Da Ranveig skulle føde nummer to, ville hun ha med bestevenninna i tillegg til mannen. Venninna stilte opp og fikk to hovedoppgaver under fødselen.

Sist oppdatert: 7. februar 2012

– Jeg hadde besteveninnna mi med på fødselen i tillegg til mannen. Jeg huska veldig lite fra første fødsel og ville sørge for at det ikke skjedde andre gangen.

Ranveig fikk med seg bestevenninna og hun ble da både referent og underholder.

Les også: «Uæææ! Svigermor har sett rett i joohooen min!»  Her finner du flere ledsagerhistorier innsendt av Babyverdenlesere.

– Fra start til slutt tok ho tida på riene, og noterte hva som skjedde når. Mellom riene stilte ho spørsmål fra ei av «Hvem hva hvor»-spørrebøkene, og ho tok bilder underveis. Det var også ho som klipte navlestrengen. Til slutt tok ho bilder av alle tre.

– Supert med en sekretær! Fekk servert notatene etterpå, så jeg slapp å skrive fødselshistorie!

Les notatene Ranveigs venninne skrev fra sidelinja nederst i artikkelen.

Slik velger du rett ledsager til fødselen

Fødselens faser

Smertelindring under fødselen

Her kan du lese alle notatene fra Ranveigs venninne:

LILLE ERTS FØDSEL!!!!

Klokken 07.26 den 4. november 2007 fikk jeg telefon fra Ranveig, som sa ”Eg har vondt i magen!” Denne søndagen var utrolig flott med frost, klar himmel og strålende sol. Etter at Jostein hadde hentet mobilen sin i huset på Eide, kjørte de inn på jobben min for å hente meg, og da fikk Ranveig gitt meg «rundetidene».

Mellomrommene mellom hver ri var 3,52 4,35 3,49 4,09 3,58 og 2,42. Da var klokken gått fra ca 08.30 til 08.52. Ranveig fortalte at hun hadde sovet dårlig og drømt om at hun hadde vondt i magen, og klokken halv syv hadde hun vekket Jostein: ” Eg har vondt i magen ofte, kan du sette på tørketrommelen?” Fra klokken seks om morgenen har det vært ikke mer enn seks minutter

Ranveig valgte å få med bestevenninna i tillegg til mannen sin. Da fødselen var over, hadde hun fødselshistorien skriftlig, minutt for minutt.

 mellom hver ri.

Ny rundetider, vi er kommet til Danmarksplass: 4,48. Ranveig har nå også vondt i korsryggen.

Utenfor klinikken kommer en ny ri: 4,19. På rommet: 3,16 Her slutter Ranveig med stoppeklokken, så heretter er det bare klokkeslett for hver ri som blir angitt.

Klokken 09.16, kl. 09.18, kl 09.25 har det vært ca 7 minutter i mellom, men jeg tror det er en ri innimellom jeg ikke fikk med meg.

Jordmor Anne, som snakker Kristiandsandlignende dialekt, undersøker Ranveig med en hørerørting, og klemmer på magen hennes klokken 09.16. Vi stiller spørsmål til Ranveig fra Hvem Hva Hvors store spørrebok nr 9 utover, kategoriene Harry Potter, dyr i afrika, norske sanger. Senere skulle vi begynne på husdyr og kjæledyr, men det ble det ikke tid til!

Nye rundetider

Kl 09.27, kl 09.29, kl 09.31 Denne var vond!

Klokken 09.33 var det 3 centimeters åpning, så nå er fødselen offisielt i gang, og Ranveig trenger ikke bekymre seg for å bli sendt hjem. Jordmor undersøker Ranveig, og skal gi henne noe for å tømme tarmen.

Nye rundetider

Kl 09.34, kl 09.38

Klokken 09.44 fryser Ranveig på føttene, og Jostein plukker frem de blå ullsokkene som er kjøpt inn, og gnir henne på føttene. Klokken er ca 09.45. Ranveig går på do klokken 09.48. Jostein ringer foreldrene for å si at fødselen er offisielt i gang klokken 09.52. 09.53 ny ri etter dobesøk

09.55 09.58 10.01 10.03 10.06 10.08

Ranveig går på do igjen. Jeg tar meg en røyk.

10.17 ny ri, men det har nok vært noen i mellom her. 10.22 ny ri som er veldig vond, men det var nok en mellom denne og forrige noterte også. 10.25 ny ri, og jordmor kommer inn og skal lytte på babyen sine hjertelyder med en elektrisk dings. Jordmor sier hun kan hente litt eplejuice til Ranveig, siden hun ikke helt vet om hun er sulten, hun har bare spist en yoghurt i dag tidlig, men da ble hun kvalm. (det ble faktisk aldri tid til å hente den eplejuicen…)

10.30 ny ri. 10.31 Ranveig tisser.10.33 ny ri 10.35 10.37

10.38 undersøker jordmor for andre gang. Ranveig vil gjerne vite om det skjer noe, eller om hun må belage seg på lang tid. Det er kort tid mellom hver ri nå, og de er vonde! 10.39 ny ri 10.41 jordmor sier at siden tarmen er tømt er hun mye mer elastisk nå, og at det skjer mye med hver ri nå. 10.42 ny ri Jordmor gjorde klart til akupunktur, Ranveig sa hun var med på alt som var gøy. Men jordmor er usikker på om de får tid til akupunktur.

10.43 jordmor fyller i badekar

10.45 jordmor setter nåler i Ranveig likevel, men hun vet ikke om de har så stor effekt siden det går så fort nå. Ranveig får nåler mellom tommel og pekefinger (energiporter), og tilsvarende på føttene (dvs bare en fot, for 10.46 kommer ny ri). Ranveig smiler og ler og føler seg som et pinnsvin. Hun får også nåler over hælen på begge føtter.

10.49 ny ri. Ranveig begynte med å spørre om nålene kanskje hjalp allerede, for det gjorde ikke så vondt nå, men etter et par sekunder sa hun at den uttalelsen kom kanskje litt fort, for nå var det vondt vondt! Ranveig vil helst opp og stå og gå ved hver ri. Står og ser ut vinduet mot gravplassen og sier det er fint hun faktisk liker gravplasser

10.52 ny ri Jordmor vil lytte på babyen igjen med den elektriske dingsen. Hun sier at den har det såå godt der inne.

10.55, 10.57

10.59 jordmor tar ut nålene, for Ranveig vil gjerne bade og vil ikke ha nåler da. Ranveig gir klar beskjed om at Jostein har veldig gode varme hender og vil ha massasje på begge sider av ryggen. 11.01 ny ri. 11.03 Ranveig går opp i badekaret, de slukker lysene og tenner telys, og Ranveig får ny ri. Jostein sitter ved siden av badekaret og stryker på Ranveig. Jeg får komme inn også, og sitter på dolokket og tar bilder av Ranveig og Jostein. Ranveig sier at det nå begynner å trykke bak når hun har ri, men hun vet ikke helt hva det er, kanskje hun bare må på do Jordmor snakker om fødsel i vann.

11.06 ny ri. Ranveig sier hun må trykke, Jostein ringer på jordmor, og nå er det vondt på en helt annen måte! Jordmor finner frem utstyr til å ha utenfor døren. Jordmor lytter igjen på babyen med den elektriske dingsen, og sier at babyen har det bra. Jordmor gir beskjed til meg om å trykke på den gule knappen når hun sier fra. Jordmor sier det er mulig fostervannet gikk nå, det var en kraftig ri og roser Ranveig for pusting og skriking – få det ut!

11.13 ny ri, jordmor sier Ranveig ikke må trykke av all kraft. Fostervannet gikk nå, og babyen hadde bæsjet litt i fostervannet. Jordmor sier hodet står like innenfor. Jeg får beskjed om å trykke på knappen. Riene kommer definitivt veldig tett nå, jordmor lytter igjen 11.16, og alt er bra. Ranveig ber om kaldt vann klokken 11.17, men så kom ny ri og nå blir babyen født!!!

Klokken 11.20 ser jeg på klokken, og da har babyen vært ute i ca to minutter. Klokken 11.23 klippet jeg navlestrengen, og fikk det nesten helt til. Jostein får det lille nurket opp til seg og går rundt i rommet og holder og koser og prater med henne. Ranveig kommer ut av badekaret, og legger seg i sengen og får babyen opp til seg. Klokken 11.29 tisser babyen på Ranveig. Jordmor undersøker Ranveig, og Kjersti assisterte. Morkaken kom fint klokken 11.30. Jordmor begynner å se på Ranveig klokken 11.32, og sier det ser ut som det bare er utvendige overfladiske skader. Ranveig utbryter “å nei, ikke mer vondt nå” da, men jordmor legger på gelebedøvelse. Ranveig har ikke fått sett babyen ordentlig, så jordmor holder henne opp kl 11.34.

Jordmor sier det ikke blir så mange sting, og at det ofte blir færre rifter ved fødsel i vann. Det er bare bittelitt overfladisk, ingenting å sy fremme. Klokken 11.44 begynner hun med syingen. Kl 11.47 setter Kjersti lapp på babyen sin fot, og kommenterer at hun har lange føtter. Hun prøver å sette lapp på armen også, men babyen er opptatt med å prøve å sutte på den. Jordmor sier hun ikke tror det er nødvendig å sette flere sting nå, Ranveig: ”takk”. Ranveig er ferdig fikset og får på seg sexy nettingtruse kl 11.54.

Etter bønn fra Jostein og Ranveig blir babyen målt, og her er målene: Vekt 4540 Hodeomkrets 37 cm Lengde 54 cm ”Søndagsbarn får største gaven – alle dyder under ett”

Gravid uke for uke

Smertelindring under fødselen

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelKaroline venter på barnehageplass
Neste artikkelIrriterer seg over andre foreldre
DEL