Edine

Edine

Edine

Edine har mange mulige opphav. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 897 Sist oppdatert 19.10.20
Edine har mange norske og utenlandske opphav fordi Ed- fins i navn på mange språk. Edine er i Norge blitt til som jenteevariant av navn som begynner på Ed-, som Edis, Edias, Edvard, Edmund og Edle. Edis og Edias er norske former av Egidius med opphav i gresk og betyr geiteskinn og skjold av geiteskinn. Egidius var navn på en fransk helgen på 600-700-tallet. Ed- i de øvrige navnene kommer fra engelsk og betyr rikdom/eiendom. Edine er også jenteform til Edin, med samme opphav som ovenfor, og som i tillegg er variant av det arabiske ad-din (al-din) som er del av navn og betyr troen (religiøst). Ut over dette er Edin jenteformer mange navn i flere land. Blant dem er tyske og nederlandske navn med betydningen edel (Adel-, Edel-), og et gammelt nordisk guttenavn Hedin som betyr pels og dyrehud. Edine er også en variant til Edna, dels med irsk bakrunn med betydningen kjerne brukt til lovprising i dikt, og dels fra Bibelen og hebraisk med betydningen glede.

Så populært er Edine:

8 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Edine i Norge og andre land:

Edine har vært litt brukt I Norge siden rundt år 1800. I 1801-folketellingen var det 1 Edine, 16 I 1865 og 20 i 1910, hele tiden mest i Nordland og Troms, noen i Østerdalen, og spredd ellers. Andre former var også i bruk, som Eddine.

Den 01.01.2020 hadde 5 jenter/kvinner Edine som første eller eneste fornavn.

Derfor fungerer Edine godt nå:

Edine kan bli brukt fordi det har tradisjon og fordi det har mye stemt klang og er kort. Navn som ender på -ine har vært godt likt siden sent på 1900-tallet.

Varianter av Edine:

Eddine, Edina, Edna

Slik uttales Edine

e-DII-ne

Navn i samme sjanger som Edine

Adelaine, Afrodite, Albine, Aldion, Audi, Benedicto, Bernardita, Blandina, Diedrik, Dixie, Dordi, Edbjørn, Edi, Edrian, Eduarda, Edvine, Edwige, Elvine, Frederika, Fredny, Heidie, Jodie, Klodina, Melodia, Nikole, Odilia, Pardis, Regine, Rodina, Sigfried, Theodine, Ulysses, Valfred

Guttevariant(er) av Edine:

Ede, Edias, Edin, Edis, Edvard, Hedin

Relaterte lister:

Klassiske navn
Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som begynner på en vokal
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på -ine
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: