Jannicke

Jannicke

Jannicke

Jannicke var særlig mye brukt i Norge rundt 1980. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 1085 Sist oppdatert 12.08.20
Jannicke har på flere europeiske språk blitt til gjennom jente- og guttenavn som har opphav i Johannes. På nordtysk og frisisk (i nordlige Nederland og Tyskland) har formen Janneke, og andre varianter, blitt til som jenteform av guttenavnet Jannek. Jannek er opphavlig kjæleform av Jan, som igjen har opphav i Johannes. Tilblivelse gjennom blant annet jentenavnet Jane, som tilsvarer Johanne, har ført fram til Jannic som lignende som jentenavn på fransk og engelsk. Endingene -ek, -eke, -ike, -ique og lignende med k-lyd i navnene, betyr liten. Johannes er kjent fra Bibelen. Det har hebraisk bakgrunn og betyr Gud er nådig. Nådig betyr å tilgi.

Så populært er Jannicke:

1969 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Jannicke i Norge og andre land:

Formene Janniche, Janiche var i brukt på Vestlandet på 1700- og 1800-tallet, hentet fra tysk. I 1801 var det rundt 200 kvinner med slike navneformer med -e til slutt, og i tillegg noen med -a. Navnet, oftest i formen Jannicke kom på nytt i bruk etter midten av 1900-tallet. Dette kan ha vært inspirert både av bruk i Sverige og andre utland, og av gammel norsk tradisjon.

Jannicke ble brått mye brukt som fornavn i 1981 samtidig med at Jannicke Jarlums slager «Svake mennesker» var populær. Den var nr. 1 på VG-lista i 16 uker det året.

Navnet har blitt brukt ut over 2000-tallet, men under 5 i året etter 2015.

Ved inngangen til 2020 var det 1968 jenter/kvinner med Jannicke som første eller eneste fornavn, og det var på 257. plass blant kvinnenavn i befolkningen. Det var 663 Jannike, 207 Janniche, 117 Janice (som helst har engelsk uttale), 45 Janiche, 38 Janneke, 29 Janike, 9 Janica, 6 Jannika og 5 Janika.

Derfor fungerer Jannicke godt nå:

Jannike kan bli brukt fordi det har gammel tradisjon. Bruken rundt 1980 var ganske begrenset slik at navnet godt kan brukes nå 40 år etter.

Varianter av Jannicke:

Jana, Jane, Janet, Janica, Janice, Janiche, Janicke, Janika, Janike, Janita, Janna, Janne, Janneke, Janniche, Jannika, Jannike, Jeanette, Johanne

Slik uttales Jannicke

JANN-ikk-e

Navn i samme sjanger som Jannicke

Adele, Alina, Anine, Arnljot, Birk, Cesilie, Erika, Grete, Halvard, Hedvig, Heine, Herborg, Ingebjørg, Iris, Isabella, Iva, Karianne, Kjartan, Lotte, Ludwig, Nicoline, Oddbjørn, Othilie, Ranveig, Raymond, Robert, Sanne, Sivert, Stephan, Storm, Tale, Tilde, Tim, Torjus, Welmika, Wilken

Du kjenner Jannicke fra:

Musiker Gry Jannicke Jarlum

Guttevariant(er) av Jannicke:

Jan, Jean, Jens, Johan, Johannes, Jon, Juan

Relaterte lister:

Lange navn (8 eller flere bokstaver)
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Tyske navn
Vanlige navn (brukt av over 1000 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: