I følge Malin Eberhard-Gran, forsker ved Folkehelseinstituttet, ser vi nå en epidemi av fødselsangst i den vestlige verden. I tillegg er en av hundre gravide så kvalme at de må legges inn på sykehus. Nå settes det i gang forskning for å finne årsaken.

Sist oppdatert: 9. februar 2009

Forsker Eberhard-Gran skal i gang med en studie for å kartlegge risikofaktorer og konsekvenser av fødselsangst. 3000 kvinner skal delta i studien.
 
Fødselsangst fører til at flere kvinner ønsker keisersnitt og det utgjør en større risiko for kvinnen enn vaginal fødsel. Angst under svangerskapet har også blitt knyttet til følger som tidlig fødsel, økt bruk av smertestillende og veksthemming hos fosteret. For noen er angsten så sterk at de unngår å bli gravide eller krever abort selv om de ønsker seg barn.
 
– Vi trenger også en bedre definisjon av hva fødselsangst egentlig er, sier Eberhard-Gran til Forskning.no.
 
Kvalmt
I tillegg til fødselsangststudien, skal forskere i gang med å kartlegge hva som kan gjøres for å forebygge tilstanden vi kjenner som ekstrem svangerskapskvalme (Hypermesis gravidarum). Ekstrem svangerskapskvalmen kan være en enorm påkjenning for den gravide. Kvalmen starter vanligvis mellom uke fire og fem og går over før uke 20.
 
– De blir så kvalme og kaster opp så mye at de må legges inn på sykehus for å få intravenøs væske og vitamintilskudd. Tilstanden er potensielt dødelig dersom kvinnene ikke får riktig behandling, og er den hyppigste årsaken til innleggelse på sykehus i begynnelsen av svangerskapet, sier Per Magnus, divisjonsdirektør ved Folkehelseinstituttet.
 
Afrikanske og indiske kvinner mer utsatt
I følge Magnus, som er prosjektleder for kvalmestudien, vet vi ikke årsaken til Hypermesis gravidarum. Teoriene går på alt fra stress, kosthold og miljøfaktorer, til bakterier. I tillegg har det vært teorier om at kvalmen er et uttrykk for psykisk motstand mot graviditeten.
Sikkert er det at kvinner som har blitt rammet under første svangerskap ofte rammes igjen. Kvinner med indisk og afrikansk bakgrunn er tre til fire ganger så utsatt som norske kvinner. 
Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelStor personlighet!
Neste artikkelKort livmorhals – hva har det å si?
DEL