Nikolay

Nikolay

Nikolay

Til tross for at navnet Nikolay er ganske lite brukt i Norge, havnet det på 46. plass i 2018. Årsaken er at Statistisk sentralbyrå slår sammen skrivemåter av navn i sine lister. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 1060 Sist oppdatert 01.07.19
Nikolay kommer av det greske navnet Nikolaos. Delen Niko kommer fra nike som betyr seier. Delen -laos betyr folk. Nikolaos er bedre kjent i den latinske formen Nikolaus. Helgenen Nikolaus var kjent for å gi gaver til fattige, og er opphavet til ordet nisse i Norden.

Så populært er Nikolay:

362 personer har dette navnet.
I 2018 var Nikolai/Nicolai/Nicolay/Nikolay på 46. plass over de mest populære navnene gitt til gutter.

I 2017 var Nikolai/Nicolai/Nicolay på 36. plass over de mest populære navnene gitt til gutter.

I 2016 var Nikolai/Nicolai/Nicolay på 33. plass over de mest populære navnene gitt til gutter.

Bruk av navnet Nikolay i Norge og andre land:

Historisk sett ble Nikolay og andre skrivemåter av navnet særlig brukt på 1800-tallet, men navnet var ikke særlig utbredt. Skrivemåten Nikolai var og er den vanligste. For perioden 1850 til 1874 var Nikolai på 77. plass. Bruken av navnet sank mot slutten av hundreåret, og i perioden 1900 til 1904 var Nikolai på 141. plass.

Nikolai kom tilbake på 1970-tallet, og steg raskt fra cirka 1985 til 2004. I 2004 nådde Nikolai sin foreløpige topp, og har falt litt i bruk siden den gang.

Nå bruker litt over halvparten skrivemåten Nikolai, litt over en tredjedel bruker Nicolai, og noen få får navnet med skrivemåtene Nikolay eller Nicolay.

I 2018 fikk 168 barn navnet, fordelt på 101 Nikolai, 54 Nicolai, 8 Nicolay og 5 Nikolay.

Nikolay er ikke å finne på topplister i land vi gjerne deler navnetrender med, men varianter av navnet er mye i bruk mange steder.

Derfor fungerer Nikolay godt nå:

Nikolay passer godt nå fordi navnet har gammel norsk tradisjon, men har vært ute av bruk i flere tiår slik at det oppleves som tilgjengelig for en ny generasjon. Det er lite som tyder på inspirasjon fra andre land, selv om bruken i Danmark har vært sterkere enn i Norge.

Navnet har også klanger som lyder godt nå, med mange vokaler. Navnet har dessuten de konsonantene l og n som er populære i navn for tiden.

Varianter av Nikolay:

Clas, Claus, Colin, Collin, Klas, Klaus, Mikolaj, Mykola, Nichlas, Nicholai, Nicholas, Nicklas, Nickolai, Niclas, Nicolae, Nicolai, Nicolaj, Nicolas, Nicolay, Niek, Niels, Nihko, Niilo, Niklas, Nikolai, Nikolaj, Nikolaos, Nikolas, Nikolaus, Nils

Slik uttales Nikolay

ni-ko-LAI, med trykk på siste stavelse hvor ai blir uttalt i ett som i en diftong (som i ordet kai)

Navn i samme sjanger som Nikolay

Anni, Antoni, Balder, Caspian, Cornelius, Denis, Elinor, Eliza, Emanuel, Emir, Ewelina, Fanny, Gisle, Janis, Jeanett, Joshua, Kay, Klaus, Liliana, Nikola, Ninni, Oliwia, Remy, Renathe, Rosa, Sabina, Sabine, Serine, Sienna, Steve, Teo, Torkil, Viktorija, Viola, Weronika, Wiktor

Jentevariant(er) av Nikolay:

Klausine, Nicole, Nikka, Nikola, Nikolaia, Nikoline, Nilsine

Relaterte lister:

Klassiske navn
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på i-lyd
Navn som slutter på i-lyd
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: