Dagene går og går, og du er for lengst passert termin. Kanskje er det snakk om å sette i gang fødselen. Men hva innebærer egentlig det?

 

Publisert: 14. februar 2011

1. Hva betyr det at fødselen settes igang på overtid?
Den vanligste grunnen er at kvinnen er på ”overtid”, altså at det er gått mer enn 14 dager siden ultralydtermin og barnet ennå ikke er født. Ved vannavgang uten rier i over ett døgn settes fødselen også i gang.

2. Hvilke andre grunner er det til igangsettelse av fødsel?
Medisinske grunner hos mor eller baby kan være grunn til igangsettelse av fødselen. Det kan være svangerskapsforgiftning, veksthemming av barnet eller andre årsaker.

3. Kan man sette i gang fødselen hvis man synes det er ekstremt tungt å være høygravid?
For noen kvinner er svangerskapet svært tungt, og det kan være aktuelt å fremskynde fødselen av slike årsaker.

4. Kan mor selv bestemme at fødselen skal settes i gang hvis hun er gått over termin, eller synes det er tungt å være gravid?
Norsk Gynekologisk Forening (NGF) ser det som en selvfølge at mor skal tas med på råd om fødselen skal settes i gang, men til syvende og sist er det legen som tar den endelige avgjørelsen.

5. Hvilken risiko innebærer det å sette igang en fødsel?
Det er økt risiko for for akutt keisersnitt og forløsning ved tang eller vakum ved igangsatte fødsler. Blant førstegangsfødende på Rikshospitalet i 2005 ble 25,7 prosent av de igangsatte forløst ved keisersnitt og 21,2 prosent med tang eller vakum.

6. Når er det optimalt å sette igang fødselen?
Fødselen bør settes i gang så tett opptil termin som mulig, slik at barnets lunger er så modne som mulig og livmorhalsen moden.

7. Hvilke metoder benyttes?
Først må livmorhalsen modnes. Dette skjer ved en kapsel som plasseres i skjeden, eller et ballongkateter dersom du tidligere har hatt keisersnitt.

Når livmoren er moden, foretas hinnerivning, altså at det pirkes hull på fosterhinnene.

8. Hva skjer hvis fødselen ikke starter etter hinneriving?
Dersom ikke hinnerivingen fører til at riene bygger seg opp i løpet av en time, gis  et riestimulerende drypp intravenøst.

9. Oppleves selve fødselen annerledes enn en fødsel som starter av seg selv?
En internasjonal studie viste at kvinner som har fått satt i gang fødselen, har vært like fornøyde og brukt like stor andel smertestillende som kvinner som gikk i fødsel naturlig.  Men som nevnt over er det en økt risiko for keisersnitt, vakum eller tang.

10. Kan jeg sette i gang fødsel selv?
Du kan i alle fall prøve! Gamle kjerringråd er å ha samleie, spise kanel, gå i trapper, ta lakserende midler og spise bringebærkapsler eller drikke bringebærte. De lærde strides vel om hvorvidt metodene har noen effekt, men da har du i alle fall noe å holde på med mens du venter!

Kilder:
“Igangsettelse av fødsel”; Rikshospitalet.no http://www.rikshospitalet.no/ikbViewer/page/no/pages/sykdom/behandling/detaljer?p_doc_id=45047
“Igangsettelse av fødsel”, Kvinneklinikken SUS, www.kvinneklinikken-sus.com/06…/INF_OBST_induksjon.doc
Livlaga.no
Småen Blir Født, Gro Nylander, Gyldendal 2010.
“Inducing Labor” Web MD http://www.webmd.com/baby/guide/inducing-labor)

 

Hva synes du om artikkelen?