Sine

Sine

Sine

Sine kan passe godt å velge nå fordi det har tradisjon i Norge og fordi det er kort. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 792 Sist oppdatert 16.08.21
Sine, og Sina, er kjæleformer og senere forkortet fornavn av navn som ender på -sina og -sine. Slike navn er blant andre Hansine, Jensine og Tomasine, og også Hansina og så videre. De fleste er laget av guttenavn. Hans og Jens har begge opphav i Johannes som har hebraisk bakgrunn og betyr Gud er nådig (nådig betyr å tilgi). Tomas/Thomas er også et navn fra Bibelen og hebraisk språk, og betyr tvilling (to like som hører sammen). Sine kan også være en variant av utenlandske navn, som ofte har formen Sina. Det kan være en engelsk form av et gælisk (keltisk på de britiske øyene) navn som tilsvarer Johanne. Sina er også et arabisk og persisk guttenavn, med betydninger som vil si en som borer, og bryst.

Så populært er Sine:

224 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Sine i Norge og andre land:

Sine, og Sina, har muntlig tradisjon i Norge fra da jentenavn med -ine sist kom i bruk på 1700-tallet. Og det kan ha kommet i bruk som offisielt navn allerede før 1800. Sine og Sina var fram til tidlig på 1900-tallet sannsynligvis brukt mer muntlig enn som offisielt fornavn, og det kan være vanskelig å skille dette fra hverandre i kilder.

Sine og Sina kom mer i bruk fra rundt 1970 og har sunket igjen ut over 2000-tallet. Sina har vært tre ganger så mye brukt som Sine i denne siste bølgen. Litt av bruken av Sine på 2000-tallet kan komme fra utenlandsk tradisjon.

Sine ble gitt til over 10 jenter mange av årene tidlig på 2000-tallet, men har ligget under 4 i året fra 2015 til 2020. Sina har ligget rundt 5-10 disse siste årene.

Den 01.01.2021 var det 213 jenter/kvinner med Sine som første eller eneste fornavn, og 645 Sina. Sine var da på 963. plass blant navn på jenter/kvinner i befolkningen i Norge.

Derfor fungerer Sine godt nå:

Sine blir trolig helst brukt fordi det har gammel tradisjon, er kort og har den tydelig stemte konsonanten n. Alt dette er trekk som mange foreldre liker nå på 2000-tallet.

Varianter av Sine:

Hansi, Hansina, Hansine, Jensina, Jensine, Monsine, Sina, Tomasina, Tomasine

Slik uttales Sine

SII-ne

Navn i samme sjanger som Sine

Abi, Adel, Amna, Ari, Ayla, Betina, Birgitte, Dalia, Eleah, Eliana, Enya, Evald, Glen, Gun, Hulda, Jaran, Jasmina, Jette, Katja, Kato, Katrina, Kian, Larine, Lindis, Mie, Mika, Mille, Mina, Miranda, Olivier, Rina, Sanna, Sigvald, Skjalg, Teodine, Thom, Thorolf, Toni, Tron, Une

Du kjenner Sine fra:

Filmfotograf Sine Vadstrup Brooker

Guttevariant(er) av Sine:

Hans, Jens, Thomas, Tomas

Relaterte lister:

Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på -ine
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: