Thina

Thina

Thina

Skrivemåten Tina er klart mer i bruk enn Thina. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 247 Sist oppdatert 02.02.22
Thina har blitt til som kortform av navn som ender på -thina og -thine, og da særlig Kristine/Christine, Martine, Gjertine, Albertine, Bertine, Clementine, Justine og Bettine, også med a-endinger og med -th-. Og Valentina. Dessuten kan det komme fra navn uten -h, men at h-en er lagt til i kortformen. Kristine betyr kristen. Martine har opphav i det romerske gudenavnet Mars, men har ukjent betydning. Gjertine og Gjert har opphav i det tyske navnet Gerhard satt sammen av deler som betyr spyd og hard. Albertine er jenteform av Albert. Albert kommer fra tysk. Al er forkortet fra Adal som betyr edel eller fin slekt, og bert betyr lysende og skinnende. Bertine kan ha to opphav. Det kan være kortform av Albertine. Bertine kan også være laget av delen Bert i mange opphavlig tyske navn, kanskje helst fra guttenavn. Bert betyr da lysende, skinnende. Clementine er jentevariant av Clement og Klement. Det er navn som har opphav det latinske ordet clemens. Det betyr mild og nådig (å tilgi). Justine er jenteform av Just og Justin. Just og Justin kommer fra det latinske navnet Justus som betyr rettferdig. Bettine har helst opphav fra Elisabeth. Elisabeth er et bibelsk navn med opphav i hebraisk språk og betyr Gud er fullkommen. Valentina er et latinsk navn som betyr sunn/frisk/sterk.

Så populært er Thina:

52 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Thina i Norge og andre land:

Både Thina og Tina er kjent i Norge fra 1700-tallet. Skrivemåten Thina ble særlig brukt i første halvdel av 1800-tallet, men Tina var mye mer brukt enn Thina gjennom århundret. Tina tok mer og mer over gjennom 1800-tallet og videre gjennom 1900-tallet. I 1801-folketellingen var det 2 Thina og ingen Tina, i 1865 50 Thina og 123 Tina, og 1910 var det 104 Thina og 389 Tina. Skrivemåtene Tine og Thine var mindre i bruk, og mange ført inn i protokoller med de skrivemåtene, har sannsynligvis ofte blitt kalt Tina til daglig.

Alle varianter av Thina og Thine ble lite brukt på 1900-tallet fram til 1960-årene. Fra da ble Tine og Tina mye brukt fram til rundt år 2000, mest sent på 1980-tallet. Formen Tina ble dobbelt så mye brukt som Tine. Thina og Thine ble da lite brukt.

Bruken av Tina og Tine, uten h, har gått ned ut over 2000-tallet. Thina har vært svært lite brukt på 2000-tallet.

Den 01.01.2022 var det 52 jenter/kvinner med Thina som første eller eneste fornavn, 5375 Tina, 19 Thine og 2254 Tine.

Derfor fungerer Thina godt nå:

Når Thina og Tina blir brukt på 2000-tallet, er det nok mest fordi begge er navn med gammel tradisjon. Skrivemåten med Th- først og fremst gammel tradisjon fra 1800-tallet og før. En fordel med å velge Thina er å skille det ut fra Tina som var mye brukt for få tiår siden. En ulempe kan være at navnet av ofte vil bli skrevet som Tina.

Varianter av Thina:

Albertina, Albertine, Bettina, Bettine, Christhine, Christina, Christine, Clementine, Gjertina, Gjertine, Justina, Justine, Klementine, Kristina, Kristine, Marthina, Marthine, Martina, Martine, Thine, Tina, Tine, Tinna, Tinne, Valentina

Slik uttales Thina

TII-na

Navn i samme sjanger som Thina

Arno, Aswin, Dagfin, Emelin, Emmely, Evine, Florin, Franck, Gurid, Gustaf, Hellbjørg, Hilbjørg, Ihne, Ingolv, Janni, Kaija, Kenn, Lisette, Madikken, Milli, Monicha, Natallia, Nicholay, Njaal, Nordis, Norveig, Oliwer, Ovidia, Peik, Perny, Ritha, Thorborg, Thorkild, Torkell

Du kjenner Thina fra:

Ekspert på bærekraftig finans Thina Saltvedt

Guttevariant(er) av Thina:

Albert, Bertin, Gjert, Gjertin, Just, Justin, Justus, Klemens, Klement, Kristian, Martin, Valentin

Relaterte lister:

Klassiske navn
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på a
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: