Tine

Tine

Tine

Tine var særlig mye brukt sent på 1980-tallet. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 1553 Sist oppdatert 06.03.20
Tine har blitt til som kortform av navn som ender på -tine, og da særlig Kristine/Christine, Martine og Gjertine. Kristine betyr kristen. Martine har opphav i det romerske gudenavnet Mars, men har ukjent betydning. Gjertine og Gjert har opphav i det tyske navnet Gerhard satt sammen av deler som betyr spyd og hard.

Så populært er Tine:

2254 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Tine i Norge og andre land:

Tine og Tina vært brukt som kortformer fra 1700-tallet eller før, blant annet for Kristine, som er blant de eldste navnene som ender på -tine. Begge kortformene var i bruk som offisielle navn på 1800-tallet. De ble begge lite brukt på 1900-tallet fram til 1960-årene. Fra da ble de mye brukt fram til rundt år 2000, mest sent på 1980-tallet. Formen Tina ble mer enn dobbelt så mye brukt som Tine.

Ved inngangen til 2020 var det 2189 jenter/kvinner med Tine som første eller eneste fornavn, og 5244 Tina.

Bruken av Tine, og Tina, har gått ned ut over 2000-tallet. Fra 2013 har det blitt født under 10 i året, de fleste av årene under 4.

Tine er ikke på topplister i land vi gjerne deler navnetrender med, som Sverige, Danmark, England og USA.

Derfor fungerer Tine godt nå:

Når Tine blir brukt på 2000-tallet, er det nok mest fordi det er et navn med gammel tradisjon, både som offisielt navn og som kortform brukt til daglig. Dessuten er det et kort navn, noe som mange foreldre foretrekker på ut over 2000-tallet.

Varianter av Tine:

Albertine, Christin, Christina, Christine, Gjertine, Kerstin, Kia, Kirsten, Kirsti, Kirstine, Kjersti, Kjerstin, Kristi, Kristin, Kristina, Kristine, Krystyna, Marthine, Martina, Martine, Martyna, Risten, Ristiinna, Ristin, Thina, Tina, Tinde, Tineke, Tinna

Slik uttales Tine

TII-ne

Navn i samme sjanger som Tine

Adeline, Aina, Bernt, Dina, Gunnar, Ine, Ingolf, Janne, Mai, Marna, Martha, Mie, Mille, Mina, Ove, Pauline, Raymond, Rebekka, Sanna, Siren, Siv, Sofus, Steinar, Sten, Stig, Sveinung, Sylvi, Tale, Tea, Terje, Tilje, Tone, Torbjørg, Tordis, Tore, Toril, Torild, Torunn, Trine, Unn, Vera, Vivi, Wibeke

Du kjenner Tine fra:

Skuespiller Tine Skolmen

Guttevariant(er) av Tine:

Gerhard, Gjert, Kristian, Martin

Relaterte lister:

Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på -ine
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Vanlige navn (brukt av over 1000 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: