Boye

Boye

Boye

Navnet Boye har lang tradisjon i Norge. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 1069 Sist oppdatert 10.08.21
Boye er opphavlig et frisisk navn (nordlige Nederland og nordvestlige Tyskland). Opphavet er uklart, men det blir forklart på tre måter: å by (en som tilbyr), bue (krumming) og et ord som er variant av engelsk boy (gutt). Gutt-betydningen er mest sannsynlig. Boye er også brukt som etternavn. Det har blitt til med at forfedres fornavn har blitt til etternavn for etterkommere blant annet i Tyskland, på samme måten som for sen-navn i Norge. Det tilsvarer Boyesen.

Så populært er Boye:

160 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Boye i Norge og andre land:

Boye er brukt i Norge fra rundt 1600-tallet, i deler av Sør-Norge. Det var mest brukt på 1940- til 1970-tallet. Navnet kan ha kommet direkte fra Nederland og Tyskland, eller også gjennom Danmark. Det var mest brukt i Danmark på omtrent samme tid som i Norge.

Den 01.01.2021 var det 159 gutter/menn med Boye som første eller eneste fornavn, 14 Boje, 38 Bøye og 19 Boy. I alt 320 hadde Boye som etternavn, og 37 Boyesen.

Derfor fungerer Boye godt nå:

Boye kan bli brukt fordi det har tradisjon.

Ut over 2000-tallet har korte navn blitt mer vanlig, og Boye passer bra.

Varianter av Boye:

Boie, Boje, Boy, Bøye

Slik uttales Boye

BÅJ-e

Navn i samme sjanger som Boye

Aila, Anea, Beth, Brenda, Brigitte, Britta, Catarina, Cathinka, Danielle, Dorte, Drude, Ebbe, Eik, Engebret, Janicke, Janna, Mailen, Maximillian, Mikaela, Millie, Norman, Oddfrid, Odelia, Othelie, Rein, Tindra, Tinius, Tollef, Torkjell, Torolf, Undis, Vilfred, Vinjar, Wibeke, Wilmer, Øydis

Du kjenner Boye fra:

Fotballspillere Boye Skistad og Harry Boye Karlsen, fagforeningsmann og politiker Boye Ullmann, politiker Boye Bjerkholt, bridgespiller Boye Brogeland, lyriker Karin Boye, fotballspiller Simone Boye Sørensen

Relaterte lister:

Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Tyske navn
Underdogs navn som brukes lite nå

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: