Det gikk nok litt fortere enn jordmoren hadde sett for seg, for hun fikk det travelt med å få på seg hansker. Jeg rakk ikke å flytte meg over i fødesenga før jeg begynte å presse.

Sist oppdatert: 19. oktober 2015

Les også om Marthes første fødsel: Benjamin kom raskt og fint til verden

Mandag 27.07.15 (uke 40+0)
Jeg hadde min tredje time med modningsakupunktur denne dagen. Jeg var litt uggen i formen hele dagen. Da jeg skulle legge meg, fikk jeg ikke sove fordi lillegutt var så veldig aktiv og jeg hadde så mye kynnere så klarte ikke slappe av. Etter å ha ligget i et par timer, sto jeg opp og tok en dusj og en Paracet for å se om det hjalp. Det gjorde det ikke.

Tirsdag 28.07.15 (uke 40+1)
Da klokka var rundt 03:00 begynte jeg å få kraftige mensmurringer sammen med kynnerne. Det gjorde da litt vondt nederst i magen når kynnerne kom, og jeg sto opp og satte meg i stua. Tenkte om det kanskje var rier, men syntes ikke at det lignet på slik jeg hadde med Benjamin, så da tenkte jeg at det bare var modning. Begynte å ta tiden på kynnerne/ murringene for å se, og det var mellom 2 og 10 minutter mellom, og de varte i 50-60 sekunder.

Da klokka var 04:30 bestemte jeg meg for at om det fortsatte frem til klokka 05:00 så skulle jeg ringe føden, og det gjorde det. Ringte da føden og sa at jeg trodde jeg hadde rier, men at jeg var usikker. Jordmoren jeg snakket med, sa at jeg var velkommen til å komme inn siden forrige fødsel gikk så fort. Da var det greit å sjekke om fødselen var i gang. Jeg sa jeg var redd for at det ikke var noe, og da sa hun at i verste fall ble jeg sendt hjem igjen. Jeg sa at jeg skulle se an litt til og så skulle jeg ringe når vi dro hjemmeifra.

Vekker mann og barn
Cirka 05:30 vekte jeg Jørn, for da begynte det å gjøre ganske vondt og riene kom litt oftere. Jørn ble så stressa og surra rundt som en hodeløs høne. Så det var jeg som ordnet med Benjamin, kledde på meg selv, og pakket ferdig kofferten min og bagen til Benjamin. Vi kjørte Benjamin til Råholt og dro mot Ahus cirka 06:10. Da hadde jeg ganske vondt, og riene kom med cirka 2,5 minutter i mellom – det var en ganske ubehagelig kjøretur.

Klokka 06:50 var vi på plass på Ahus, og Jørn kunne puste ut – det ble ikke fødsel i bilen. Vi ble tatt imot av jordmoren jeg hadde snakket med på telefonen. Siden jeg fylte kriteriene (ikke for høy bmi, normalt svangerskap, hodeleie) for tun A fikk vi rom der. Da klokka var 07:10 ville jordmoren sjekke meg siden jeg hadde såpass regelmessige rier. Jeg hadde da 4 cm åpning og var i aktiv fødsel. Så var det vaktskifte og en ny jordmor kom til oss.

Det går greit framover
Klokka 09:30 ble jeg sjekket igjen og hadde 5-6 cm åpning. Cirka klokka 10:30 satte jordmor akupunktur, både som smertelindring og for avslapping. Usikker på om det hjalp noe, kan ikke si at jeg fikk mindre vondt. Fikk så en ny jordmor, det var henne vi hadde resten av tiden. Litt over klokka 11 hadde jeg 7 cm åpning. Fikk da fyllt opp badekaret og lå der i cika 1 time. Jordmor lyttet på babyen flere ganger for å sjekke at han hadde det bra, og hjertelyden var veldig fin under hele fødselen. Riene begynte og komme litt tettere og varte i cirka 60 sekunder.

Da jeg kom opp fra badekaret, la jeg meg i sengen igjen. Planen var at jeg skulle føde i en fødeseng, ikke vanlig seng, for å ha håndtak og beinholderne, så jordmor ordna den mens jeg la meg i den vanlige senga. Jordmor sjekket meg igjen cirka klokka 12:10, da hadde jeg fortsatt 7 cm åpning. Hun tok da vannet og klemte på den siste kanten som var igjen.

Går plutselig veldig fort
Da ble det fart på ting, jeg ble kjempeuvel og kvalm, og fikk problemer med å puste. Etter 5 minutter hadde jeg 10 cm åpning. Det gikk nok litt fortere enn jordmoren hadde sett for seg, for hun fikk det travelt med å ringe på jordmor 2, og få på seg hansker.

Jeg rakk ikke å flytte meg over i fødesenga før jeg begynte å presse, det var ikke mange pressriene før lillegutt var ute. Jeg hadde glemt hvor forferdelig vondt det var når hode skulle ut! Da hodet og armene var ute, sa jordmor: «Kom med henda dine Marthe». Jeg tok hendene frem, og tok i mot resten av kroppen og løftet han opp på brystet mitt. Klokka 12:27 kom den perfekte lille gutten vår til verden – 4075 gram tung, 52 cm lang og 33 cm rundt hodet. Og så lik storebror.

Hva synes du om artikkelen?