NavnNavnetoppen utlandetNavnetoppen i England og Wales 2019

Navnetoppen i England og Wales 2019

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 5629 Sist oppdatert 26.08.20
I England og Wales beholdt Oliver og Olivia førsteplassen fra 2018 til 2019. Oliver er på førsteplass for 7. år på rad og Olivia for 4. år på rad. For guttene var det ingen nye navn i topp 10, men for jentene kom Freya og Lily inn i topp 10. Freya har aldri vært i topp 10 i Storbritannia før.

Emily og Ella falt ut av topp 10 for jenter. Ser vi på topp 100 var det mest omrokeringer på plasseringer, men to navn falt ut av topp 100 – Aisha og Francesca. Nye i topp 100 var Lara og Mabel. I likhet med norske foreldre ser tydeligvis britiske foreldre også ut til å like navn fra oldeforeldregenerasjonen nå. Navnet Mabel har ikke vært blant de 100 mest brukte navnene siden 1924!

For guttene var det litt mer endringer i topp 100 – med fem nye navn. Også noen av disse var oldeforeldrenavn som Alfred og Chester. De andre nye var Hudson, Ibrahim og Oakley. Navnene som falt ut av listen var Alex, Dexter, Dominic, Kai, Sonny og Tobias.

Topp 20 jentenavn:

1. Olivia
2. Amelia
3. Isla
4. Ava
5. Mia
6. Isabella
7. Sophia
8. Grace
9. Lily
10. Freya
11. Emily
12. Ivy
13. Ella
14. Rosie
15. Evie
16. Florence
17. Poppy
18. Charlotte
19. Willow
20. Evelyn

Topp 20 guttenavn:

1. Oliver
2. George
3. Noah
4. Arthur
5. Harry
6. Leo
7. Muhammad
8. Jack
9. Charlie
10. Oscar
11. Jacob
12. Henry
13. Thomas
14. Freddie
15. Alfie
16. Theo
17. William
18. Theodore
19. Archie
20. Joshua

Kilde: Office for National Statistics

Unge foreldre velger kortere navn
I Norge er det trendy med korte navn, og det samme gjelder for unge britiske foreldre. De valgte i 2019 gjerne kortversjoner av lengre navn. I topp 10 for foreldre under 25 år var halvparten av guttenavnene slike kortversjoner, mens det for dem over 35 år kun var ett slikt navn.

Også jentenavnene var ulike blant unge og eldre foreldre. Bare halvparten av de yngste foreldrenes topp 10 for jenter fant man igjen i topp 10 for foreldre over 35 år.

Oliver og Olivia beholdt førsteplassene i 2019, men analyser viser at navn på barn avhenger av morens alder. Vi fant at unge mødre i større grad velger moderne jentenavn som Harper, som har økt i bruk siden David og Victoria Beckham valgte navnet til sin datter i 2011. Unge mødre valgte også kortversjoner av navn, som for eksempel Freddie. Eldre mødre valgte mer tradisjonelle navn som Jack og Charlotte, sier David Corps ved Vital Statistics Outputs Branch, Office for National Statistics i en pressemelding.

Populærkultur fortsetter å påvirke britenes navnevalg. Siden Dua Lipa nådde førsteplassen i Storbritannia i 2017 har antallet barn ved navn Dua doblet seg til 126 fødte i 2019.


Navnene som økte og sank mest til 2019

I topp 100 var det Tommy og Hallie som økte mest i bruk fra 2018 til 2019. Navnene som sank mest i bruk var Matthew og Lilly. Ser vi på et 10-års perspektiv er det Aria, Harper, Margot, Luna, Ada, Mila, Aurora, Mabel, Delilah og Hallie som har økt mest for jentene. For guttene økte Grayson, Hunter, Chester, Ezra, Jaxon, Hudson, Arlo, Oakley, Albie og Ralph mest.

Vi spurte navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen hvilke trender han fant i navnestatistikken for England og Wales i 2019. Han har sammenlignet med norsk og amerikansk statistikk:

Blomsternavn til jenter er trendy

Navn fra blomster og planter er særlig populært i England og Wales. Vi ser den samme trenden i Norge og USA, men i mindre grad. I den britiske topplisten finner vi Lily, Ivy, Rosie, Florence, Poppy, Willow og Daisy i topp 50. I USA var det i 2018 tre slike navn i topp 50 – Hazel, Violet og Savannah. I Norge var det også tre i 2019 – Tiril, Lilly og Linnea.

Bibelnavn er trendy for gutter

Bibelnavn har lenge vært populære i mange land – både for gutter og jenter. Men i England og Wales var det få bibelske jentenavn i 2019. Det var derimot mange bibelske guttenavn. I topp 50 var det 16 bibelske guttenavn: Noah, Jacob, Thomas, Joshua, James, Isaac, Lucas, Ethan, Benjamin, Joseph, Elijah, Adam, Daniel, Samuel, Reuben og Zachary.

Sammenligner vi med Norge og USA var det 14 bibelske guttenavn i topp 50 for gutter i 2019: Jakob, Lucas, Filip, Noah, Isak, Elias, Johannes, Benjamin, Tobias, Mathias, Jonas, Markus, Adam og Daniel.

I USA var det hele 24: Noah, James, Benjamin, Elijah, Lucas, Ethan, Jacob, Michael, Daniel, Matthew, Samuel, David, Joseph, John, Luke, Levi, Isaac, Gabriel, Joshua, Andrew, Caleb, Asher, Nathan og Thomas.

Bibelske jentenavn var det bare tre av i England og fem i USA, men i Norge er slike navn mer brukt, med åtte. Det var: Ada, Sara, Leah, Hanna, Anna, Eva, Julia og Maria.

Kongelige guttenavn mye brukt i England og Wales

Kongelige guttenavn har vært mye brukt i England og Wales på 2000-tallet. I topp 50 er det sju slike navn: George, Harry, Arthur, Henry, William, Archie og Edward. I tillegg er Charlie kjæleform av det kongelige Charles, og i topp 10. Bortsett fra William er det få av disse navnene som har slått til i andre land. I USA var også Henry og Andrew i topp 50 i 2018.

Trenden med å velge kongelige navn ser vi derimot også i Norge – da med norske/skandinaviske kongenavn, som Oscar, Magnus, Håkon, Olav, Kristian, Sigurd og Sverre som alle var i topp 50 i 2019.

Etternavn som fornavn vanlig i England og USA
Skikken med å bruke etternavn som fornavn er vanlig i USA, og på vei inn i England og Wales. Trenden er vanligst for gutter, særlig i England. I USA var det 7 jentenavn og 11 guttenavn som var etternavn brukt som fornavn i 2018. I England og Wales var det bare ett jentenavn og fire guttenavn.

I England og Wales var det Harper for jenter og Logan, Harrison, Mason og Jaxon for gutter. Men det er klare forskjeller mellom yngre (under 25 år) og eldre mødre (over 35 år) for bruk av etternavn som fornavn. Navnene er mer brukt blant de yngre, og det viser nok hvor utviklingen går.

De eldre mødrene har ingen slike navn for jenter blant 50 på topp, men Harper (fra datteren til David og Victoria Beckham) er på 69. plass. De yngre har Harper på 7. plass, og neste er Maddison på 67. plass. I guttelistene er det 10 slike navn blant de yngre og 4 blant de eldre mødrene. Slike navn som har kommet mye i bruk for gutter blant de yngre mødrene, er Logan, Hunter og Mason.

I USA var det Harper, Avery, Madison, Riley, Addison, Aubrey og Skylar of jenter og Mason, Logan, Jackson, Carter, Owen, Wyatt, Dylan, Grayson, Jaxon, Lincoln og Ryan for gutter.

I Norge var det ingen etternavn som fornavn i topp 50.

De populære bokstavene L, M og N
Trenden med å velge navn som inneholder en eller flere av disse bokstavene har økt utover 2000-tallet i Norge. De er også svært populære i England og Wales, og i USA. I Norge inneholdt halvparten av navnene i topp 50 én eller flere av disse populære bokstavene, og i England og Wales og USA var andelen over 30 av 50. Trenden er særlig tydelig for jenter, og det er særlig bokstaven L som er brukt. For gutter er det mer jevnt, men bokstaven N står særlig sterkt i USA.

Eksempler på slike navn fra den britiske navnestatistikken for 2019 er: Olivia, Amelia, Isla, Isabella, Lily, Oliver, Leo og Charlie – alle i topp 10. I USA var Olivia, Isabella, Charlotte, Amelia, Evelyn, Liam, William, Oliver, Elijah, Lucas og Logan i topp 10 i 2018. Og i Norge er slike eksempler i topp 10 Ella, Olivia, Lucas, Filip, Oliver, Emil, William og Aksel.

Navn som slutter på i-lyd

En annen trend som kommer i Norge er økt bruk av navn som slutter på i-lyd. Ofte skrives navnene med ie eller y til slutt, men uttales som i. Slike navn er vanligere i England og Wales enn i de fleste andre land. I 2019 var det hele 12 jentenavn og 13 guttenavn med i-ending i topp 50 der. Det var: Emily, Poppy, Lily, Ivy, Sophie, Elsie, Rosie, Evie, Daisy, Ruby, Millie, Maisie, Harry, Charlie, Henry, Alfie, Archie, Freddie, Finley, Teddy, Rory, Louie, Albie, Zachary og Tommy.

I England og Wales er det stor forskjell for hvilke navn med i-lyd til slutt som er mye brukt av yngre (under 25 år) og eldre mødre (over 35 år). Det viser nok hvilke navn som er i fronten for utviklingen, der de fleste er opphavlige kjælenavn. For jenter er blant annet Ivy, Evie, Elsie, Millie og Bonnie på full fart inn, og Emily og Sophie på vei ut. For guttene stiger blant annet Freddie, Alfie, Frankie og Tommy, mens Henry og Harry er på vei ut. For jentene er det dobbelt så mange jentenavn med i-slutt hos yngre mødre enn hos eldre (17 og 8 av 50 på topp), mens det er har økt lite for gutter (14 for yngre og 11 for eldre).

Vi ser trenden med å velge navn med i-ending i USA også, men i mindre grad. Der var det i 2018 halvparten så mange navn med i-lyd til slutt i topp 50: Emily, Avery, Lily, Aubrey, Ellie, Avery, Levi og Anthony.

I Norge var det bare tre jentenavn og ingen guttenavn med i-ending i topp 50 i 2019: Ingrid, Lilly og Jenny.

To vokaler inntil hverandre

I Norge har trenden med å ha to vokaler inntil hverandre vart en stund. Og med norsk uttale vil disse bokstavene ofte uttales hver for seg. Det er imidlertid ofte ikke tilfellet på engelsk. For jenter er andelen navn med to vokaler etter hverandre som uttales i ulike stavelser mer likt mellom Norge, England og Wales og USA, enn det er for guttene. Der ligger Norge langt foran. Vi er foran trenden i England og USA, og har fått den fra land som Sverige og Tyskland.

I Norge var det 15 jentenavn og 15 guttenavn i topp 50 som hadde to vokaler inntil hverandre i ulike stavelser. For jentene: Sofie/Sophie, Olivia, Sofia/Sophia, Leah, Emilie, Amalie, Mia, Thea, Linnea, Julie, Amelia, Marie, Victoria/Viktoria, Julie og Maria. For guttene: William, Noah/Noa, Theodor/Teodor, Liam, Elias, Matheo, Tobias, Mathias/Matias, Theo/Teo, Adrian, Leon, Sebastian, Daniel, Kristian og Leo.

Det var også noen med to vokaler inntil hverandre som ikke ble uttalt i ulike stavelser, som Maja/Maia/Maya og Kaja/Kaia hvor det er en j-lyd mellom vokallydene.

På engelsk uttales ikke bokstavene hver for seg i like stor grad. Ta for eksempel Sophie som på norsk uttales med en e på slutten og med i-lyd til slutt på engelsk. Eller William der i uttales med j-lyd.

Likevel var det 11 jentenavn med to vokaler inntil hverandre i ulike stavelser i topp 50 for 2019: Olivia, Amelia, Mia, Sophia, Freya, Sienna, Sofia, Emilia, Maya, Chloe, Aria og Thea. For gutter var det imidlertid bare 6 slike navn: Noah, Leo, Theo, Theodore, Samuel og Louie.

I USA var det i 2018 13 jentenavn og 10 guttenavn med to vokaler inntil hverandre i ulike stavelser i topp 50. Mange var like de i England og Wales, men de hadde også noen andre: Victoria, Zoey, Lillian, Zoe, Leah og Violet for jenter, og Liam, Wyatt, Gabriel, Mateo, Joshua og Ryan for gutter.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: