Juul, og varianten Jul, kommer fra det gamle nordiske mannsnavnet Gyrd. Gyrd blir forklart på to måter. Det kan være satt sammen av gud (gammel nordisk gud), og av et ord som betyr fred. Gyrd har også blitt forklart med ordet gjord vil si bånd og reim. Gjord kan ha blitt brukt til inngjerding eller til å holde dyr bundet. Det gamle navnet Gyrd har blitt til Gjurd og videre til Jur på Vestlandet og Juul og Jul på Østlandet, Trøndelag i deler av Nord-Norge. L-en i Juul og Jul har blitt med at rd i Gjurd blitt til tjukk l, som i ordet fjord.

Sist oppdatert: 12. november 2019

Så populært er Juul:

31 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Juul i Norge og andre land:

Juul og Jul var i bruk fra rundt ar 1400 til begynnelsen av 1900-tallet. Rundt 100 hadde navnet i 1801, helst skrevet Juul og Juel. 750 hadde navnet i formene Jul, Juul og Juel i 1910, flest registrert som Jul. Per 01.01.19 var det kun 31 personer ved navn Juul og 61 personer ved navn Jul i Norge.

Juul er ikke å finne på topplister i land vi gjerne deler navnetrender med, som Sverige, Danmark, England og USA.

Derfor fungerer Juul godt nå:

Dersom Juul og Jul blir brukt på 2000-tallet kan det være særlig fordi det er et gammelt tradisjonsnavn. Dessuten har det den populære stemte konsonanten l. Som kort navn passer det også fint inn ut over 2000-tallet. Det passer jo også når en vil velge navn fra en tid på året.

Varianter av Juul:

Gjurd, Gudrød, Gyrd, Juel, Jul, Jur

Slik uttales Juul

JUUL, både med vanlig l og tjukk l

Navn i samme sjanger som Juul

Aake, Allaug, Baar, Bellest, Cai, Dagbjørg, Dale, Eddy, Eimund, Falkvar, Faye, Gary, Geirmund, Haagen, Hank, Ib, Ingar, Jahn, Jaran, Kain, Kanutta, Kvirinius, Lala, Lava, Mack, Magni, Matja, Narve, Odbjørg, Pil, Preben, Ragnhilda, Salve, Tallak, Turte, Ulv, Valgerd, Ymbjørg, Ømbjørg, Åmund

Du kjenner Juul fra:

Familieterapeut og forfatter Jesper Juul

Relaterte lister:

Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn som ender på konsonant
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Søk andre navn

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelKaspar
Neste artikkelJul
DEL