BloggDen utfordrende latensfasen

Den utfordrende latensfasen

Bruk tiden hjemme hjemme lurt! Foto: iStock
Blogg: Jordmor Grethe R. Teigen, Mamastork 70635
Latensfasen varer fram til mor har 3-4 centimeter åpning, og er ofte den lengste delen av fødselen. Den kan vare i både timer og dager, og kan oppleves ganske slitsom.

Latensfasen er den første, og ofte den lengste, delen av fødselen. En del fødende opplever den som ganske slitsom, ofte fordi den varer så lenge.

I første fase av fødselen, er riene ofte uregelmessige. De kan bygge seg opp i perioder, og bli ganske regelmessige og kraftige, for så å dabbe av igjen, og kanskje forsvinne helt. Dette kan oppleves ganske frustrerende! Når riene endelig begynner, vil en jo gjerne føde.

Gode tips til mor i denne fasen:

 • Vær tålmodig
 • Få i deg mat og drikke
 • Hvil det du kan

En sliten kropp og en sliten livmor klarer sjelden å produsere gode rier. Derfor er det viktig at du er tålmodig, og sørger for å gi kroppen nok energi og hvile.

Det er veldig viktig at du tar godt vare på deg selv i denne fasen. Mat og drikke er avgjørende for at den store livmormuskelen skal klare den store jobben det er å føde et barn. Mange glemmer dette, og har kanskje ikke spist ordentlig på mange timer. Da vil heller ikke riene bygge seg opp. Mange ganger er det å finne mat til den fødende noe av det aller første vi gjør når de kommer inn til oss på fødeavdelingen. Sørg gjerne for å ha tilgang på nøtter, frukt og sjokolade som gir rask næring til kroppen.

Lurt å tenke gjennom før du ringer føden:


 • Er riene regelmessige?

 • Hvor lenge har de vært det?

 • Hvor lenge varer hver ri?

 • Hvordan takler du riene?

 • Har du spist?

 • Har du sovet?

 • Har du tegningsblødning?

 • Har vannet gått?


Dette er spørsmål vi gjerne spør om når du ringer, og kan derfor være lurt å ha tenkt på.

Dette er tegningsblødning
Tegningsblødning er en slimblødning, og ofte et tegn på at livmorhalsen modnes og er i ferd med å åpne seg. Det er altså et godt tegn på at man er i fødsel. En kan godt ha litt tegningsblødning uten rier, men da er en sjelden i fødsel – men det nærmer seg!

Hva er gode nok rier?
Er du i tvil om du har gode nok rier, kan du gjerne ta en dusj eller et bad. Hvis ikke riene er gode nok, vil de oftest dabbe av, og gi deg mulighet for å hvile litt. De vil øke på igjen når tiden er inne!

For førstegangsfødende sier tommelfingerregelen at når du har 2-3 rier på 10 minutter, og hver ri varer i cirka 1 minutt, og du kanskje har hatt det i et par timer, så er det stor sannsynlighet for at du nærmer deg aktiv fødsel.

For fleregangsfødende er vi mer opptatt av hvor kraftig hver enkelt ri er. Rier med 5-6 minutters mellomrom, der riene kjennes godt når de kommer, vil sannsynligvis være tegn på at du er nær aktiv fødsel.

Hvor lang reisevei du har må selvsagt med i begreningen for når du bør reise til fødestedet!

Ikke vær redd for å ringe eller komme inn
Du skal aldri være redd for å ringe fødeavdelingen for råd. Du kan også komme inn for en sjekk, og så reise hjem igjen hvis du ikke er i aktiv fødsel.

Prøv å gjør tiden hjemme positiv. Ikke forsøk å påskynde fødselen, men prioriter heller mat, drikke og hvile.

Lykke til!

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: