Terminen kom og gikk – uten at babyen ble født. Hva skjer nå?

Publisert: 26. mai 2016

De fleste gravide bruker ordet overtid når de har passert termindato. Men det er like vanlig å føde etter termindatoen som før. Verdens helseorganisasjon (WHO) regner et svangerskap som overtidig først etter 294 dager, altså 11-12 dager etter termin. 

Overtidskontroll på sykehuset
Fordi risikoen for komplikasjoner øker litt på overtid, får gravide en kontrolltime på fødepoliklinikken 7–12 dager etter termin. Der blir barnets vekst, fostervannmengde og hjertelyd sjekket. I tillegg undersøker man om livmorhalsen er moden eller ikke. 

Ut fra vurderingen blir det bestemt om man kan vente på at fødselen starter av seg selv, eller om det er best å sette i gang fødselen. Den gravides ønsker skal tas hensyn til når avgjørelsen tas. Velger man å vente, bør barnets trivsel og fostervannsmengden sjekkes 2–3 ganger per uke. Det er store fordeler for deg og barnet ved at fødselen får starte av seg selv. Man skal ha god grunn til å sette igang en fødsel.

Hvis barnet ser ut til å trives dårlig, det er lite fostervann, eller ultralydterminen er mer enn 14 dager senere enn termin etter siste mens, anbefales igangsetting.

Slik kan fødselen settes i gang
Fødselen kan settes i gang på flere måter, avhengig av hvor moden livmorhalsen er. Dersom livmorhalsen er lang, lukket og fast, kan den modnes med akupunktur, en gelé med hormonet prostaglandin eller en tablett med Misoprostol som settes inn i skjeden. Ved enkelte fødesteder settes det inn et ballongkateter for å få livmorhalsen til å åpne seg og modnes. 

Prosessen med å modne livmorhalsen kan ta tid, ofte flere døgn, og de fleste synes denne ventetiden er lang. Det er viktig å sørge for rikelig med hvile mens man venter. Noen får ineffektive rier, såkalte maserier, uten at det påvirker mormunnsåpningen. 

Dersom livmorhalsen er moden – altså kort, avflatet, myk og har begynt å åpne seg, er det vanlig å sette i gang fødselen ved å ta vannet. Da frigjøres prostaglandinger, og det er ofte nok til at riene starter. Hvis ikke kan man supplere med riestimulerende drypp. Kunstig fremkalte rier kjennes noen ganger vondere og vanskeligere fordi de kommer så brått. Det kan derfor være nødvendig med smertelindring tidligere i fødselsforløpet. 

Igangsatte fødsler regnes som risikofødsler fordi barnet kan bli utsatt for ekstra stress. Den krever også ekstra overvåking, slik at den fødende får mindre bevegelsesfrihet. Det er heller ikke mulig å føde i vann når fødselen er igangsatt.

Tips til deg som er gravid:

  • Prøv å ha et avslappet forhold til termindatoen
  • Stol på at kroppen din selv vet når tiden er inne
  • Sørg for nok hvile
  • Drikk og spis hyppig i ventetiden
  • Benytt deg gjerne av fødselsforberedende akupunktur
  • Les deg opp på fødsel og barseltid
  • Husk at det er lov til å si nei takk til igangsetting med mindre det er tungtveiende grunner til det

Du kan fortsatt gå til jordmor/lege
I ventetiden etter termin kan jordmor være en god ressurs for informasjon om fødselen og ekstra svangerskapskontroller. Hun kan også vurdere hvor moden du er, og si noe om hvor sannsynlig det er at fødselen starter av seg selv. Har du behov for smertelindring, støtte og omsorg, kan jordmor eller lege være god å ha disse dagene.

Og husk – nå er det ikke lenge før du endelig får møte babyen din. Gled deg til fødselen!

Hva synes du om artikkelen?