NavnGuttenavnNavnetoppen i Norge i 2021

Navnetoppen i Norge i 2021

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen og Janet Molde Hollund 16729 Sist oppdatert 26.01.22
Nora og Noah var de mest populære jente- og guttenavnene som ble gitt til nyfødte i 2021. Flere spennende navn klatrer oppover på topplistene for begge kjønn. Hos guttene er det spesielt bibelske navn som slår an.

Statistisk sentralbyrå la i dag fram navnestatistikken for 2021. Du kan klikke på navnene for å lese omtale av dem.

– Jeg biter meg særlig merke i guttenavnene Noah, Gustav, Ludvig og Harald, og jentenavnene Iben, Hermine og Ellie. Dette er navn son gjorde det særlig bra i 2021, og Iben var jo også det mest søkte navnet på Babyverden i fjor, sier navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.

Ganske få samler seg om toppnavnene

Tenker du at «alle» babyer født i 2021 heter Nora og Noah må du tro om igjen. Faktisk var det bare 1,7 av 1000 jenter og 1,6 av 1000 gutter som fikk de navnene i fjor.

– Folk vil nok unngå navn som er like mange andres. De ønsker å prøve noe litt mindre vanlig for å få mer særpreg, tror Utne.

Topp 20 jentenavn gitt i 2021

  1. Nora/Norah
  2. Emma
  3. Sofie/Sophie
  4. Olivia
  5. Ella
  6. Sofia/Sophia
  7. Maja/Maya/Maia
  8. Leah/Lea
  9. Frida
  10. Ingrid
  11. Ada
  12. Alma
  13. Emilie
  14. Hedda
  15. Amalie
  16. Tiril
  17. Selma
  18. Astrid/Astri
  19. Iben
  20. Mia

På topplisten siden 2012
Nora var toppnavnet på jentelista allerede i 2012, og har siden ligget på 1. eller 2. plass hvert år sammen med Emma.

Også i 2021 kom Emma på 2. plass, tett fulgt av Sofie på 3. plass.

– Nora er det nest mest brukte navnet i Norge etter årtusenskiftet, etter Emma, sier seniorrådgiver Anders Sønstebø i Statistisk sentralbyrå (SSB) i en pressemelding.

Trendy med nordiske jentenavn

Frida kom inn i topp 10 i 2021, fra 11. plass i 2020.

– Nå er nordiske navn på vei oppover, og vi har altså nå to opphavlige nordiske jentenavn i topp 10 og ytterligere tre i topp 25. I tillegg til Ingrid og Frida i topp ti har vi Tiril, Astrid og Vilde blant de 25 mest brukte jentenavnene, sier Utne.

Han sier at det også er flere navn om man ser nærmere på de lokale navnetoppene.

– Vi ser at de opphavlige nordiske navnene er mest på vei inn for jenter i de store byene, som Kristiansand, Stavanger, Bergen og Trondheim, med tre av ti på topp i hver. I disse topplistene ser vi Ingrid, Frida, Tiril, Vilde, Astrid og Oline. Det blir også tre i Oslo dersom vi renger med Iben, som er laget av det nordiske Inger og det utenlandske Bengta. I flere hundre år har det vært vanlig at trender sprer seg fra byene. Det har blitt mindre av de siste tiårene, men det kan godt skje litt av det fortsatt, sier Utne.

Han framhever at toppnavnet Nora og guttenavnene Henrik og Ludvig også har gammel tradisjon i Norge.

A-ending på jentenavn
Hos jentene er også en stor trend at navnene ender på a. Mer enn halvparten av jentene får nemlig nå et navn som slutter på a. Ser vi tilbake til 1947 var andelen 12,5 prosent.

Jentenavnene som klatrer
SSB peker på flere jentenavn som har klatrer godt oppover listene. Noe mener de kan ha inspirasjon fra Harry Potter-universet. I 2020 gjorde nemlig Hedvig et kraftig byks oppover, fra 70.plass til 40. plass. I 2021 kom navnet opp til 38. plass. Hedvig er kjent som Harry Potters ugle.

Teorien skal ifølge SSB være at mange som var barn da bøkene om Harry Potter kom, nå begynner å stifte egne familier.

– I år har det kommet et tilskudd som forsterker teorien, sier Sønstebø.

For i 2021 ser vi at også Hermine har klatrer godt oppover listene, fra 69. plass i 2020 til 48. plass i 2021. Hermine er en av hovedpersonene i den norske oversettelsen av Harry Potter-bøkene.

Topp 20 guttenavn gitt i 2021
  1. Noah/Noa

  2. Oskar/Oscar

  3. Oliver

  4. Lucas/Lukas

  5. Isak/Isac/Isaac

  6. Aksel/Axel

  7. Emil

  8. Filip/Philip/Fillip/Phillip

  9. Jakob/Jacob

  10. William

  11. Kasper/Casper/Kacper

  12. Elias

  13. Liam

  14. Magnus

  15. Tobias

  16. Henrik

  17. Theodor/Teodor

  18. Johannes

  19. Ludvig/Ludvik

  20. Mathias/Matias
Første gang Noah er på topp
402 nyfødte gutter fikk navnet Noah eller Noa i 2021. Det er første gang navnet troner helt på toppen av listen. I 2020 lå navnet på 3. plass.

Noah er relativt nytt, hvert fall som motenavn. Det første året det var ti gutter som fikk navnet Noah i Norge, var så sent som i 1997, sier seniorrådgiver Anders Sønstebø i SSB.

Navneforsker Ivar Utne er overrasket over at Noah nådde helt til topps.

Noah har lite tradisjon i Norge, men foreldre har nok vent seg til navnet nå. Det er litt overraskende at det gikk til topps. Men da Lukas nådde toppen for rundt ti år siden, var det også en overraskelse fordi det ikke hadde tradisjon for bruk i Norge, sier han.

Først de siste årene har navnet virkelig skutt fart. Noah vært på topp ti-listen hvert år siden 2016, men aldri helt på toppen. Så spørs det hvor lenge det blir på topp.

– Det er vanskelig å vite. Men jeg tror kanskje det blir som med Lukas, at det blir kort tid på toppen, sier Utne.

Bibelske bølge
På topp 20-listen for gutter finner vi mange bibelske navn: Lucas, Lucas, Filip, Jakob, Kasper, Elias, Tobias, Johannes og Mathias. Kanskje vi kan kalle det en bibelsk bølge?

– Bibelnavnene har økt i popularitet de siste 15 årene. Det er imidlertid ingenting som tyder på at det har noe med religiøs vekkelse i Norge å gjøre. Mye av årsaken er trolig at mange gamle navn av denne typen nå rett og slett er modne for en renessanse, sier Anders Sønstebø.

Isak (5. plass) og Aksel (6. plass) er nye navn blant topp 10, og dytter Liam og Henrik lenger ned på listene til henholdsvis 13.- og 16.plass.

Isak gikk opp fra 17. plass i 2020 til 5. plass i fjor. Det har gått oppover i flere år, og er et eksempel på at det er litt utskifting blant bibelske navn, sier Utne.

Utne regner også med at det har lite med religiøsitet å gjøre, men legger til at det kanskje også kan ha litt å gjøre med eldre lokal kristen tradisjon:

– De lokale topplistene for gutter viser at bibelske navn er mer brukt i noen fylker, med 7 av 10 på topp i Rogaland, 6 i Agder og i Vestfold og Telemark. Dessuten var det 7 i Kristiansand og 6 i Stavanger. Snittet i landet var 5. Om det kanskje ikke har å gjøre med religiøsitet nå, kan det ha å gjøre med sterkere kristen tradisjon tidligere, også for navn, blant annet i Agder og i Rogaland, sier Utne.

Han legger til at det i Oslo bare var 2, og 3 i Trøndelag og i noen byer, som Bergen, Tromsø og Bodø, og i Bærum. Her kan det være uttrykk for svakere kristen tilknytning.

Valget av bibelske navn kan også henge sammen med trenden med hardere lyder i guttenavn.

– Bokstavene p, t og k har harde lyder og gjør det bra nå. K-en i Isak er et eksempel, andre er p-lydene i Filip og Jakob, sier Utne.

Guttenavn som klatrer
Mens populariteten til løpebrødrene fra Sandnes, Jakob, Filip og Henrik, synker, er det andre som stiger. Isak og Oskar er allerede nevnt, men også Aksel og Gustav er blant klatrerne som har gjort relativt store byks. Aksel går fra 11. plass i 2020 til 6. plass i 2021, Gustav fra 45. plass i 2020 til 25. plass i 2021.


Fellestrekk mellom gutte- og jentenavn

Noen trender gjelder for ett kjønn mer enn det andre, som bibelnavn som særlig gjelder for gutter. Andre trender gjelder i større grad både for jentenavn og guttenavn.

– Klangfulle l og m er populære, særlig i jentenavn som Ellie, Mie, Mille, Alma og Noelle, men også i guttenavnet Joel som er på full fart oppover, sier Utne.

Flere lokale forskjeller

Smaken er ikke lik alle steder i landet. Det betyr at den nasjonale toppen ikke trenger å vise igjen lokalt. Eksempler på dette kan være Aurora og Luna.

– Navnene er i bruk i mange fylker, men står sterkest i de nordlige fylkene. For eksempel var Aurora på 4. plass i Troms og Finnmark, og på 3. plass i Tromsø. Luna er også på 6. plass i Tromsø, sier Utne.

Kanskje ikke så rart at navn knyttet til nordlys og måne er ekstra populære i Nord?


Gamle navn blir som nye

En tommelfingerregel for navnetrender er at navn blir populære igjen bare de blir gamle nok – i praksis rundt 100 år siden sist de var populære. Dette ser vi også i årets statistikk.

– Navn fra rundt 1900 er blant navn på vei opp nå. Eksempler er Alma, Ada, Klara, Gustav og Ludvig, sier Utne.

Lurer du på hvilke navn som var supertrendy for 100 år siden? Her er topp 10 for gutter og jenter i 1921 og 1922:

Topp 10 i 1921:

Guttenavn:

1. Arne
2. Olav
3. Odd
4. Kåre
5. Hans
6. Leif
7. Sverre
8. Ole
9. Einar
10. Per

Jentenavn:

1. Solveig
2. Gerd
3. Ruth
4. Ingrid
5. Anna
6. Else
7. Astrid
8. Inger
9. Gudrun
10. Åse

Topp 10 i 1922:

Guttenavn:

1. Arne
2. Kåre
3. Olav
4. Odd
5. Hans
6. Gunnar
7. Per
8. Rolf
9. Ole
10. Knut

Jentenavn:

1. Ruth
2. Solveig
3. Gerd
4. Anna
5. Ingrid
6. Astrid
7. Inger
8. Else
9. Åse
10. Mary

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: