BloggFødekvinne – kom deg opp av sengen!

Fødekvinne – kom deg opp av sengen!

Du bør unngå å ligge i så stor grad som mulig under fødselen. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 32152

Du får brukt tyngdekraften, riene blir lettere å håndtere og du kommer raskere i mål. Det er med andre ord ingen grunn til å legge seg ned og vente på at babyen skal bli født.

Fødsel er bevegelse. Slik er det bare. Det er mye som beveger seg:

  • Babyen beveger seg nedover gjennom bekkenet.
  • Livmoren trekker seg sammen i rytmiske bevegelser under riene.
  • Livmormunnen beveger seg opp over babyens hode etter hvert som åpningen blir større.

Riene blir lettere å håndtere
Min erfaring er at de aller fleste kvinner opplever at riarbeidet blir mye mer håndterbart når de er oppe av sengen, og kan bruke kroppen og bevege seg fritt.

I min jordmorverden er det helt opplagt og forståelig at bevegelse er lindrende og hjelpsomt når det er så mye som skjer i kroppen, og intensiteten i riene øker på.

I mange andre sammenhenger er det også sånn. Tenk for eksempel at du klemmer fingeren din i en bildør. Du vil helt automatisk rise og bevege hånden fordi det lindrer og gjør den vonde følelsen enklere å håndtere. Hvis noen klyper deg hardt i armen, vil du også stryke deg godt over det vonde stedet, simpelthen fordi det er lindrende.

Slik er det også med fødsel og rier. Ligger en helt i ro i en seng, vil de aller fleste kjenne riene som mye vondere enn hvis en er i bevegelse.

Bilder som lyver
I mediene, på nettet, i artikler og på TV ligger fødende kvinner oftest i en seng. Slik er det ofte her på Babyverden også fordi det finnes dårligere tilgang til bilder av fødende i bevegelse. De fødende har gjerne en veneflon i hånden, eller er koblet til en eller annen type overvåkning.

Jeg blir både oppgitt og en smule frustrert. Jeg tror nemlig at vi på den måten er med på å gi gravide og fødende en forestilling om at det er slik det skal være. Men det er det ikke!

Liggende fødsel tar lenger tid
Det er både godt dokumentert og min personlige erfaring at fødsler tar lenger tid når den foregår i vannrett stilling. Det gjelder både under åpningsfasen, og også under selve trykkingen. Derfor tror jeg det er en veldig god idé å vise gravide kvinner bilder av fødende som er aktive og i bevegelse. Fødende som bruker kroppen. Da kan vi være med på å etablere indre bilder og forventninger om at fødsel = bevegelse.


Slik kan du være i bevegelse
Oppfordringen til fødende blir jo – opp av sengen! Stå, heng fremoverbøyd og vugg med bekkenet, stå på knærne og hvil overkroppen mot for eksempel en stol, sengen eller partneren din, sitt på pilatesball og vugg, eller småtripp – her er det bare fantasien som setter grenser.

Er du sliten og trøtt, bør du hvile imellom. Ligg litt på siden i sengen, eller ligg i badekaret med mulighet til å vugge og bevege deg litt under riene. Men ikke gå i fellen og bli liggende. Du MÅ opp igjen! Det er den beste måten å hjelpe kroppen til å komme framover i fødselen. Er du trøtt og sliten er det jo absolutt best å komme raskest mulig i mål!

Oppfordre partneren din til å hjelpe deg
Ta gjerne en prat med partneren din i forkant, så han kan hjelpe deg under fødselen. Snakk også med jordmor når du kommer inn, og be om hjelp til å finne gode stillinger både under åpningsriene og under pressriene.

Lær mer om de ulike fødestillingene – og om fordeler og ulemper ved å bruke dem!


Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: