FødselFødestillingerFødestillinger: fordeler og ulemper

Fødestillinger: fordeler og ulemper

Mange føder i fødeseng, halvt sittende, men det finnes mange andre fødestillinger som kan være vel så gode. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Jordmor Grethe R. Teigen, Mamastork 47821

Du trenger ikke på forhånd å bestemme deg for hvordan du vil føde, for ofte må vi se det litt an i forhold til hvor fort det går, og hva som føles greit der og da. Men det kan være greit å kjenne til de vanligste fødestillingene.

Når en endelig kommer til trykketiden, etter å ha tatt imot riene og jobbet seg gjennom dem i kanskje mange timer, føles det for mange veldig godt og motiverende. En ser lyset i tunnelen, og en får ofte nye krefter!

Som jordmødre vet vi at det å bruke forskjellige fødestillinger underveis, kan være med å forkorte selve trykkefasen! Vi er veldig opptatt av å finne en fødestilling som kvinnen klarer jobbe godt i, samtidig som vi ser at der er progresjon. Dette er spesielt viktig hos førstegangsfødende, da de oftest har en lengre trykkefase enn flergangsfødende.

Å føde i fødeseng
Mange fødende forventer seg gjerne en typisk fødeseng, der de er halvt sittende i sengen, med håndtak og fotstøtte.

For mange fødende fungerer denne stillingen ypperlig, da mange føler at de får godt tak samtidig som de kan ha støtte for beina. Vær obs på at hvis du har sittet lenge i denne stillingen, og barnet ikke kommer, kan det være at du skal prøve å finne en annen stilling. Når en sitter slik, bøyes halebeinet innover og gir mindre diameter for babyen til å komme ut.

For jordmor er dette en lettvint stilling, og er kanskje derfor mye brukt? Denne stillingen brukes når en skal legge en sugekopp, eller en skal føde tvillinger og oftest også ved seteleie.

Les også: Venter fødende for lenge hjemme?

Å føde i sideleie
Dette er en fantastisk stilling. Kvinnen kan slappe av på siden mellom pressriene. Når hun trykker kan hun dra det øvre beinet til seg, akkurat som hun krøller seg sammen. Eller så kan far eller en barnepleier hjelpe og holde den øvre foten, eller en kan legge den på en pølle (en støtte som kan legges under det øverste beinet slik at det kommer høyere). Kvinner med bekkenløsning synes ofte denne stillingen er veldig komfortabel.

Som jordmor har man veldig god oversikt over mellomkjøttet og kan støtte godt når hodet kommer. Halebeinet blir ikke fiksert, og det gir god plass for barnet til å komme ut.

Les også: Babyens leie avgjørende for fødselen

Å føde i knestående
Når den fødende står på kne og trykker, er bekkenmålet aller størst, og en anbefaler derfor kvinner som venter store babyer å føde i knestående. På enkelte sykehus, velger en også å la kvinner med et barn i seteleie å føde på kne, av samme grunn.

Når en står på kne, får en i større grad brukt tyngdekraften. Mange føler de lettere kjenner hvor de skal trykke. Det er også lett for jordmor å støtte mellomkjøttet når hodet kommer.

Les også: Slik blir du undersøkt under fødselen

Å bruke fødekrakk
Kvinnen har da partner bak seg i sengen eller på en stol, og kvinne halv-sitter på krakken mens hun lener seg mor partner. Krakken gir maks trykketrang, og mange kvinner som ikke vil trykke, eller som ikke klarer finne helt ut av hvor hun skal trykke, kan ha god hjelp av å sette seg på krakken. Halebeinet er heller ikke her fiksert, og den fødende har beina i gulvet og håndtak på siden av krakken til å holde i.

Vi som bruker den mye, har veldig god erfaring med at den forkorter trykketiden, og kan gjøre at en unngår en sugekopp på tampen av trykketiden. Når kvinnen lener seg tilbake, vil en også ha god oversikt over mellomkjøttet og kan støtte godt.

Les også: Alt du trenger å vite om vannavgang

Å føde i vann
Mange kvinner har oppholdt seg i det varme vannet i deler av åpningstiden, og vil begynne å kjenne trykketrangen mens de sitter i vannet. Vannet har gitt mellomkjøttet varme og god blodsirkulasjon, så det virker som det gir lett etter når hodet kommer fram.

Vannet er også lindrende når hodet fødes. Som jordmor er det ikke så lett å støtte i vann, men det varme vannet gjør en del av jobben, og en kan lede hodet og barnet forsiktig ut.

Barnet begynner ikke å puste før det kommer i kontakt med luft.

Vannfødsler er ofte magiske sett fra vårt ståsted, der babyen nesten svømmer til verden. Barna er ofte også rolige når de har blitt født, og gråter ikke så mye.

Joralf er et norsk navn. Illustrasjonsfoto: iStock

Les også: Videoer av vannfødsler

Å føde stående
Når du står og trykker, kanskje i prekestol, får du maks utnyttelse av tyngdekraften. Mange kvinner, står kanskje noen rier og trykker stående, før de så finner en annen fødestilling akkurat når barnet kommer.

En skal være sterk i beina, for å stå lenge og trykke. Det er nok flest flergangsfødende som føder barnet i stående stilling, da de ikke trenger trykke så lenge som førstegangsfødende.

Som jordmor har en dårlig oversikt og klarer dårlig støtte mellomkjøttet, det blir mer at en styrer farten med en hånd på barnets hode.

Få hjelp av tyngdekraften?
En vet definitivt at fødestillinger der en bruker tyngdekraften, gir raskere forløp enn fødsler i horisontalen. Det kan jo kanskje være greit å vite?

Bildene av fødestillingene er tatt av jordmor Grethe R. Teigen

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: