FødselFødselsforberedelserModningstegn før fødselen

Modningstegn før fødselen

Noen merker flere tegn på at kroppen modnes mot fødsel. Men det skjer ikke hos alle. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 303750
Finnes det noen typiske modningstegn? Og hvor lenge etterpå starter fødselen? Jordmor forklarer.

Hva skal man se etter om man lurer på om fødselen nærmer seg? Hvilke modningstegn før fødselen finnes? Her er forklarer jordmor:

Murringer

De siste ukene før fødselen starter, er det vanlig at den gravide kjenner en del murringer.
– De sitter ofte lavt nede i magen over symfysen eller lavt i korsryggen – som om en venter på mensen. Kynnerne kan også bli litt kvassere, sier jordmor Ragna T. Larsen ved privatklinikken Mamastork. Hun jobbet i mange år også ved Stavanger Universitetssjukehus.

Nedpress

Du har kanskje hørt at jordmor eller andre gravide snakker om nedpress. Også dette kan være tegn på at fødselen begynner å nærme seg.
– Som regel fester hodet seg, i alle fall hos førstegangsfødende. Når det skjer er det mange gravide som kjenner stikninger, sier Larsen.

Hun forklarer at det går flere store nerver ned i bekkenet, og når babyens hode beveger på seg og presser på disse nervene, kan det kjennes både stikkende og ubehagelig.
– Men det er helt ufarlig, beroliger Larsen.

Slimproppen

Enda litt nærmere fødselen kan også slimproppen løsne.
– Den kan komme som en stor, seig og klar slimklatt, eller som mer vandig og blank utflod. Men selv om det skjer, kan det fremdeles gå både dager og uker til fødselen begynner, sier hun.

Råmelk og kviser

Andre ting du kan merke er at mengden råmelk i brystene øker, og noen blir litt mer kvisete i huden.

Livmorhalsen

Et tegn på at kroppen begynner å bli klar til fødsel, er at livmorhalsen blir myk og kort. Men det kan en kun finne ut ved å bli undersøkt vaginalt av lege eller jordmor. Får du en slik undersøkelse, vil mange likevel være restriktive med å si noe om hvor lenge de mener du har igjen. Det har nemlig vist seg mer enn en gang at de har tatt feil, og skapt falske forhåpninger hos den gravide. Eller har trodd at fødselen var lenger unna enn den faktisk var.

– Det betyr at du godt kan gå med modne forhold og åpning, og at fødselen likevel lar vente på seg. Men du kan også fint gå i fødsel selv om livmorhalsen er lang og lukket. Babyen kommer når den er klar. Og det er viktig å være tålmodig, sier Larsen.


Ikke alle merker noe

Men selv om mange kunne ønske seg et fasitsvar med to streker under for hvordan fødselen starter, så er det nok ikke slik.
– Du trenger ikke merke noe som helst. Noen aner ikke at fødselen er i gang før de kjenner sine første rier, mens andre merker at kroppen over lengre tid forbereder seg på det som skal skje, sier Larsen.

Er fødselen i gang?

Noen får høre at de ikke vil være i tvil når fødselen først begynner.
– Det er jeg ikke helt enig i. Jo visst kan du være i tvil. Førstegangsfødende vet ikke hva som venter dem, og vet derfor heller ikke hva de kjenner etter. Før riene begynner å systematisere seg, kan man gjerne være i tvil. Også de som har født flere barn. Jeg har for eksempel sett tredjegangsfødende som har trodd at fødselen var i gang, men så har det stoppet opp igjen, forteller hun.

Jo nærmere fødselstidspunktet den gravide kommer, jo mer forbereder kroppen seg.
– Noen ganger er fødselen bare dager unna, mens andre kan ha både to og tre uker igjen før fødselen starter, sier Larsen.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: