Christin

Christin

Christin

Christin er et vanlig navn i Norge, men ikke mye brukt til barn nå for tiden. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 784 Sist oppdatert 26.04.21
Christin er en variant av Kristin. Kristin er norsk, svensk og islandsk form av Kristine. Kristine er gresk og jentevariant av kallenavn for kristne. Bakgrunnen for navnet er Kristus, som er gresk for det hebraiske Massias, som betyr herrens salvede. Det vil si en som er knyttet til Gud ved en seremoni med påsmøring av salve.

Så populært er Christin:

1082 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Christin i Norge og andre land:

Navnet har vært litt i bruk siden 1100-tallet, men det er helst andre varianter av Christin som har vært i bruk. I 1910-folketellingen var det 113 med varianter av Kristin, av dem bare 7 skrevet Christin. Navneformen Kristin økte sterkt fra tidlig 1940-tallet fram til en topp rundt 1965. Christin har fulgt like etter. Formen Christin var på sitt beste i 1960-årene.

Sigrid Undsets romanserie «Kristin Lavransdatter» kom ut i 1920-22 kan se ut til å ha inspirert den økte navnebruken for Kristn, og senere også for Christin. Bøkene kom ut på den norske Bokklubben i 1961-1963, som var like i forkant av den høyeste bruken av navnet.

Formen Christin kan ha vært noe påvirket av engelske og ande språks skrivemåter i navn som lignet, slik som Christine og Christian.

Den 01.01.2021 var det 1086 jenter/kvinner med Christin som første eller enste fornavn. Det var da på 378. plass for navn på jenter/kvinner i befolkningen i Norge. På samme tid var det 17 088 Kristin og 15 Cristin.

Derfor fungerer Christin godt nå:

Når Christin og Kristin blir brukt på 2000-tallet er det fordi det er navn som blir forbundet med gammel tradisjon, særlig gjennom Sigrid Undsets bøker om Kristin Lavransdatter. Den tydelig stemte konsonanten n er blant lyder som mange foreldre liker, særlig når navnet blir uttalt med trykk på siste stavelse.

På 2000-tallet har Christin blitt litt brukt til barn, men Kristin har blitt brukt mye mer.

Varianter av Christin:

Chris, Christel, Christelle, Christen, Christian, Christiana, Christina, Christine, Kerstin, Kikki, Kirsti, Kjersti, Kristel, Kristense, Kristi, Kristian, Kristiane, Kristin, Kristina, Kristine, Krystyna, Tina, Tine

Slik uttales Christin

KRISS-tin

kris-TIIN

Uttalen med trykk på «tin» er mest vanlig når Christin er fornavn nummer to, som for eksempel Ann Christin

Navn i samme sjanger som Christin

Antonia, Arnt, Bjarne, Cathrine, Cristian, Diana, Elina, Hanne, Ingfrid, Jarl, Jeanette, Jelena, Jørg, Jørn, Karianne, Karina, Kate, Kitty, Lene, Lone, Lorents, Mailen, Margrete, Marielle, Marlene, Marthine, Milly, Nicolai, Oddfrid, Oddmund, Oddrun, Patricia, Regine, Selena, Serine, Silja, Simone, Sjur, Solfrid, Stig, Stina, Theresa, Torfinn, Torhild, Veronika, Ågot

Du kjenner Christin fra:

Politiker Christin Kristoffersen, friidrettsutøver Christin Sørum, skuespiller Christin Borge, musiker Christin Grilstad Prøis

Guttevariant(er) av Christin:

Chris, Christer, Christiaan, Christian, Cristian, Cristiano, Karsten, Kris, Kriss, Kristen, Krister, Kristijan, Kristján, Krisztian, Krystian, Tian

Relaterte lister:

Klassiske navn
Lange navn (8 eller flere bokstaver)
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å
Underdogs navn som brukes lite nå
Vanlige navn (brukt av over 1000 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: