Magen strammer seg. Er det kynnere eller rier? Noen er mye plaget av disse livmorsammentrekningene mens andre knapt merker dem. Men du har kynnere selv om du ikke merker dem!

Kynnere er muskelsammentrekninger i livmormuskelen. Sammentrekningene har som formål å trene livmoren til fødselen, og det er en helt normal og viktig del av svangerskapet. Det er ingen oppskrift eller fast mønster på hvordan sammentrekningene vil bli verken i styrke, hyppighet eller varighet. De kan oppleves forskjellig fra kvinne til kvinne og fra svangerskap til svangerskap.

Les også om bekkenløsning

Merkes mest i begynnelsen og slutten av graviditeten
Under graviditeten vil det i økende grad være sammentrekninger i livmoren. I begynnelsen av svangerskapet oppleves dette ofte som «mensmurring». Sammentrekningene er svake, kortvarige og uregelmessige. I andre trimester kjenner den gravide sjeldnere til sammentrekningene fordi livmoraktiviteten er mye mindre.

Etter uke 32 øker livmoraktiviteten igjen. Sammentrekningene blir hyppigere og kan kjennes tydeligere.

Kynnerne er en naturlig del av svangerskapet, og de er der hele tiden, selv om du ikke kjenner dem. De fleste vil merke kynnere først etter uke 20, men noen flergangsfødende kjenner dem tidligere. Kynnere oppleves svært individuelt. Dersom du er bekymret, bør du kontakte jordmor eller lege slik at de kan vurdere deg, livssituasjonen din og svangerskapets utvikling.

Les hva som skjer uke for uke

Hvordan kjennes kynnere ut?
Sammentrekningene begynner øverst i magen og går nedover før de slipper taket. Magen kjennes hard eller stram. Det hele skjer på følgende måte: Der den ene av de to egglederne munner inn i livmoren, finnes et dominerende område der muskelsammentrekningen normalt starter. Sammentrekningene sprer seg innover og nedover med en hastighet på 2 cm per sekund, og forårsaker at hele muskelen trekker seg sammen i løpet av 15 sekunder. Siden muskellaget er tykkest i øvre del av livmormuskelen vil denne delen starte tidligere, være kraftigere og vare lengre enn i de nedre deler.

Les også om smerter i lysken

 

Dette kjennetegner kynnere:

- De går vanligvis over etter kort tid

- De endres eller forsvinner hvis du legger deg ned og tar det helt med ro

- De er ikke regelmessige

- De øker svært sjelden i intensitet.

Les også: Å-nei, skrekk-merker!

 

Når kommer riene?
Kynnere kan være ubehagelige, men ikke direkte smertefulle. Siden livmormuskelen ikke styres av viljen, kan du ikke selv bestemme om eller når den skal trekke seg sammen. Kynnere oppstår spontant. De kan komme når du er helt i ro, når du forandrer stilling i sengen eller gjør en brå bevegelse. De kan komme når du er i butikken eller går tur. De kan også provoseres frem av energisk fysisk aktivitet, av kvinnens egen orgasme, av bryststimulering og av mannens sædvæske.

Les også: Hva påvirker riene?

 

Forskjell for førstegangsgravide og flergangsgravide?
Det er ikke uvanlig at førstegangsgravide først merker kynnere helt på slutten av svangerskapet. Men noen får kynnere før den tid. Har du vært gravid tidligere, er sjansen imidlertid større for at du vil kjenne sammentrekninger gjennom hele svangerskapet. Flere flergangsgravide opplever sammentrekningene som mer intense for hvert svangerskap. Kynnere har ingen påvirkning på mormunnen, og leder ikke til fødsel.

Les om fødselsforberedelse

 

Er det kynnere eller rier?
Kynnere er ikke ekte rier, men det er ikke så lett å vite forskjellen når en ikke har opplevd rier tidligere. Hvis sammentrekningene øker i intensitet og blir uvanlig kraftige, varer lenge og/eller du samtidig har smerter i korsrygg, mage, bekkenparti eller lår, kan det være rier. Er du i tvil om du har kynnere eller rier, skal du ta kontakt med jordmor, lege eller fødeavdeling for å få det sjekket. 

 


Kilde: Svangerskapsboken

DEL
Forrige artikkelHva er svangerskapsforgiftning?
Neste artikkelFødselspermisjon og foreldrepenger – hva har dere krav på?