FødselSlik er det å føde i uke 34

Slik er det å føde i uke 34

Lille Julian ble født i uke 34+0. Han var da 2340 gram og 44 centimeter Foto: privat
Av Janet Molde Hollund 139091
Noen ganger starter fødselen lenge før termin. Her er historiene til sju kvinner som har født rundt uke 34. – Så lenge babyen i utgangspunktet er frisk, går det veldig bra å bli født så tidlig, sier Kirsten Jørgensen, tidligere leder i faglig-etisk utvalg Jordmorforeningen.
Les sju kvinners egne historier
Scroller du lenger ned i artikkelen kan du lese historiene til sju kvinner som fødte rundt uke 34. Og det har gått bra med alle!

Alle fødsler mellom uke 22+0 og 37+0 regnes som premature. Men er du kommet så langt som 34 uker, blir det ofte ikke gjort noe for å stoppe fødselen.
– Uke 34 er helt på grensen til om en stopper fødselen. Ved 35 uker er det helt greit å føde også på små fødeavdelinger i distriktene. Er du i uke 34, kan det hende at en forsøker å stoppe fødselen – slik at kvinnen kan rekke å komme seg til en større fødeavdeling for å føde. For på de større sykehusene er det både barnelege og barneavdeling, i tilfelle det premature barnet trenger litt hjelp i starten, sier Kirsten Jørgensen.

Jørgensen har selv jobbet en årrekke i Harstad. Noen ganger måtte de vurdere om de kunne stoppe fødselen lenge nok til at kvinnen kunne nå fram til sykehuset i Tromsø.
– Men samtidig kan det også være risikabelt å sende den fødende videre, i tilfelle hun skulle komme til å føde underveis, sier hun.

Det finnes medikamenter som kan stoppe fødselen, men Jørgensen sier at det ved 34 uker kun blir gjort i helt spesielle tilfeller.
– Barna er stort sett modne nok til å bli født. Det kan hende at noen får litt pusteproblemer, men det er ikke min erfaring. De fleste har modne lunger, sier Jørgensen.

Ved premature fødsler, hører en ofte om lungemodningssprøyter.
– I forhold til å gi sprøyter, er også det helt på grensen. Det er ingen som får det ved 35 uker, men kanskje i uke 33+1. Her er det ofte antall dager igjen av svangerskapet som er avgjørende, sier Jørgensen.

Årsaker til premature fødsler

Det kan være flere grunner til at en fødsel starter for tidlig, som for eksempel tidlig vannavgang, urinveisinfeksjon som framkaller for tidlige rier, svangerskapsforgiftning og uregulert svangerskapsdiabetes.
– Noen ganger vet en ikke hvorfor. Men naturen er viselig laget. Hvis babyen må ut, så ordner ofte naturen opp selv, sier Jørgensen.

GREIT Å VITE OM FØDSEL RUNDT UKE 34:

Riene ved prematur fødsel er like som ved en fødsel til termin

Selve fødselen er ikke mer komplisert, og det er ikke sikkert at det trengs mer overvåkning. Men barnet er ikke like stort som til termin, så det kan derfor gå fort – spesielt i trykkefasen. Hvor fort det går henger også sammen med om det er kvinnens første barn, eller om hun har født før.

Det kan hende at babyen trenger litt ekstra hjelp når den kommer ut

Den nyfødte kan for eksempel ha litt pustebesvær, og tas med til nyfødtintensiven for kortere eller lengre tid.

Premature er ømfintlige for varmetap

Det er viktig at barna holdes varme rett etter fødselen. For tidlig fødte er ofte mindre beskyttet. Noen ganger kan det hende at barnet blir lagt i kuvøse for å holde varmen.


Innleggelse på observasjonspost eller nyfødtintensiv
Føder du rundt uke 34, må du være forberedt på at barnet kanskje må legges inn på nyfødtintensiv eller observasjonspost.

Du må gjerne bli litt lenger på sykehuset

Føder du flere uker før termin, må du regne med at du blir litt lenger på sykehuset enn om du føder til termin. Vanligvis blir en på sykehuset til ammingen har kommet godt i gang og babyen legger fint på seg.Problematikk rundt amming

Det er ikke uvanlig at det blir litt startproblemer med amming hos premature. Det hender at barnet er litt slapt, og at en må hjelpe litt til.  Babyen suger gjerne veldig bra med én gang den er født, men så kommer ofte en trøtthetsperiode hvor den suger litt dårligere. For noen kommer det litt overraskende, siden babyen virker så kvikk i starten. Noen barn får i en overgangsperiode mat gjennom sonde.

Økt sjanse for gulsott

Dersom barnet er født prematurt, er det større sjanse for at babyen får gulsott. Dette betyr at huden og slimhinnene får gul farge. For noen blir det nødvendig med lysbehandling. Dersom barnet har gulsott, kan også sugerefleksen være svakere fordi barnet blir slapt og sover mer enn vanlig. En må være forberedt på at det kan ta litt tid før ammingen etableres skikkelig.

Hvordan opplever kvinner det å føde prematurt?

– Mange blir redde. Det går som regel veldig bra, men det er fort gjort at mange tanker dukker opp, for eksempel om dette går bra. Samtidig føler mange i etterkant glede over at det faktisk går så bra, sier Jørgensen.


Kvinner som føder prematurt blir ofte tatt litt på sengen – og føler seg litt snytt.
– Dersom en føder i uke 34, har en jo egentlig seks uker igjen av svangerskapet. Ofte er kvinnen i jobb, og plutselig føder hun. Det kan komme litt brått på. Noen føler at de mister noe – selve rugefasen, det å gjøre alt klart til fødsel. De får ikke forberedt seg. Mange bruker jo de siste tre ukene før termin til å lande litt, spesielt hvis det er det første barnet, sier Jørgensen.

Jørgensen forteller at noen også tenker at de i alle fall slapp å gå over tiden.

Går seg fort til

Etter fødselen får mor og barn god oppfølging av jordmor og helsesøster.
– Barnet skal gå opp i vekt, og som regel tar barna fort igjen de jevnaldrende. Suger babyen litt dårlig, kan det ta noe lenger tid. Men er barnet i utgangspunktet friskt, går det som regel veldig bra, avslutter Jørgensen.

Her er sju kvinners egne historier om å føde rundt uke 34

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: