Tea

Tea

Tea

Thea er en kortform av lengre navn som inneholder thea eller tea. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 1120 Sist oppdatert 08.07.19
Tea/Thea er en kvinnelig form at det gammelgreske ordet theos som betyr gud. Theos ble opprinnelig brukt om andre guder enn den kristne, og finnes også i guttenavnet Theodor. Teo ser vi også i ordet teologi – læren om guder. Thea/Tea er en kortform av mange forskjellige navn, som Mathea/Mattea, Theodora, Dorothea, Bertea og Terese.

Så populært er Tea:

482 personer har dette navnet.
I 2018 var Thea/Tea på 24. plass over de mest populære navnene gitt til jenter.

I 2017 var Thea/Tea på 14. plass over de mest populære navnene gitt til jenter.

I 2016 var Thea/Tea på 14. plass over de mest populære navnene gitt til jenter.

Bruk av navnet Tea i Norge og andre land:

Kortformen Thea/Tea er kjent skriftlig i Norge fra sist på 1700-tallet. Det kan ha vært i muntlig bruk i rundt hundre år eller mer, siden navnene det er kortform av kom til landet. Helt fram til vår tid har Tea fortsatt blitt brukt som muntlig form for kvinner med navn som har Te eller Tea som første eller siste del.

Som offisielt navn gikk Thea/Tea stort sett ut av bruk tidlig på 1900-tallet, men kom tilbake i 1980-årene og spredde seg raskt etter det. Det var blant ti på topp i årene 1999–2014 og på førsteplass i årene 2005 og 2006. Etter det har det blitt litt oppbrukt og går nedover igjen, med 14. plass i 2016 og 2017. Navnet hadde falt ned på 24. plass i 2018 da 208 barn fikk navnet Thea og 5 navnet Tea.

Veksten i Norge fra 1980-årene fulgte en svensk og dansk vekst på samme tid, men navnet var mye mer brukt i Norge hele tiden.

I USA var Tea i topp 1000 i 1997 og 1998. Ellers har ikke navnet vært på listen.

Navnet med skrivemåten Thea er på topplister i Sverige, England, Australia og USA.

Derfor fungerer Tea godt nå:

En grunn til at navnet har kommet i bruk i Norge fra sist på 1900-tallet, kan være inspirasjon fra andre land, særlig i Skandinavia, men mer sannsynlig er det at det er gammel norsk tradisjon som har blitt hentet fram.

Dessuten har navn med to vokaler inntil hverandre stått sterkere i Norge enn i andre land som vi deler navnetrender med. Nettopp dette kan være en viktig grunn til at Thea/Tea har slått bedre an i Norge enn i andre land. Mest sannsynlig er det en kombinasjon av tradisjon, lyd, og kanskje fra bruk i andre land, som har hjulpet Thea/Tea fram i Norge.

Varianter av Tea:

Dollie, Dordi, Dorota, Dorotea, Dorothea, Dorothy, Dorte, Dortea, Dorthe, Dorthea, Dottie, Dørte, Tedà, Teodine, Teodora, Teoline, Teresa, Terese, Tess, Thea, Theadora, Theodine, Theodora, Theoline, Theresa, Therese, Thia, Tia

Slik uttales Tea

TE-a, med trykk på e-en

Navn i samme sjanger som Tea

Adelen, Agnethe, Alicja, Angelika, Annbjørg, Anthony, Aya, Bella, Cassandra, Colin, Denis, Elling, Frida, Gabriella, George, Hana, Ian, Imre, Isac, Kornelia, Lara, Lilli, Lin, Liva, Matilda, Matthew, Maximilian, Melvin, Milian, Sam, Sonia, Stephanie, Søren, Tatjana, Teresa, Tine, Torger, Ågot

Du kjenner Tea fra:

Skuespiller Téa Leoni, realitydeltaker Tea Kristine Broholm

Guttevariant(er) av Tea:

Teo, Theo

Relaterte lister:

Klassiske navn
Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn som slutter på a
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Topp 504 jentenavn 2022
Topp 710 jentenavn 2021

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn:

Jess

Så populært er Jess: 22 gutter og 0 jenter har dette navnet. Bruk av navnet Jess i Norge og andre land: I Norge har Jess blitt brukt...