Navet Idar er laget i Norge midt på 1800-tallet. Det er satt sammen av jentenavnet Ida og av endingen -ar som fins nordiske navn fra middelalderen. Ida er et opphavlig tysk navn. Navnet har blitt til som forkorting av lengre navn som ikke er i bruk, og kan ha betydninger som ung kvinne, klok kone, aktiv, flittig. I Norden har Ida også blitt brukt som kortform av franske Adelaide, av tyske Adelheid. Adelheid er et opphavlig tysk kvinnenavn. Delen Adel betyr edel/god slekt og delen -heid skjønnhet. Delen -ar i gamle nordiske navn har flere betydninger, som hær, kriger og spyd. Det vil si at Idar kan være satt sammen av deler som betyr blant annet klok, flittig eller vakker i den første delen, og av blant annet kriger i den andre delen.

Sist oppdatert: 14. februar 2020

Så populært er Idar:

1292 personer har dette navnet.
Kilde: SSB

Bruk av navnet Idar i Norge og andre land:

Idar var mest brukt på 1930- til 1950-tallet. Det var på 130. plass for gutter i 5-års-perioden 1935-1939, og ellers bedre enn 150. plass i periodene 1940-1944, 1950-1954 og 1955-1959.

Ved inngangen til 2020 var det 1310 gutter/menn med Idar som første eller eneste fornavn.

Derfor fungerer Idar godt nå:

Idar blir brukt fordi det har deler som kan ligne på nordiske navn fra middelalderen. Delen Id- fantes også i gamle nordiske navn. Navnet var ikke mye brukt da det var mest populært. Det gjør det lettere å ta det i bruk når som helst. Dessuten er Idar et kort navn som passer med trendene nå rundt 2020.

Slik uttales Idar

II-dar

Navn i samme sjanger som Idar

Arnljot, Dani, Gøril, Halvar, Hege, Hulda, Ingolf, Ingunn, Irma, Jann, Joar, Karianne, Karsten, Kaspar, Kolbjørn, Kristi, Ludwig, Merethe, Monica, Målfrid, Oddveig, Odny, Omar, Ragnvald, Randi, Roger, Signy, Sigrun, Solrun, Svenn, Thorbjørn, Tollef, Tomm, Tor, Torhild, Torkel, Truls, Turid, Viggo, Vigleik

Du kjenner Idar fra:

Forfatter Idar Lind, fotballspiller Idar Wichne

Jentevariant(er) av Idar:

Ida

Relaterte lister:

Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som begynner på en vokal
Navn som ender på konsonant
Navn uten æ, ø og å
Vanlige navn (brukt av over 1000 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Søk andre navn

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelWiggo
Neste artikkelTopp 100 jentenavn i Polen i 2019
DEL