BloggHvorfor skriker fødende kvinner?

Hvorfor skriker fødende kvinner?

Hvorfor skriker kvinner når de føder? Er det urskrik eller skriker de fordi de føler deg utrygge? Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 51090
En svensk forskningsrapport viste at jordmødre får hørselsskader av skrikene til fødende kvinner. Øreklokker ble foreslått som løsning. Det fikk jordmor Ragna til å undre seg. – Hvorfor er det ingen som spør hvorfor de fødende skriker, spør hun?

En svensk forskningsartikkel viste at jordmødre får hørselskader av fødende kvinner. Rundt halvparten av de deltakende jordmødre oppga å ha fått hørselproblemer pga jobben på fødestuene.

Jordmor Ragna T. Larsen, foto: privat

Og da er det jeg som jordmor med over 20 års erfaring spør: ”Men hvorfor skriker fødende kvinner?” Er det ingen som lurer det? Skal vi tenke at det er en gitt sannhet at man skriker når man føder sitt barn? Godtar både dere kvinner og vi jordmødre at det er slik det er eller skal være? Eller kan det være at vi må se etter andre sammenhenger kanskje?

Fødende må ikke skrike!
Helt personlig tenker jeg, at det ikke er en naturgitt at en fødende kvinne må skrike når hun føder sitt barn. Det er ingen tvil om at det er store krefter på spill i kvinnekroppen under en fødsel – det vet alle vi som har født. Men min erfaring og overbevisning er, at langt de fleste kvinner som er godt forberedte, og har gode redskap med seg i «verktøykassen», jobber fokusert, konsentrert og rolig gjennom fødselen.

Med jordmor til stede som en trygg og god guide klarer de aller fleste fødekvinner seg utrolig godt gjennom hele fødselen uten å gi jordmor hørselskader!

Travle skrik i stedet for konsentrert ro?
Men av og til lurer jeg på om vi kan ha det alt for travelt – både fødekvinner og jordmødre! Og er er det bilde som skapes i medier og på Facebook rundt svangerskap og fødsel overveiende positivt eller negativt? En slik artikkel som NRK publiserte om hørselskader hos jordmødre på grunn av høye skrik fra fødende kvinner ville i hvert fall ikke beroliget meg, hvis jeg snart skulle føde mitt barn!

Er jordmor-normeringen rundt om i svangerskapsomsorgen god nok til at ALLE gravide kan komme til jordmor og få hjelp til å kjenne seg trygge og godt forberedte til fødselsjobben? Og er vi jordmødre nok på jobb på fødeavdelingene til at vi kan være hos fødekvinnen det hun faktisk har behov for?

Det syns jeg er et mer spennende tema. Og kanskje vi skal dvele litt mer ved spørsmålet om HVORFOR kvinner skriker.

Kanskje vi kan få til en dialog og diskusjon om hva som faktisk skal til for at fødende kvinner i dag kan kjenne seg sterke, trygge og fokuserte i fødselsarbeidet. For det er jo tross alt ikke noe galt i kroppen når man har rier og føder barn – heldigvis!

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: