Jette

Jette

Jette

Jette er et dansk navn som kan passe fint å velge nå. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 497 Sist oppdatert 16.08.21
Jette er dansk kortform av Henriette. Henriette er fransk form av guttenavnet Henri, som er opphavlig fransk form av det tyske Heinrich. Det tilsvarer den norske formen Henrik. Henrik har to ulike betydninger – hjem og mektig, eller inngjerding (hage) og mektig. Endingen -ette betyr liten, og tilsvarer endinger i navnene Annette, Jeanette og Charlotte.

Så populært er Jette:

192 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Jette i Norge og andre land:

Jette er brukt i Norge siden 1700-tallet, først på Sørlandet, og spredde seg mer ut over landet på 1800-tallet. Etter at det var litt mindre vanlig fra rundt 1910, ble det igjen noe mer brukt i 1940 og 1950-årene.

Den 01.01.2021 var det 200 jenter/kvinner med Jette som første eller eneste fornavn, og det var da på 997. plass blant navn på jenter/kvinner i befolkningen i Norge.

I Danmark var Jette mye brukt fra 1930-årene til tidlig i 1970-årene, med 8.-plass i 1950-årene som det beste. I Danmark gikk Jette nesten helt ut av bruk fra sent i 1990-årene.

Derfor fungerer Jette godt nå:

Jette kan bli brukt fordi det har tradisjon. Foreldre kan også få inspirasjon fra Danmark, i så fall fra eldre bruk. Navnet er kort, noe som passer på 2000-tallet. At navnet hadde sin siste bølge for 50-60 år siden, har lite å si når bruken var ganske liten.

Varianter av Jette:

Hennie, Henny, Henrietta, Henriette, Hettie, Jetta

Slik uttales Jette

JETT-e

Navn i samme sjanger som Jette

Aagot, Aino, Anine, Eleah, Embrik, Emelie, Erland, Frithjof, Grim, Gunnveig, Gyri, Hallfrid, Hendrik, Herbjørg, Hildegun, Jermund, Kato, Krister, Kristianne, Kristjan, Marikken, Marton, Minna, Perry, Ragnfrid, Sine, Sofus, Telma, Thobias, Thorhild, Tian, Tonny, Torgny, Torlaug, Tov, Turte, Tuva, Ulla, Vigleik, Wanja

Du kjenner Jette fra:

Politiker Jette F. Christensen, forfattere Jette A. Kaarsbøl og Jette Meier Carlsen, skuespillere Jette Ostan Vejrup

Guttevariant(er) av Jette:

Harry, Heinrich, Henri, Henrik, Henry

Relaterte lister:

Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Tyske navn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: