Kerstin

Kerstin

Kerstin

Kerstin er et vanlig svensk navn, og også en del i bruk i Norge. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 409 Sist oppdatert 13.08.21
Kerstin er svensk form av Kjersti, Kirsti og det eldre Kristine. Kristine er gresk og jentevariant av kallenavn for kristne. Bakgrunnen for navnet er Kristus, som er gresk for det hebraiske Massias, som betyr herrens salvede. Det vil si en som er knyttet til Gud ved en seremoni med påsmøring av salve.

Så populært er Kerstin:

448 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Kerstin i Norge og andre land:

Kerstin kom først og fremst i bruk i Norge på 1950- og 1960-tallet med inspirasjon fra Sverige, men det var også litt brukt i Norge fra rundt midten av 1800-tallet. Noe av bruken i Norge både på 1800-tallet og senere er blant kvinner som har innvandret fra Sverige.

Den 01.01.2021 var det 468 jenter/kvinner med Kerstin som første eller eneste fornavn, 636 Kjerstin, 7459 Kjersti og 4249 Kirsti. Kerstin (med bare denne skrivemåten) var da på 623. plass for navn på jenter/kvinner i befolkningen i Norge. Siden Kerstin blir uttalt med kj-lyd på svensk, førte det også til skrivemåten Kjerstin på norsk, som den 01.01.2021 var på 493. plass.

Kerstin, uten j, ble også noe brukt i Nord-Tyskland tidlig på 1900-tallet, enten som en form som hadde blitt til der, eller med påvirkning fra Sverige. I Tyskland var navn fra Skandinavia, og mest fra Sverige, noe i bruk rundt år 1900.

Derfor fungerer Kerstin godt nå:

Kerstin blir brukt fordi det har litt tradisjon, og fordi det er så lenge siden det var mye brukt, at kan kan komme tilbake.

Varianter av Kerstin:

Chris, Christel, Christelle, Christian, Christiana, Christin, Christina, Christine, Kikki, Kine, Kirsten, Kirsti, Kirstine, Kjersti, Kjerstin, Kristel, Kristense, Kristi, Kristian, Kristiane, Kristin, Kristina, Kristine, Krystyna, Risten, Ristiinna, Ristin, Stine, Tina, Tine

Slik uttales Kerstin

KJÆR-stin

KJÆRST-in, der RS blir utttalt som i ordet «vers» på Østlandet, i Trøndelag og i deler av Nord-Norge, og t-en smelter også litt sammen med dette. Det er samme uttalen i Sverige.

KJERST-in er også uttale i Trøndelag og nordover

Navn i samme sjanger som Kerstin

Aneta, Annelise, Aria, Beata, Bertine, Britt, Christel, Dirk, Dorthe, Eldar, Erland, Fridtjof, Gerda, Hilmar, Ingelin, Jeanett, Jorstein, Juni, Kajsa, Karstein, Kjellfrid, Kjellrun, Lin, Lisbet, Maj, Mattias, Maud, Niclas, Norvald, Oddgeir, Patricia, Ramona, Signy, Terese, Ulla, Villy, Werner, Ågot

Du kjenner Kerstin fra:

Forfattere Kerstin Ekman, Kerstin Gier, Kerstin Cruickshank og Kerstin Thorvall, sanger og låtskriver Kerstin Ott, sanger Kerstin Aulén, filmprodusent Kerstin Emhoff, skuespiller Kerstin Hansson, modell Kerstin Margareta «Kiki» Håkansson, politiker Kerstin Kassner

Guttevariant(er) av Kerstin:

Chris, Christer, Christiaan, Christian, Cristian, Cristiano, Karsten, Kris, Kriss, Kristen, Krister, Kristijan, Kristján, Krisztian, Krystian, Tian

Relaterte lister:

Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å
Underdogs navn som brukes lite nå

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: