Edin

Edin

Edin

Kjært navn har mange mulige opphav? I hvert fall er det sånn for Edin. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 1306 Sist oppdatert 16.08.21
Edin har flere opphav. Det er blant annet blitt til i Norge på 1800-tallet. Da kan det helst være laget av navn som begynner på Ed-, som Edvard, Edmund, Edle og flere. Delen -in kan være inspirert fra slutten av guttenavn som Odin, Bertin, Gjertin og Edvin. Edin kan også ha blitt til som mannlig variant av jentenavnet Edine. Edine var jenteform til Ed-navnene ovenfor. Delen Ed- i engelske navn, som Edvard og Edmund, betyr eiendom eller arvegods. Edle har tysk opphav, og er variant av engelske Ethel, men Ed-betyr i begge tilfellene edel/god slekt. Edine kan også ha andre opphav utenom engelsk. Delen -in i guttenavn og -ine i jentenavn viser at det er gutte- eller jentenavn, og det har opphav fra latin, men har annen bakgrunn for Odin. Edin finnes i også i navn med arabisk opphav. Der kommer det fra del to i navn som Salah-eddin, der eddin betyr troen (på Gud, Allah). Fra arabisk er det ofte også skrevet om til al-Din, uddin og eddin, som i Salahuddin. Edin er også i bruk som etternavn. Det kommer da av at arabiske fornavn blir tatt i bruk som etternavn for barn eller barnebarn.

Så populært er Edin:

343 personer har dette navnet.
I 2023 var Edin på 353. plass i Topp 736 guttenavn 2023.
I 2022 var Edin på 355. plass i Topp 507 guttenavn 2022.

Bruk av navnet Edin i Norge og andre land:

Edin har vært brukt i Norge siden midt på 1800-tallet, og da helst med opphav i engelske navn med Ed- først.

Navnet gikk ut av bruk midt på 1900-tallet. Det ble forbudt i Norge fra 1950-årene fordi det var likt et etternavn. Fra rundt 2000 ble det igjen godtatt blant annet fordi det er fornavn i andre land.

Edin har fra sent på 1900-tallet kommet med innvandring fra Balkan.

Navnet har vært noe brukt på 2000-tallet, blant annet med 7 gutter født i 2019 og 5 i 2020.

Den 01.01.2021 var det 314 gutter/menn med Edin som første eller eneste fornavn. Edin var da på 671. plass for gutte-/mannsnavn i befolkningen i Norge. I alt 83 hadde Edin som etternavn.

Derfor fungerer Edin godt nå:

Edin blir trolig mest brukt i familier med bakgrunn i navnetradisjon fra Balkan eller annen arabisk tradisjon. Det kan også bli brukt med bakgrunn i norsk tradisjon. Edin har lyder som er godt likt, særlig med stemt n og bare stemte lyder ellers. At det er kort, passer også bra ut over 2000-tallet.

Varianter av Edin:

Adin, Edina

Slik uttales Edin

e-DIIN, for dagens bruk, dels med utenlandsk opphav

EE-din, for eldre norsk bruk

Navn i samme sjanger som Edin

Andrei, Angelika, Arman, Arunas, Dani, Domantas, Donatas, Edna, Edyta, Egidijus, Ekaterina, Elinor, Elion, Emre, Gabriele, Halima, Hendrik, Ieva, Igor, Ilona, Irena, Ivo, Jurgita, Karla, Katinka, Kestutis, Lilian, Liliana, Linas, Maryan, Marzena, Mika, Mikaela, Nerijus, Tia, Vytautas, Willemine

Du kjenner Edin fra:

Fotballspillere Edin Džeko, Edin Øy, Edin Biber, Edin Julardžija, Edin Rustemović, Edin Višća og Edin Terzić, håndballspiller Anja Hammerseng-Edin, forfattere Edin Holme, Edin Løvås og Edin Kadribegovic, volleyballspiller Edin Škorić, kunstner Edin Whitehead

Jentevariant(er) av Edin:

Edine

Relaterte lister:

Arabiske navn
Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som begynner på en vokal
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Topp 736 guttenavn 2023
Topp 507 guttenavn 2022
Topp 681 guttenavn 2021
Topp 691 guttenavn 2020

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: