For tredje år på rad troner Emma på toppen som det mest brukte jentenavnet. Men Emma er likevel det jentenavnet som har gått mest tilbake fra 2004 til 2005. Trenden med korte jentenavn som slutter på a er ikke over ennå. Etter to år i tet måtte Mathias gi kronen tilbake til Markus. For gutter er det bibelske navn som teller; Markus, Lucas og Johannes. Og kanskje kommer Matheus også snart?

Sist oppdatert: 30. januar 2006

18 av 1000 jenter som ble født i 2005 fikk navnet Emma, og 17 av 1000 gutter heter Markus eller Marcus. Drøyt 500 jenter og like mange gutter fikk disse navnene i fjor.
Etter at Ida hadde falt langt ned på listen i fjor, har hun karret seg opp i tredjeplass igjen, kun forbigått av Thea og Emma. At nordmenn følger svenske navnetrender er godt dokumentert, og det svenske navnet Linnea er på vei oppover på listene. I 2005 fant vi henne på en 24. plass. Selma er fremdeles et oslo-navn, men begynner gradvis å bli populært i større deler av landet. Omtrent hver tredje jentebarn fikk et navn som sluttet på a eller ah i året som gikk. Ifølge Statistisk Sentralbyrå kommer denne prosentdelen til å synke i årene som kommer.
Lite nytt blant guttenavn
Mens navnetrendene for jentene ser ut til å endre seg fra år til år, er det bare ett nytt navn i guttenes topp 40 for 2005. Nykommeren heter Lucas. Bølgen av guttenavn på Ma er snart over selv om vi finner både Markus og Mathias på topp. Disse to har knivet om førsteplassen siden 1999 og nå er Markus tilbake etter to år med Mathias på topp. Jonas har vært blant topp 10 i ni år og Kristian i hele 32 år!
Få lokale variasjoner
Det er mindre oppfinnsomhet en man kanskje skulle tro. Stort sett velger nordmenn de samme navnene uansett hvor de bør. Men det er likevel litt forskjeller mellom de største byene og landet ellers. For eksempel er Selma og Jakob Oslo-navn, mens Thomas havner høyt i både Stavanger og Bergen. Det brukes flere navn i Oslo, bare 1,4 prosent har de mest brukte navnene der, mot 1,8 prosent på landsbasis. Statistisk Sentralbyrå mener det skyldes mange nye navn som brukes av fremmedkulturelle. Ulike skrivemåter av Mohammad er på femteplass i Oslo.
Én prosent fikk navn med bindestrek
I 1983 hadde 4 av 100 gutter og 3 av 100 jenter navn med bindestrek. Siden har andelen vært fallende, og i 2005 fikk bare én av 100 navn med bindestrek. Likevel har nesten hver fjerde jente og litt over hver femte gutt mer enn ett fornavn. Av dobbeltnavn er Ida Marie og Emma Sofie vanligst for jentene, og Ole Martin øverst på lista for guttene. Alexander (eller Aleksander) og Andre er de vanligste andrenavnene for guttene.
På vei opp
Navnene med størst fremgang de siste årene er: Oliver, Noah, Elias, Emil, Adrian, Tobias, William, Lukas, Johannes og Theodor. Jentenavnene på vei oppover er: Tuva, Emma, Linnea, Selma, Mathea, Aurora, Leah, Ella, Mia og Thea.
Også navn brukt av kongefamilien gjorde det sterkt i 2005. Både Ingrid og Leah er blant navnene med størst vekst fra 2004 til 2005.
Navnene i listen er sortert etter navn, uavhenig av stavemåte. Derfor er for eksempel tallene for både Markus og Marcus slått sammen og utgjør den største andelen av navn som ble brukt i 2005.
Topp 40 navn i Norge i 2005
1. Markus/Marcus Emma
2. Mathias/Matias Thea/Tea
3. Jonas Ida
4. Kristian/Christian Sara/Sarah
5. Tobias Julie
6. Alexander/Aleksander Emilie
7. Adrian Hanna/Hannah
8. Henrik Nora
9. Andreas Malin
10. Martin Ingrid/Ingri
11. Magnus Sofie/Sophie
12. Kristoffer/Christoffer/Christofer Maria
13. Emil Andrea
14. Daniel Amalie
15. Sander Tuva
16. Sebastian Anna
17. Elias Mia
18. Fredrik/Frederick/Frederic Karoline/Caroline
19. Oliver Vilde
20. Marius Hedda
21. Benjamin Frida
22. Jakob/Jacob Marie
23. Nikolai/Nicolai/Nicolay Maja/Maia
24. Sondre Linnea/Linea
25. Lukas/Lucas Victoria/Viktoria
26. Oskar/Oscar Helene
27. Noah/Noa Marte/Marthe
28. Eirik Mathilde
29. Mats/Mads Martine/Marthine
30. William Selma
31. Thomas/Tomas Elise
32. Philip/Filip/Phillip Aurora
33. Erik/Eric Oda
34. Håkon/Haakon Mari
35. Kasper/Casper Maren
36. Johannes Kaja/Kaia
37. Simen Silje
38. Lars Mina
39. Ole Jenny
40. Isak/Isac Kristine/Christine

Se topp 10 gutte- og jentenavn for ditt fylke her:

Akershus
Aust-Agder
Buskerud
Finnmark
Hedmark
Hordaland
Møre og Romsdal
Nordland
Nord-Trøndelag
Oppland
Oslo
Rogaland
Sogn og Fjordane
Sør-Trøndelag
Telemark
Troms
Vest-Agder
Vestfold
Østfold

Se også topp 10 lister for disse kommunene:

Bergen
Bærum
Stavanger
Trondheim

Kilde: Statistisk Sentralbyrå

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelBlødning i svangerskapet
Neste artikkelSogn og Fjordane
DEL