headsetet på og slippe å høre. Et medlidende blikk og en trøstende kommentar kan sikre deg verdifulle kjærestepoeng.

Hun får åreknuter og hemoroider
Svangerskapet kan være tøft for mange kvinner. Men for noen er det vikelig ”a pain in the arse”. Åreknuter er slyngede eller knuteformede utvidelser i de største blodårene på legger og lår. De kan også forekomme på kjønnsleppene. Åreknuter rundt endetarmsåpningen kalles hemoroider. Årsaken er igjen hormonell – blodgjennomstrømningen går saktere, og blod samler seg i beina når hun står og sitter mye. I tillegg til ubehagelige hemoroider kan den trege fordøyelsen gjøre henne forstoppet – noe som igjen gjør hemoroidene verre. Ikke rart mange gravide føler seg ukomfortable mot slutten av svangerskapet. La henne ligge og hvile seg, gjerne med føttene høyt – det hjelper.

Hun får Hobbit-føtter
Du vet hva de sier om menn med store føtter? Selvfølgelig, spesielt om du selv har store føtter. Men vet du hva de sier om kvinner med store føtter? At de sannsynligvis er gravide! Det er nemlig ikke uvanlig at føttene vokser en skostørrelse i svangerskapet. Og så er det jo dette med hevelser igjen. Når blodet ikke strømmer like kjapt tilbake til hjertet, men samler seg i føttene, samles også væske i vevet og føttene vokser. Det er ofte verst mot slutten av svangerskapet, når hun står mye eller når det er varmt i været. Heldigvis forsvinner hevelsen etter fødselen, men føttene kan forbli større enn før hun ble gravid.

Det ser ut som hun har tegnet på seg selv
Noen kvinner får en mørk stripe fra navlen og ned til kjønnshårene. Den heter ”linea negra”, også kalt ”fødselsstripen”, og forsvinner etter fødselen. Fram til fødselen vil det se ut som hun har tegnet på magen sin med tusj!

Hun svetter!
En ting er svette etter trening, men hva med å forsøke å snike seg under dyna til kjæresten din på natten og bli møtt av en gjennomsvett dyne? Gravide er varmere og svetter mer enn vanlig fordi skjoldbruskkjertelen blir mer aktiv. Hvilestoffskiftet hennes er 20 prosent høyre enn vanlig. Nattesvetten hjelper mot avkjølingen, men er kanskje ikke så lekkert…

Puppene hennes lever sitt eget liv
Nesten alle menn vil forventningsfullt se fram til at kjærestens pupper vokser i svangerskapet. Med god grunn. Puppene vokser gjerne både en og to bh-størrelser! Men ikke alle endringene som skjer med kjærestens bikinifyll er like velkomne. For det første er puppene gjerne så ømme at du må holde en meters avstand til enhver tid. I tillegg blir ofte blodårene på brystene så tydelige at hun ser ut som et t-banekart. Det mørke feltet rundt brystvorten vokser og det kan lekke tykk gul væske fra brystvortene kalt kolostrum (forstadiet til morsmelk). De fleste symptomene forsvinner når hun etter hvert slutter å amme, men det tar en stund.

Kvisene er tilbake!
Gravide har høyere nivåer av androgener – hormoner som øker produksjonen av olje i huden og får kviser til å dukke opp. Snart kan kjæresten din se ut som en gravid tenåring! Rundt en prosent vil også oppleve å få kviser på andre steder av kroppen – for eksempel på magen, lår og armer – men da som regel kort tid etter fødselen.

Hun er på do halve dagen
Husker du hvordan det var da det kunne gå timer mellom hver gang kjæresten din måtte på do? Den tid er over. Nå er blæren hennes slappere og med økt trykk på den fra den voksende livmoren, må hun tisse – hele tiden! Noen gravide vurderer faktisk å sove på do fordi de ikke orker å stå opp hver gang de må tisse. Det er en klar fordel å forsikre seg om at det finnes et toalett i nærheten når dere skal ut på noe. Men – det blir lettere for deg å knabbe fjernkontrollen når hun igjen løper på do.

Hun gråter – for alt!
Med kroppen full av hormoner er det lite som skal til. Ofte mye mindre enn du hadde trodd. Tok du ikke oppvasken slik du lovet eller glemte å handle det viktigste på handlelappen? Da kan tårene sprute. Det samme kan skje om du gjorde noe fint, om hun ser en baby eller en fin reklame på tv.

Hun får rare matdiller
Mens hun løper på do med brekninger eller anklager deg for å spise noe som lukter vondt eller byr henne imot, kan det hende at hun trykker i seg brødskive med majones, brunost og sylteagurk og nyter den uvanlige kombinasjonen mens du kjenner brekningene melde seg. Kanskje melder hun seg frivillig til å fylle bensin på bilen fordi hun elsker den lukten, eller liker matvarer hun aldri har likt før. Men skulle hun få lyst på asfalt, kritt eller andre uspiselige varer, heter det pica og er ikke sunt.

Vær glad det ikke er deg!
Det er bare en ting som er mer utfordrende enn å leve sammen med en gravid kvinne – og det er å være den gravide kvinnen. Derfor er det viktig at du prøver å gjøre det beste ut av situasjonen og støtte henne så godt du kan. Husk at premien er en nydelig liten sønn eller datter! (og kjæresten din uten alle disse plagene)

Lykke til!

Kilder: AskMen og Svangerskapsboken

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: