FødselOvertid og igangsetting av fødsel

Overtid og igangsetting av fødsel

Hallo du der inne – lyst til å komme og hilse på oss snart? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Hentet fra Fødselsboken 2021 58365

Terminen kom og gikk – uten at babyen ble født. Hva skjer nå?

Gjennomsnittlig svangerskapslengde er 40 uker og 3 dager (283 dager). Det er ganske vanlig at førstegangsfødende går over termindatoen, og mange blir både utålmodige og leie av å vente. Andre blir engstelige.

Forskning viser at risikoen for komplikasjoner er litt økt etter termin. Men fordi også igangsetting innebærer økt risiko, bør ikke fødselen settes i gang uten god grunn. Det er en fordel at fødselen kommer spontant i gang.

Trivselskontroll
Gravide tilbys rutinemessig vurdering på fødepoliklinikken 7–9 dager over termin. Kontrollen går under navnet trivselskontroll. Målet er å finne dem som bør
settes i gang. Det anbefales igangsetting dersom barnet ser ut til å ha vokst for lite, det er lite fostervann, mor er over 38 år gammel og/eller ultralydterminen er mer enn 14 dager senere enn mensterminen eller det på annen måte er et risikosvangerskap.

Hvis det ikke er grunn til igangsetting på denne kontrollen, avtales som regel tid for å sette fødselen i gang. Hvis ikke fødselen starter av seg selv innen 11 dager over termin, anbefales igangsetting i løpet av de neste to dagene, avhengig av kapasitet ved fødeavdelingen. Kvinnens ønske bør vektlegges i den totale vurderingen.

Hvordan settes fødselen i gang?
Igangsettingsmetoden avhenger av hvor moden (myk og avflatet) livmorhalsen er, og om mormunnen har begynt å åpne seg litt. De ulike fødestedene kan også ha ulike førstevalg for hvilken metode de bruker.


Ved moden livmorhals er det vanlig å først ta vannet, og så vente litt for å se om riene begynner av seg selv, eller om man må gi ristimulerende drypp. Ved umoden livmorhals (fast, lang og lukket) kan man påskynde prosessen på flere måter; ballongkateter og medikamentell modning er noen. Av og til kan dette resultere i rier og fødsel. Andre ganger må behandlingen gjentas for å modne livmorhalsen ytterligere.

Vær forberedt på at igangsettingsprosessen kan ta flere døgn, og kan være en tålmodighetsprøve. Fødselen vil også overvåkes nøye.


Tips til deg som er gravid:


  • Prøv å ha et avslappet forhold til termindatoen

  • Stol på at kroppen din selv vet når tiden er inne

  • Sørg for nok hvile

  • Drikk og spis hyppig i ventetiden

  • Benytt deg gjerne av fødselsforberedende akupunktur

  • Les deg opp på fødsel og barseltid

  • Husk at det er lov til å si nei takk til igangsetting med mindre det er tungtveiende grunner til det


Du kan fortsatt gå til jordmor/lege
I ventetiden etter termin kan jordmor være en god ressurs for informasjon om fødselen og ekstra svangerskapskontroller. Hun kan også vurdere hvor moden du er. Har du behov for smertelindring, støtte og omsorg, kan jordmor eller lege være god å ha disse dagene.


Og husk – nå er det ikke lenge før du endelig får møte babyen din. Gled deg til fødselen!


Svangerskapsvarighet i uker i Norge i 2021, hentet fra Medisinsk fødselsregister:
<27 uker:     0,3 prosent
28-36 uker:  5,0 prosent
37 uker:       5,7 prosent
38 uker:     14,3 prosent
39 uker:     22,9 prosent
40 uker:     28,2 prosent
41 uker:     19,9 prosent
42 uker:       3,6 prosent
43 +:           0,0 prosent

Hva er overtid?
De fleste gravide bruker ordet overtid når de har passert termindato. Men det er like vanlig å føde etter termindatoen som før. Verdens helseorganisasjon (WHO) regner et svangerskap som overtidig først etter 294 dager, altså 11-12 dager etter termin. 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: