GravidHva er kynnere?

Hva er kynnere?

Kynnere kan være ubehagelige, men skal aldri være vonde. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Hentet fra Svangerskapsboken Gravid 133737
Magen strammer seg. Er det kynnere eller rier? Noen er mye plaget av disse livmorsammentrekningene mens andre knapt merker dem. Men du har kynnere selv om du ikke merker dem!

Kynnere er sammentrekninger i livmoren og kalles gjerne også Braxton-Hicks-sammentrekninger og falske rier. Kynnernes oppgave er å trene livmoren til den store jobben – fødselen.

Livmormuskelen kan ikke styres av viljen, og man kan derfor ikke bestemme når den skal trekke seg sammen eller slutte å gjøre det.

Livmoren trekker seg rytmisk sammen under hele svangerskapet, men det er ikke alltid man legger merke til sammentrekningene. I begynnelsen av svangerskapet kjennes de gjerne som mensmurringer og er små, svake og uregelmessige. I andre trimester er livmoraktiviteten mye mindre, slik at den gravide sjeldnere kjenner kynnere. Etter cirka uke 32 øker livmoraktiviteten igjen, og kynnerne blir hyppigere og kjennes også tydeligere.

Flergangsfødende merker mer til kynnerne

Det er forskjell fra kvinne til kvinne på hvilket tidspunkt man kjenner kynnere og hvordan de oppleves. De fleste vil merke kynnere først etter 20. uke, men har du vært gravid før, er sjansen stor for at du kjenner sammentrekningene tidligere. Hos flergangsgravide er kynnerne gjerne mer intense. Kynnere kan være ubehagelige, men skal aldri være smertefulle. 

Kynnere begynner øverst i magen, og går nedover før de slipper taket. Vanligvis varer de omkring et halvt minutt, men kan vare lenger. Som med alle andre muskler man strammer, blir livmormuskelen hard under kynnerne. 

Kynnerne er ikke ekte rier, men før du har opplevd rier, kan det være vanskelig å vite forskjellen.

Dette kjennetegner kynnere:


  • De går vanligvis over etter kort tid.

  • De endres eller forsvinner hvis du endrer bevegelsesmønster (legger deg ned, forandrer stilling eller er i bevegelse).

  • De er ikke regelmessige.

  • De kommer ikke i ”tak”.

  • De øker svært sjelden i intensitet.


Kynnerne kommer gjerne etter energisk fysisk trening, orgasme eller bryststimulering. Ønsk dem velkommen – de er normale og sunne tegn på at kroppen gjør seg klar til fødsel. De er der gjennom hele svangerskapet, også når du ikke kjenner dem.

Kynnere eller rier?

Hvis sammentrekningene øker i intensitet og blir uvanlig kraftige, varer lenge og/eller følges av smerter i rygg, mage eller bekken, kan det være rier. Er du i tvil om du har kynnere eller rier, skal du ta kontakt med jordmor, lege eller fødeavdeling.


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: