Jordmor Sigrid har hjulpet døtre og svigerdøtre gjennom fødslene og tatt imot sju av barnebarna sine. Den ene fødselen ble ekstra spesiell for alle.

Sist oppdatert: 11. april 2012

Sigrid Isberg Klyve (60) fikk først fire egne barn. Så fant hun ut at det var jordmor hun ville bli, og var ferdig utdannet jordmor i 1986. Hun har jobbet som distriktsjordmor og vært med på mange transportfødsler. De siste årene har hun jobbet ved Stavanger Universitetssjukehus, men i dag bare på ekstravakter. Hun driver til daglig Sigrids Ultra i Stavanger og følger opp gravide.

– Jeg har ni barnebarn og sju av disse har jeg tatt imot selv. Den eldste skal konfirmeres til våren, den yngste er snart 3 måneder.

Forbered deg til fødselen!

Gravid uke for uke

Første fødselen rakk hun akkurat i tide
Den første gangen var det Sigrids eldste datter som skulle føde. Hun ville gjerne ha med mamma på fødselen.

– Jeg var på ferie, men kom hjem den dagen fødselen startet. Jeg bodde da i Sauda og datteren min her i Stavanger. Kjøreturen er på 3-4 timer og jeg rakk det akkurat, smiler hun.

Slik begynner føldselen

Opplevelsen med å ha med mamma som jordmor ble god, og da datteren skulle ha nestemann, var det ikke snakk om annet enn at Sigrid skulle ta imot.

– Hun følte seg trygg og ville gjerne ha meg med også denne gangen. Den fødselen ble ekstra spesiell.

– Jeg så det med én gang
Dette er nå 11 år siden og ingen visste hva de hadde i vente.

– Jeg så det med en gang han kom ut. Han hadde Downs, og det var jeg helt sikker på. En annen jordmor og en lege som så på ham, var ikke sikre, men det var jeg. Jeg har tatt imot mange barn med Downs.

Jeg måtte sende rollen som mor og bestemor på gangen. Bare jordmorrollen ble værende igjen inne til å begynne med. Det andre måtte jeg ta etter hvert.

Les også: Downs syndrom er en berikelse!

Hvilken rolle; mor, bestemor eller jordmor?
Fødselen ble spesiell på mange måter. Med ett var hun ikke bare jordmor og bestemor, hun hadde også den viktige rollen som mor.

– Rent umiddelbart ble det en sorgreaksjon – det er jo et sjokk. Men gutten har også vært mye syk, alvorlig syk, og det at han har Downs har blitt mindre viktig, smiler Sigrid.

En annen datter fulgte hun gjennom hele graviditeten.

– Fødselen gikk kjempefint, men etterpå spurte datteren min: – Hvorfor fikk jeg ikke epidural?? Jeg  svarte: – Du trenger ikke det, du! Jeg kjenner barna mine. Å føde på en god måte handler mest om å være trygg, sier Sigrid.

Også sønnen og svigerdatteren ville ha henne som jordmor
Då sønnen skulle bli far, var det ikke like selvfølgelig for Sigrid at de ville ha henne som jordmor. Men for sønnen var det en selvfølge.

– Jeg var så klart positiv, men sa at dette måtte de diskutere sammen. Kort tid etter spurte de meg begge to om jeg kunne være med på fødselen.

– Det ble kanskje en ny opplevelse for deg?

– Ja, men det gikk så fint. Det var ingen problemer selv om jeg da ikke kjente henne så godt. Da de skulle ha nummer to, var det på an igjen, smiler hun.

Les også: Uvææææ! Svigermor har sett rett i juuhuuen min!

– Hvordan er du som jordmor når du har nære familiemedlemmer i fødsel?

– Jeg har den profesjonelle jordmorrollen under selve fødselen, selv om jeg tenker at babyen jeg hjelper ut er mitt barnebarn. Og så er jeg jo litt ekstra spent på at alt er bra med babyen som kommer ut. At barnet er friskt.

Jordmorkolleger forstår ikke at hun tør være tilstede
Jordmorkolleger spør av og til hvordan hun orker og tør å være til stede når døtre og svigerdøtre skal  føde. For Sigrid er det ikke noe problem.

– Som kommende bestemor er jeg naturligvis litt ekstra spent. Samtidig uttrykker de at de føler seg veldig trygge når de har meg der. Men jeg kunne aldri hatt med min egen mor på fødsel, det var en annen tid. Vi er åpnere nå til dags.

Slik velger du den perfekte ledsager til fødselen

Som mangeårig jordmor har hun hilst på mange ulike ledsagere de fødende har med seg. Noen har med mødre, søstre, venninner og besteforeldre. Ifølge Sigrid er det slett ikke alle mødre som bør være med døtrene sine på fødslene. Hun har sett mange eksempler på fødende som har blitt mer stresset enn de har blitt beroliget..

– For meg har det bare vært en glede, og helt naturlig. Og veldig spesielt!

Hvor skal du føde?

Hva skal du ha i fødebagen?

Smertelindring med medikamenter

Naturlig smertelindring

 

 

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkel– Føler meg som en dårlig mor
Neste artikkelDe første lyseblå klærne er kjøpt
DEL