GravidHelse og livsstilDette skjer med underlivet i svangerskapet

Dette skjer med underlivet i svangerskapet

I graviditeten er det mye som skjer – med hele kroppen, også underlivet. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 193752
Det skjer mye i den gravide kroppen i svangerskapet – også i underlivet. Jordmor Ragna forklarer hva som er normalt, og når du bør kontakte jordmor eller lege.

Alle som har vært gravide, kan skrive under på at det skjer mye i den gravide kroppen i løpet av svangerskapet. Menstruasjonen uteblir, brystene forandres og vokser, man ble lettere andpusten, humøret kan svinge mer enn ellers, lunten blir ofte en del kortere, man får halsbrann, sure oppstøtt og svetter mer enn ellers – og man oppelver mange andre individuelle forandringer.

Også i underlivet skjer det en del forandringer i graviditeten. Her er noen av de vanligste:

Slimhinnene i underlivet forandrer seg

Faktisk endrer alle slimhinnene i kroppen seg – for eksempel både i munnen, nesen og i underlivet. Som gravid øker også blodmengden i kroppen din, slik at det blir mer blod i hele kretsløpet – også i slimhinnene. Det oppleves typisk som om man er mer hoven og fyldig i underlivet.

Man kan si at slimhinnene på en måte er den fuktige delen av underlivet – innsiden av de store kjønnsleppene, de små kjønnsleppene, skjedeåpningen, selve skjeden og området rundt livmorhalsen, den harde tappen innerst i skjeden.

Slimhinnene blør lettere

Når slimhinnene er mer hovne og blodfylte, betyr det også at de litt lettere kan blø. Kanskje har du lagt merke til at du lettere blør fra tannkjøttet når du pusser tenner, eller fra nesen når du snyter deg? Noen opplever også at de kan blø litt i forbindelse med samleie. Oftest skyldes det disse slimhinnene, og det er nesten alltid ufarlig.

Så lenge du kjenner godt med liv i magen, ikke har vondt og blødningen ikke øker på eller fortsetter friskt over flere timer, kan du se situasjonen litt an. Skulle du derimot få smerter i magen som ikke gir seg, kraftig pågående blødning, eller kjenne at fosteraktiviteten endrer seg, bør du ringe fødestedet ditt for å få råd.

Mer og annerledes utflod

Mange opplever også at utfloden øker på eller endrer seg i løpet av svangerskapet. Det er hormonelle endringer i kroppen din som forårsaker endringene. Normal utflod hos gravide er vanligvis blank, hvitaktig eller lett gul i fargen. Den lukter ikke noe spesielt, men kan være såpass i mengde at du helst vil gå med truseinnlegg. Det er ingen grunn til bekymring.


Sopp eller infeksjon?

Ph-verdien i underlivet forandrer seg så det blir mindre surt når du er gravid. Det betyr blant annet at sopp trives bedre enn ellers. Tegn på soppinfeksjon er at utfloden blir mer grynet, klumpet og helt hvit. Den kan lukte annerledes, og er vanligvis ledsaget av til tider intens kløe, og også røde slimhinner. Soppinfeksjoner er vanligvis enkelt å behandle. Søk råd hos jordmor, fastlege eller apotek.

Hvis utfloden blir illeluktende, mer grønn-gul i fargen og øker kraftig i mengde, kan det hende at du har fått en infeksjon. Slimhinnene blir ofte røde og såre. Du bør gå til legen og få det sjekket, og eventuelt får antibiotika.

Nedpress og buling i underlivet

Noen kvinner, spesielt flergangsfødende, kan oppleve stort nedpress, og av til også noe som buler litt ut i skjedeåpningen. Underlivet bærer ganske tungt i svangerskapet, og er avhengig av en sterk bekkenbunnsmuskulatur for å holde alt på plass.

Hvis man ikke har fått jobbet med knipeøvelser, og bekkenbunnen er litt slappere – kan både blæren, endetarmen og livmoren presse såpass nedover at skjedeveggen buler litt ut i skjedeåpningen.  Det gjør ingenting med tanke på fødselen, og er helt ufarlig.

Men det er uansett lurt å trene musklene i underlivet – både mens du er gravid, og etter fødselen.

Du blir deg selv igjen

Heldigvis opplever de aller fleste at underlivet normaliseres noen uker etter fødselen.

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: