Asle

Asle

Asle

Asle er et nordisk navn. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 1349 Sist oppdatert 13.08.20
Asle er bitt til som en østlandsk form av Atle. Atle er et gammelt nordisk navn fra middelalderen, og det kan være kommet inn fra enda eldre språk i Europa. På språket gotisk ble en eldre form av navnet satt sammen av atta, som betyr far, og en ending med l, som betyr liten. Altså betyr navnet vesle far. En variant er det greske og latinske Attila. Asle og Asla er også kvinnenavn, som en varianter av Aslaug.

Så populært er Asle:

1699 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Asle i Norge og andre land:

Asle er kjent i Norge fra 1300-tallet, og var særlig brukt i Buskerud fram til ut på 1900-tallet. Bruken økte sakte i Nord-Norge fra rundt 1900, og spredde seg til hele landet fra 1940-årene. Navnet var noe i bruk fram til 1970-årene. Den beste 5-årsperioden var 1955-1959 med 121. plass. Asle lå rundt 130. plass de tre neste 5-årsperiodene, som vil si fram til midten av 1970-tallet.

Asle har vært brukt for noen få gutter de fleste årene på 2000-tallet, men få av årene fra 2015 til 2019.

Ved inngangen til 2020 var det 1767 gutter/menn med Asle som første eller eneste fornavn, og det var på 273. plass blant mannsnavn i befolkningen. I 2020 var det under 4 eller ingen med Asle som kvinnenavn, men 4 Asla.

Derfor fungerer Asle godt nå:

Asle ble tidligere særlig brukt fordi det hadde tradisjon, og fordi det var et navn med nordisk opphav. Og dessuten er det kort. Det kan være samme grunner til å bruke det nå på 2000-tallet.

Navnet var ganske lite brukt da det var på sitt beste. Derfor kan det neppe regnes som utslitt, og bør kunne tas i bruk snart igjen.

Varianter av Asle:

Atle, Atli, Attila

Slik uttales Asle

ASS-le

ASL-e, der SL er uttalt som én lyd på Østlandet, slik det ofte er for bynavnet Oslo og i ordet vesle

Navn i samme sjanger som Asle

Amund, Anja, Anniken, Arthur, Askjell, Bergit, Britt, Hanne, Ingvard, Irma, Jaran, Johann, Jorunn, June, Jørn, Kaare, Karsten, Kersti, Kirsten, Kristin, Lorents, Mariann, Merethe, Njål, Oddmund, Oddrun, Otto, Rune, Sissel, Snorre, Synøve, Thore, Tinius, Tomine, Tomm, Toril, Ørjan

Du kjenner Asle fra:

Popartist Asle Beck, statsviter og kommentator Asle Toje, fotballspiller Asle Andersen, skuespiller Asle Myrvoll

Relaterte lister:

Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn som begynner på en vokal
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Vanlige navn (brukt av over 1000 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: