Jeg rakk aldri å få epidural, og lystgass får jeg ikke til. Så det ble en veldig naturlig fødsel på meg.

Sist oppdatert: 23. september 2013

Jeg hadde slitt med dårlig nattesøvn i tre uker, og sov maks to timer om natten. Ikke fikk jeg sove på dagen heller.

I uke 35 var vi inne på føden midt på natten fordi vi trodde fødselen var i gang. Jordmor tok imot meg og undersøkte meg. Jeg hadde én centimeter åpning, veldig myk mormunn og rier med jevne mellomrom. Riene dabbet av, og jeg dro hjem dagen etter. Siden da gikk det i ett omtrent hver natt – med maserier og kynnere.

Jeg var innlagt på føden fra 13. til 16. august for å få hjelp til å sove, men det hjalp ingenting. Jeg sov kun to timer uansett. Fredagen dro vi hjem, og maseriene fortsatte hver natt.

Les også:

Når skal man reise til fødeavdelingen?

Hvordan starter fødselen?

Alt du trenger å vite om vannavgang

Litt kraftigere tak i riene
Tirsdag 20. august ryddet vi en bokhylle tom for bøker, og jeg gikk mye i trapper. På natten kom maseriene, men disse tok litt mer tak. Jeg startet rietelleren, og i løpet av en time hadde jeg 19 sammentrekninger, som alle varte i over ett minutt. Etter hvert som timene fikk, ble det vondere og vondere.

Jeg gikk på do i halv fem-tiden på morgenen, og der var det blod. Jeg skjønte hva som var i gang, og stod opp. Jeg vekket sambo, ringte føden og pakket siste rest. Jeg stelte storebror mellom riene, og han kikket på meg og sa «Mor, du er jo helt rar!»Han storflirte mens jeg pustet meg gjennom riene.

Ut og gå!
I sjutiden kjørte vi til Elverum, og ble møtt av en fantastisk jordmor. Jeg lå med CTG-registrering og hadde nesten ingen rier. Jeg fikk beskjed om å gå ut på tur i to timer. Vi tok turen til kremmertorget, og da tok riene seg opp. Jeg pustet og peste der inne da riene kom.

Klokken 11:30 var vi tilbake på føden, og ved den første undersøkelsen var det fire centimeter åpning og en stor vannblære som stod på spreng. Jeg fortsatte å gå, og ved undersøkelsen i 16-tiden var det 5 centimeter åpning, men fortsatt et stykke igjen på mormunnen.I 19-tiden fikk jeg samme beskjed, og tenkte at jeg skulle ut og gå mer, men det fikk ikke. Riene kom med én gang jeg reiste meg.

Les også:

Hvor vondt er det å føde?

Gled deg til fødselen!

10 kjappe om smertelindring under fødselen

Nå går det fort
Jordmor kom inn til meg igjen klokken 21, og etter å ha undersøkt meg konstaterte hun at jeg hadde sju centimeter åpning, og helt flat mormunn. Jeg fikk en fødestue og riene haglet på. Jordmor undersøkte meg klokken 21:40, og da var det ti centimeter åpning.

14 minutter senere var han ute. En liten gutt på 2930 gram, 46 centimeter lang og 34 centimeter rundt hodet. Verdens fineste!

Hva synes du om artikkelen?