Tanya

Tanya

Tanya

Skrivemåten Tanya er vanligst på engelsk. Navnet er en russisk kjæleform. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 260 Sist oppdatert 27.04.21
Tanya, og Tanja, er opphavlig russisk kjæleform for jentenavnet Tatyana (og Tatjana). Tatyana er russisk form av det latinske Tatiana, som er jenteform av guttenavnet Tatianus. Tatianus er opphavlig et romersk etternavn, med eldre opphav i Tatius, og med ukjent betydning. Formen Tanya er vanlig på engelsk, og Tanja blir brukt på skandinaviske språk. Dette er ulike måter å skrive om fra kyrillisk alfabet brukt for russisk.

Så populært er Tanya:

317 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Tanya i Norge og andre land:

Varianter av navnet kom i bruk i Norge rundt år 1900, først med formen Tanja, dernest Tania. Tanya finnes fra rundt 1940. Tanja var særlig brukt fra 1960- til 1970-årene, og Tanya i 1980- og 1990-årene. Tanja og Tanya var særlig brukt i en tid da mange navn med med -ja til slutt og som kom fra russiske kjælenavn, var mye brukt, som Sonja, Anja, Vanja, Nadja og Vanja. Det var også på samme tid som Tonje og Silje. Tanja har vært fire-fem ganger mer brukt enn Tanya.

Den 01.01.2021 var det 302 kvinner med Tanya som første eller eneste fornavn, 1375 Tanja, 177 Tania og 4 Tanija. Navneformen Tanya var da på 786. plass for navn på jenter/kvinner i befolkningen i Norge.

Derfor fungerer Tanya godt nå:

Tanja blir særlig brukt fordi det har mye tydelig stemt klang med konsonanten n, to a-lyder, og y-en uttalt som den vokalnære konsonanten j.

Tanya og Tanja har vært litt brukt til barn på 2000-tallet i Norge.

Varianter av Tanya:

Tania, Tanja, Tanya, Tatiana, Tatjana, Tatyana, Tetiana

Slik uttales Tanya

TANN-ja

Navn i samme sjanger som Tanya

Adrianna, Alexandru, Andrej, Arman, Arya, Eliza, Emely, Emilija, Ewelina, Fatemeh, Hodan, Janis, Judit, Kinga, Krzysztof, Livia, Maksymilian, Mikaela, Miroslav, Nadja, Nova, Oddny, Olena, Olivier, Renathe, Sasha, Seline, Sumaya, Torkild, Viktorija, Wanja, Wenke, Wigdis, Xenia, Zofia

Du kjenner Tanya fra:

YouTuber og skuespiller Tanya Burr, skuespillere Tanya Reynolds, Tanya Chisholm, Tanya Christiansen og Tanya Roberts (Victoria Leigh Blum), karakteren Tanya Degurechaff i film og tv-serie «Youjo Senki: Saga of Tanya the Evil», sanger Tanya Tucker, sanger og låtskriver Tanya Chua

Relaterte lister:

Klassiske navn
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på a
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: