Theodor/Teodor er et gammelt gresk navn og betyr gud og gave, eller gave/offergave til gud (i gammel gresk mytologi). Gresk skrivemåte er Theodoros.

Sist oppdatert: 2. juli 2019

Så populært er Teodor:

1398 personer har dette navnet.
Kilde: SSBI 2019 var Teodor på 501. plass i Topp 1000 guttenavn i England/Wales 2019.

Bruk av navnet Teodor i Norge og andre land:

I Norge var navnet Theodor/Teodor litt brukt på 1700-tallet, men det var særlig fra midten av 1800-tallet at navnet spredte seg. På den tiden valgte mange navn med gammel gresk og latinsk bakgrunn, som Sofie og Martin. Teodor/Theodor var mye brukt i siste halvdel av 1800-tallet og lå på 43. plass i perioden 1850 til 1974. Deretter falt det i bruk.

Navnet ble igjen tatt i bruk rundt 1980, og har vokst raskt siden rundt år 2000. Etter 2015 har populariteten flatet ut, men Theodor/Teodor har forblitt i topp 20, med 12. plass både i 2019 og 2020. I 2020 var det 284 barn som fikk navnet Theodor/Teodor.

Navneforsker Ivar Utne tror Teodor og Theodor har nådd toppen, men vil holde seg jevnt eller synke litt i bruk de neste årene.

Theodor er fire ganger mer brukt enn Teodor, og slik har det alltid vært i Norge.

I Polen var Teodor på 86. plass i 2018.

Selv om Theodore er vanligere skrivemåte i England og USA, var Teodor og Theodor inne i topp 1000 i England og Wales i 2019, da på henholdsvis 501. og 663. plass. Theodore var da på 18. plass.

I andre land er Theodor, Theodore, Theodoros og andre varianter mer brukt.

Derfor fungerer Teodor godt nå:

Bruken i Norge ser ut til å være internasjonalt inspirert. Navnet er i bruk i store deler av Europa, og vi kan også være påvirket av USA. Oppblomstringen til Teodor/Theodor i Norge har skjedd samtidig som andre land, og kan skyldes ønske om å gi barn gamle tradisjonsnavn.

Varianter av Teodor:

Fedor, Feodor, Fjodor, Ted, Teddy, Tedros, Teo, Teodoras, Teodoro, Theo, Theodor, Theodore, Theodoros, Théodore, Timéo, Tuevo

Slik uttales Teodor

Slik uttales Teodor

TE-o-dor, med trykk på Te

Navn i samme sjanger som Teodor

Albert, Aleksandra, Alexander, Alicia, Anja, Fabian, Geir, Haakon, I, Johann, Jonatan, Josephine, Jude, June, Kalle, Karla, Kate, Katrine, Kennet, Kirsten, Konrad, Levi, Lykke, Madelen, Marco, Mariell, Mie, Milla, Navn, Nicholas, Oddleif, Petra, Rakel, Renata, Samme, Sjanger, Som, Sophie, Teodor

Albert, Terje, Tilde, Tora, Viljar

Du kjenner Teodor fra:

Barnetv-serien «Så rart» med bamsen Teodor, skuespiller Teodor Janson, eventyrer Teodor Glomnes Johansen, barnesangen «Lille Teodor fra Finse», politiker Teodor Bruu, fotballspiller Teodor Berg Haltvik

Jentevariant(er) av Teodor:

Dora, Dorothea, Dorte, Tea, Teodora, Thea, Theodora

Relaterte lister:

Klassiske navn
Navn som ender på konsonant
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn uten æ, ø og å
Vanlige navn (brukt av over 1000 personer)
Topp 1000 guttenavn i England/Wales 2019

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Søk andre navn

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelVictor
Neste artikkelMarcus
DEL