Beate og Tommy Wårøy ble lørdag foreldre for første gang. Det var bokstavelig talt en stor opplevelse. ”Lille” Emil var nemlig 54 centimeter lang, og veide over seks kilo! Bare noen få dager gammel bruker Emil klær som passer 3-6 måneder gamle babyer.

Sist oppdatert: 13. juli 2011

Emil kom til verden på Sørlandet sykehus Flekkefjord. Lørdag 20. oktober ble Emil forløst ved keisersnitt. Med sine 54 centimeter og 6050 gram satt han rekord ved sykehuset. Aldri før har de tatt i mot en så stor baby.
 
Gjennomsnittsvekten på nyfødte i Norge er ca 3500 gram. Emil er dermed nesten like stor som to andre nyfødte til sammen!
 
Veldig slitsomt svangerskap
Det er en stolt mor som forteller om sin nydelige sønn. Selv om resultatet er helt perfekt, var det et slitsomt svangerskap sier Beate.
 
– Jeg kastet opp hele tiden frem til jeg var fem og en halv måned på vei. Når det endelig stoppet opp fikk jeg bekkenløsning. Og i siste trimester måtte jeg gjennom enda en periode med mye oppkast. Jeg ble 100 prosent sykemeldt i uke 20, og det var vanskelig å finne roen og slappe av.
 
Beate sier at de siste tre ukene av svangerskapet egentlig var de beste. Hun gikk daglige turer, og klarte å koble av og tenke på andre ting.
 
Ante ikke at han var så stor
Den første ultralyden hadde Beate og Tommy i uke 11. På den ordinære ultralyden i uke 17 ble de gjort oppmerksomme på at de kanskje kom til å få en stor baby. Jordmoren lurte også på om kanskje termindatoen var feil, men sa at han trengte ikke å bli så stor, for det var vanskelig å si noe konkret om utviklingen videre.
 
Beate og Tommy hadde lyst til å se babyen enda en gang, og i uke 24 dro de på 3D-ultralyd. Det var en fantastisk opplevelse, og de kunne se at han drakk fostervann og at han gjespet. Jordmoren sa ikke noe om størrelsen, og tok heller ikke mål av babyen. I ettertid synes Beate det var meget kritikkverdig.
 
– Det utgjør en ganske stor risiko både for den fødende og babyen, når fødselsvekten er såpass høy. Det er jo helt utrolig at ikke de tok babyens mål på denne ultralyden.
 
Seks uker før termin ble Beate dårlig igjen. Hun kastet opp uansett hva hun spiste, og ble veldig bekymret da hun merket at det var mindre liv i magen. Babyen hadde det heldigvis fint, men hadde ikke fått i seg mye næring ettersom Beate hadde hatt problemer med å holde på maten. Men hodet var festet, og alt lå til rette for en vaginal fødsel.
 
Termindatoen 6. oktober kom og gikk. Etter 13 lange dager var det tid for en overtidsvurdering. Først da ble det klart at babyen var altfor stor til å komme ned i bekkenet. Legene antok da at babyen ville veie fem kilo.
 
Beate ble skuffet da legene fortalte at hun måtte ha keisersnitt. Hun hadde gledet seg veldig til å føde, og var overhodet ikke forberedt på keisersnitt.
 
– Å føde skal jo være den optimale opplevelsen, så det er klart jeg ble skuffet. Men legene kom med masse god informasjon, og forklarte oss i detalj hva som skulle skje. Keisersnittet førte jo også til at Tommy fikk ta en mer aktiv del, selv om han ikke var i rommet under operasjonen.
 
Det første møte med Emil
Beate måtte ha full narkose, så det ble Tommy som fikk møte Emil først. Mens Beate var på vei ut av narkosen ble Tommy med på veiing, måling og stell.
 
Etter en liten stund var også Beate våken, og endelig skulle hun få møte Emil. Tommy kom inn på rommet med Emil. Det første Beate spurte om var hvor mye han veide. Tommy bare smilte. Han veide seks kilo sa Tommy. SEKS KILO? Nærmest ropte Beate. Herlighet, ikke rart jeg har vært kvalm!
 
– Det å få se Emil var bare helt fantastisk. Som kvinne kan du faktisk ikke oppleve noe større. Når Emil ligger ved siden av meg, og ser opp og gransker meg med de store blå øynene sine… Det er bare helt utrolig! Uten tvil det største jeg har opplevd.
 
Hvorfor ble han så stor?
Det er ingen som har et godt svar på hvorfor Emil var så stor da han ble født. Både Beate og Tommy hadde en normal fødselsvekt, på henholdsvis 3670 og 3680 gram. Beate sin mor veide derimot nesten fem kilo da hun ble født, og flere av hennes søsken gjorde det samme.
 
– Kanskje fødselsvekten har gått i arv men hoppet over en generasjon. Ikke vet jeg. Jeg har jo nesten ikke spist noe under graviditeten. Det har gått i knekkebrød, frukt og vann. Det er det eneste jeg har klart å holde på, og som ikke har gitt meg halsbrann.
 
Beate syntes egentlig ikke at Emil virket så stor. Helt til hun så han ved siden av en annen nyfødt baby. Emil bruker størrelse 62, som vanligvis passer babyer fra tre til seks måneder.
 
På grunn av keisersnittet har ikke ammingen kommet skikkelig i gang enda, så Emil må få litt ekstra mattilskudd. Selv når ammingen er i gang for fullt må nok Emil få litt mat utenom. Det å amme er heller ikke bare bare med en så stor gutt.
 
– Han tar jo opp en del plass da, og blir ganske tung å holde i lengden. Jeg bygger opp med puter, slik at jeg ikke må holde han oppe hele tiden. Han er jo også ganske tung å gå å bysse på. Jeg er glad jeg har en sterk mann!
 
Vil føde på termin neste gang
Beate priser seg lykkelig over å ha fått et velskapt barn, men er allikevel litt skremt av at ingen oppdaget at Emil ville veie såpass mye. Ekstra ille synes hun det er at de lot henne gå to uker over termin.
– Hvis vi skal ha barn igjen en gang kommer jeg til å kreve å bli satt i gang på termindato. Det er rett og slett ikke normalt med så store barn, ei heller forsvarlig å gå to uker over termin når han veide så mye. Det kunne gått veldig galt.
 
 
Mange har delt sine fødselshistorier med leserne på Babyverden. Her kan du også sende inn din egen historie.
Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkel– Keisersnitt – en flott opplevelse
Neste artikkelTrine fødte på 18 minutter!
DEL