24 timer etter at Linda hadde født lille Neah Michelle, var hun hjemme igjen med familien sin.  Det føltes trygt og godt, siden hun var garantert jordmorbesøk hjem kort tid etter fødselen.

Sist oppdatert: 9. november 2011

De siste fire årene har barselkvinner i Bergen hatt et unikt tilbud. Dersom kvinnene er friske og har hatt ukompliserte fødsler, får de tilbud om å reise hjem innen et døgn etter fødselen. Og når det har kommet hjem, får de besøk av jordmor fra én til tre ganger i løpet av de første ti dagene.

23.oktober fødte Linda Sørenes lille Neah Michelle. Den nybakte tobarnsmammaen var i god form etter fødselen, og fikk spørsmål fra sykehuset om hun kunne tenke seg å benytte seg av tilbudet.
– Jeg syntes det var veldig greit, og da mest med tanke på erfaringene jeg hadde på barsel da jeg fødte første gang. Jeg havnet på rom med tre andre, og syntes det ble mye. Jeg hadde både lest og hørt om ”Jordmor hjem”, og synes tilbudet var helt supert, sier Linda.

Slappet av
Første natten på sykehuset fikk Linda familierom, slik at også barnefaren kunne være til stede. Dette satte paret veldig stor pris på, for da de fikk sin første datter, måtte han reise hjem etter fødselen.
– Nå fikk vi slappet helt av, forteller Linda.

To dager etter at Linda kom hjem, fikk hun besøk av jordmor Monica Pisani Ekeli. Hun tok Føllingsprøve, og dagen etter kom hun innom for å ta hørselstest. En dag ble også lagt inn til ekstra veiing.

Enklere hjemme
– Jeg synes det er kjempefint. Det er mye enklere å spørre om ting når jordmor kommer hjem, for du slipper å stresse. Jeg har også hatt litt mer følelsen av at jordmor har god tid til meg. Dessuten er jeg nok tryggere som mor denne gangen, sier Linda.

Også for resten av familien har erfaringen med ”Jordmor hjem” vært veldig positiv. Faren til lille Neah Michelle fikk mer følelsen av å kunne være til stede, både på sykehuset og hjemme. Og storesøster Ella Celin på tre og et halvt år var veldig glad for at mamma og lillesøster kom tidlig hjem.

– Ella Celin likte nemlig ikke at vi skulle være på sykehuset. Det var veldig sårt for henne at hun måtte gå hjem igjen, sier mamma Linda.

Monica Pisani Ekeli

– Familievennlig
Fagansvarlig jordmor Monica Pisani Ekeli sier tilbudet om ”Jordmor hjem” er veldig populært. Det drives av to jordmødre i 50 prosent stilling, og om lag 1000 kvinner har benyttet seg av tilbudet siden oppstarten. Jordmødrene er tilgjengelige på telefon hele døgnet.

– Det er flest andregangsfødende som bruker ”Jordmor hjem”, men vi har ikke noe imot å tilby dette også til førstegangsfødende. Vi har også en del tredjegangsfødende. Hos dem må vi minne om hvor viktig det er med hvile, og at hun må benytte den rolige formiddagen til å hente seg inn igjen. Mødre som får nok ro og hvile produserer mer melk enn travle mødre, sier Ekeli.

Monica Pisani Ekeli sier det er mange positive sider ved tilbudet. Familievennlig er et av stikkordene.
– Det kan være viktig for et par å være sammen om det de opplever. Mange synes sykehuset er travelt, og de føler kanskje at de ikke får nok hjelp. Flere savner også partneren sin. Hjemme kan de få ro og hjelpe hverandre. For mor og far kan det også gi en trygghet å ha en personlig jordmor etter fødselen, sier Ekeli.

Jordmoren sier det ofte er lettere for mor å ta imot informasjon hjemme, og at det blir bedre tid til samtale. Ved at jordmor kommer hjem, slipper også mor og barn å dra tilbake til barselpoliklinikk for å ta prøver.

Ro, hvile og amming
Monica Pisani Ekeli sier at et viktig budskap til mødre som skal tidlig hjem, er at de må lære seg å skru ned tempoet. Det er viktig med ro og hvile i familien, og mor og barn skal være i fokus.
– Det blir fedrenes oppgave å beskytte mor, slik at hun blant annet kan få ro rundt ammingen, sier Ekeli.

For når mor drar hjem så tidlig, er ikke melkeproduksjonen kommet i gang. Amming er et av hovedtemaene, og da spesielt teknikk. Ekeli sier mottoet til “Jordmor hjem” er “Amme ofte (minimum hver andre-tredje time) og hvile mye”.
– Og dersom hun ikke får ammingen helt til første gang vi er på besøk, får hun i ”lekse” å øve på det til dagen etterpå. Så ser vi på det igjen ved neste besøk, sier Ekeli.

Besøk av ”Jordmor hjem” er også med på å skape en glidende overgang til helsesøster og helsestasjon, som tar over etter hvert.

Gjerne en gang til
Fagansvarlig jordmor Monica Pisani Ekeli skulle ønske flere norske mødre fikk et tilbud som ”Jordmor hjem”. Hun sier mødrene i Bergen er veldig positive i sine tilbakemeldinger, og tilbudet er så populært at de dessverre må si nei til mange.

Hjemme har den nybakte tobarnsmoren Linda Sørenes fått fred og ro og masse god hjelp.
– Skulle jeg få et barn til, ville jeg gjerne benyttet meg av ”Jordmor hjem” igjen, sier hun.

Etter at artikkelen ble skrevet, forteller Monica Pisani Ekeli at det har kommet forslag om å redusere tilbudet til “Jordmor hjem”.

– Kvinneklinikken ved Haukeland universitetssjukehus har fått beskjed om å spare penger. Et av forlagene er å kutte “Jordmor hjem” med 50 prosent. Det vil i så fall bety at vi bare har en stilling i 50 prosent igjen, og det synes vi er svært beklagelig, siden vi har veldig mange fornøyde brukere. Vi synes det allerede i dag er for få som får tilbudet. Mange andre byer har også sett på muligheten for å starte opp lignende, og da er det jo synd om vi må redusere, sier Ekeli. Hun venter nå på at saken skal bli styrebehandlet.

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelNekter datteren Hello Kitty
Neste artikkel11.11.11
DEL