NavnJentenavnNavn som passer sammen med Astrid

Navn som passer sammen med Astrid

Hvilke navn lyder finest sammen med Astrid?
Av Babyverden 4584
Hvis Astrid skulle hatt to fornavn – hva ville det andre vært? Her er 72 gode forslag.

En mor spurte om navnehjelp på forumet, og vi postet spørsmålet også på Facebook.

Færre får mer enn ett fornavn

Det har blitt mindre vanlig å bruke doble fornavn for barn nå ut over 2000-tallet. Tidlig på 1950-tallet fikk over halvparten av barn for begge kjønn minst to fornavn. Nå er vi nede i rundt 20 prosent. I 2019 var det 21,7 prosent av jentene og 19 prosent av guttene, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. I stedet har det blitt vanlig med mellomnavn (som oftest er et etternavn fra foreldrene) eller doble etternavn med bindestrek. I alt rundt 60 prosent får to opprinnelige etternavn.

– Midt på 1900-tallet var det vanlig at doble fornavn var korte, og det var vanlig å si begge navnene. Det var vanlig med Anne Marie, Anne Lise, Jan Erik og Per Arne. De var korte og enkle å si og rope. På 2000-tallet har det vært vanlig med lengre navn både som eneste navn og i doble fornavn. De vanligste i 2019 var Ella Sofie/Sophie og Liam Aleksander/Alexander, sier navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.

Han legger til at det er ganske vanlig at foreldre nå henter litt lengre navn fra slekten. Og at det ofte blir lange doble navn som kan være litt tunge å si, og å rope.

– Det er likevel godt mulig å få det til dersom en plasserer trykket i det andre navn og ikke har trykk på det første navnet. Dette var jo helt naturlig før i for eksempel Jan Erik. Nå kan vi raskt og enkelt si Ella Sofie. Det går best om vi kan få trykket litt ute i det andre navnet, slik på på i-en i Ella Sofie. Og Ella bør vi da ha minst mulig trykk på. Med trykk litt ute i det andre navn, kan det gå fint å si mange litt lengre doble navn som blir brukt nå, sier Utne.

Hvilke navn passer da med Astrid?

Utne oppfordrer til å prøve med trykk bare på en stavelse langt ute i det andre navnet i disse kombinasjonene med Astrid, Astrid Alice (a-LII-se), Astrid Avelone, Astrid Tomine, Astrid Josefin, Astrid Josefine, Astrid Otilie. Kanskje noen navn med fire stavelser i det andre navnet kan bli litt lange (som de to siste foran), men de er i alle fall fine og klangfulle, og det vil gå fint i de fleste sammenhenger.

Les mer om hans tips under forslagene til navnekombinasjoner.

Navn som passer med Astrid:

Astrid Agnethe
Astrid Ailind
Astrid Aleksandra
Astrid Alice
Astrid Alicia
Astrid Alida
Astrid Amalie
Astrid Anne
Astrid Avelone

Astrid Beate
Astrid Beathe
Astrid Beatric
Astrid Bergliot

Astrid Camilla
Astrid Caroline
Astrid Celine
Astrid Cornelia

Astrid Edine
Astrid Elida
Astrid Elin
Astrid Elina
Astrid Eline
Astrid Elisabet
Astrid Elisabeth
Astrid Elise
Astrid Elive
Astrid Ellie
Astrid Ellinor
Astrid Elvine
Astrid Elvira
Astrid Emilia
Astrid Emilie
Astrid Emine

Astrid Helen
Astrid Helena
Astrid Helene
Astrid Henny

Astrid Irene
Astrid Isabell

Astrid Johanne
Astrid Jonette
Astrid Josefin
Astrid Josefine
Astrid Julie

Astrid Kari
Astrid Karin
Astrid Karina
Astrid Karolina
Astrid Kristiane
Astrid Kristin
Astrid Kristine

Astrid Leonora
Astrid Line
Astrid Linnea
Astrid Louise
Astrid Lovise

Astrid Malene
Astrid Margrete
Astrid Margrethe
Astrid Mari
Astrid Maria
Astrid Marie
Astrid Mariell
Astrid Mary
Astrid Mathilde
Astrid Maylene
Astrid Merete
Astrid Merethe

Astrid Nikoline

Astrid Olava
Astrid Olena
Astrid Oline
Astrid Otilie

Astrid Pauline
Astrid Pernille

Astrid Renate

Astrid Sofia
Astrid Sofie
Astrid Sofija
Astrid Synnøve
Astrid Synøve

Astrid Therese
Astrid Tomine

Astrid Ulrikke

Astrid Victoria

Eleah Astrid

Liv Astrid

Sue Astrid

To stavelser hver kan by på trøbbel

Ofte blir doble navn litt tyngre å si når både det første og det andre navnet har to stavelser, slik som Astrid Anne og Astrid Henny/Hennie. Det som gjør det litt hakkete, er at det andre navnet i disse to dobbeltnavnene, Anne og Henny, bare kan ha trykk på første stavelse. Det hjelper i alle fall på når vi har svakt trykk på Astrid, og trykk først og fremst på det andre navnet.


– Dersom vi ønsker å bruke doble navn med to stavelser i begge navnene, går det lettere om vi kan ha trykket sist i det andre navnet, slik som for Astrid Helen, med trykk på den siste e-en. Mange ligger trykket på siste vokal i andre navn for Astrid Elin (e-LIIN), Astrid Mari (ma-RII). Det fins altså noen navn der vi kan legge trykket sist når det er andre navn, selv om ofte har trykket på første stavelse når de står alene, slik som for Elin og Mari, sier Utne.


Han sier at de som vil ha et navn med to stavelser som første navn, gjerne bør se etter et andrenavn med to eller flere stavelser som kan ha trykket litt ute i navnet.


– I alle fall dersom de vil bruke begge til daglig. Dersom de vil bruke dem mest på papir og i litt mer høytidelige sammenhenger, trenger ikke ta hensyn til det. Og det gjelder for mange. Da går Astrid Ellinor fint, men det kan være lettere talerytme i Astrid Eleonora, sier han.


Og ellers kan alt mye lettere når det første navnet har én staving og det andre har to eller flere, slik som Liv Astrid og Sue Astrid (uttalt soo ASS-tri).

Unngå samme lyd etter hverandre

En annen ting å tenke litt på, er overgangen mellom navnene. For Astrid Irene og Astrid Isabell slår i-ene seg sammen.


– Her gjør det jo ikke så mye, for det blir jo ikke misforstått. Det kan blir litt uklart for a-ene i Eleah Astrid, som kanskje også kan bli oppfattet som Ele Astrid, i alle fall blant dem som er lite vant med Elea(h), sier Utne.


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: