Tenker du Pus, Bamse, Tigergutt og Tassen når du hører dyrenavn? Tenk om igjen. Hva med Milo, Luna, Leo og Molly? Sjekk om ditt barns navn er på topplistene for hunder, katter eller hester!

Agria dyreforsikring har publisert navnetoppene for hunder, katter og hester i sine registre. Og det er forbausende mange typiske menneskenavn der – helt vanlige navn, som også gis til små barn nå. Men er det menneskenavn brukt til dyr eller dyrenavn brukt til mennesker?

– Det er vel helst personnavn som blir gitt til dyr. Hvis det er typiske dyrenavn som blir gitt til mennesker, er det kanskje helst bare som kjælenavn, slik som Pus og Nusse. Hvilke som helst navn kan jo bli brukt på dyr. Og folk har jo valgt navn til katten eller hunden sin fordi de synes det er fint, sier navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.

Han regner med at valget av helt vanlige menneskenavn til dyrene tyder på et ønske om å vise at dyret er en viktig del av familien.

– Det er mindre skille mellom mennesker og dyr for å vise nærhet. Dyrene teller med i mange sammenhenger. De er ofte del av husstanden. Er inne når de spiser, ser på film samme med oss, leker og mye annet. Dyrene er ikke bare et dyr som er ute, sier Utne.

Det kan altså tyde på at vi gjør forskjell på en hund som er en del av familien, og for eksempel sauer som er ute på beite. Og kjæledyrene fyller også en annen rolle.

– Dette kan også ha blitt viktigere fordi dyrene ikke kan være på andre steder enn inne i boligen. De er nok for mange også en kjær venn og et fast holdepunkt i et liv med mye travelhet. Og de er vel stort sett venner som aldri blir sure og fornærmet, som nok er en grei avveksling for mange, sier Utne.

Innafor å gi katten navnet til venners barn?

Når kjæledyrene våre får menneskenavn, kan man komme i litt kinkige situasjoner iblant. Som når noen presenterer seg for barnet og treåringen smiler bredt og sier «Det heter hamsteren vår og!». Eller når man velger å kalle hunden Isak, og naboens barn heter det samme. Og hva om man rett og slett velger et slektsnavn til kjæledyret?

– Det kan veksle hvordan folk reagerer, tenker jeg. Kanskje noen syns det er kjekt med oppkalling. En flott katt eller hund med samme navn. Andre syns kanskje det er nedgradering av navnet, fordi dyr er på lavere nivå enn mennesker. Og noen syns nok det er påtrengende på samme måten som at de ta i bruk samme navn for barn som det venners barn har, sier Utne.

Velger uvanlige navn til dyrene – passer også for barn!
Selv om mange velger helt vanlige navn til dyrene sine, er det også en del uvanlige menneskenavn å spore. Disse mener Utne er ekstra spennende – også fordi de kan være til inspirasjon når foreldre skal velge navn til barna sine.

– Når folk velger navn til dyrene sine, velger de gjerne å kalle opp etter noen de ser opp til eller liker. Navn de ikke nødvendigvis ville gitt til sine barn, men til dyret kan de driste seg til å være mer vågale, sier Utne.

Han viser til at kuer på et tidspunkt gjerne fikk navene Gro og Kåre etter statsledere.

Topp 20 hundenavn i 2021:

Listen gjelder for hunder født i 2021, registrert hos Agria dyreforsikring.

Tisper:

1. Luna
2. Molly
3. Saga
4. Bella
5. Wilma
6. Kira
7. Lykke
8. Frøya
9. Nala (arabisk, betyr godhjertet og drikk/slurk)
10. Mira
11. Stella
12. Ellie
13. Zelda (variant av tyske Selda)
14. Ronja
15. Millie
16. Nova
17. Billie
18. Selma
19. Ella
20. Alma

Hannhunder:

1. Milo
2. Leo
3. Max
4. Theo
5. Felix
6. Balder
7. Balto
8. Charlie
9. Kompis
10. Storm
11. Mio
12. Louie
13. Teddy
14. Odin
15. Ludvig
16. Loke
17. Aiko (variant av Eik)
18. Enzo
19. Nero (romersk keiser, betyr gammel og svart)
20. Birk

Topp 20 kattenavn i 2021:

Listen gjelder for katter født i 2021, registrert hos Agria dyreforsikring.

Hunnkatter:

1. Luna
2. Nala (arabisk, betyr godhjertet og drikk/slurk)
3. Molly
4. Bella
5. Lucy
6. Zelda (variant av tyske Selda)
7. Ronja
8. Iris
9. Kiara (jentevariant av guttenavnet Kieran)
10. Frøya
11. Lille My
12. Milli
13. Mira
14. Poppy
15. Chanel (betyr flytende og fuktig, parfyme-merke)
16. Daisy
17. Diva
18. Hedvig
19. Melis
20. Mia

Hannkatter:

1. Milo
2. Simba
3. Leo
4. Loke
5. Mio
6. Felix
7. Lucifer
8. Sofus
9. Armani (motehus)
10. Ask
11. Oliver
12. Aslan (tyrkisk, variant av Arslan, betyr løve)
13. Balder
14. Bob (variant av Robert, Bobby og Bobbie)
15. Linus
16. Ludvig
17. Romeo
18. Solan
19. Alfred
20. Atlas

Topp 15 hestenavn i 2021:

Listen gjelder for hester registrert hos Agria dyreforsikring.

Hopper:

Luna
Bella
Lille My
Mira
Fia
Iris
Carisma
Molly
Ronja
Aurora
Cassandra
Corona
Frøya
Maja
Pippi

Hingster:

Lukas
Odin
Hero
Birk
Casper
Dennis
Festus
Knerten
Pan
Simba
Storm
Sultan
Albert
Aragon (kanskje inspirert fra Aragorn i «Ringenes herre»)
Armstrong

– Navnene kan også si noe om dyret. For eksempel at Luna er lun og rolig av seg, at Nero har svart pels, at Chanel og Armani er ekstra flotte, at Melis er hvit og at Diva kanskje har tydelig egen vilje eller er staselig. En del kjente ord, som Carisma, Hero og Sultan taler kanskje for seg selv, sier Utne.

Inspirert av heltene sine
Mange av dyrenavnene kan man umiddelbart forstå opphavet til. Å kalle hunden eller katten for Ronja, Birk eller Pippi – fra favorittbøkene, eller Linus fra barne-tv er jo forståelig. Det er mange slike navn på listen – noen mer uvanlige for mennesker enn andre. For terskelen er kanskje rimelig høy for å kalle barnet for Obelix, Messi, Madonna eller Rocky – selv om det er fint på kjæledyret?

Ikke loven, men assosiasjonene som stopper
Ville du synes det var rart å velge Mons eller Findus som navn til din vesle sønn – fordi du tenker at det er et kattenavn? Hva med Pus da?

– Jeg regner med at det ville være lov å kalle barnet Pus. Men jeg tviler på at noen ville valgt det. Når det kommer til å bruke dyrenavn på mennesker, er foreldrene nøyere på det enn myndighetene. Jeg kan ikke garantere for at alle på listen ville gått gjennom, men stort sett er det assosiasjonene våre som begrenser oss, sier Utne.

Men det spørs altså om du ville kalt datteren din Dagros – selv om de kanskje ville fått lov. Kunavnet Morfina er derimot Utne ganske sikker på at ville bli stoppet på bruk på mennesker. Kanskje ikke så rart?

Ikke dyr? Alt kan få navn
Setter allergier, bosted eller andre ting en stopper fra å få et firbeint familiemedlem? Det er ikke bare katter og hunder som kan få navn. Naturligvis kan alle levende skapninger navngis om man vil. Også stueplantene. Og med tradisjon for å navngi båter og skip burde det også være helt innafor å gi navn til bilen, sykkelen – eller ostehøvelen om du ønsker det.

– Mange som bruker personnavn på planter, bruker helst navn på voksne, eller fra eldre kultur og Bibelen, sier navneforsker Ivar Utne.

Kuene Mona og Frida
I boken ”Gullhorn og dei andre”, utgitt av Landbruksforlaget i 1991, listes de 50 mest brukte kunavnene i Norge. På listen finner vi Mona, Siri, Rita, Sara, Linda, Sonja, Fia, Line, Lina, Stine, Stina, Trine, Gro, Heidi, Sølvi, Lilja, Stella, Bella, Pia, Frøya, Kari, Tora, Perle, Mia, Tyra, Frida og Guri – for å nevne noen. Utne forteller at han i blant får henvendelser om navn han, som selv er oppvokst på gård, umiddelbart tenker på som kunavn.

– Ja, det hender jeg noen ganger har hatt lyst til å si ”Ja, men det er jo et kunavn!” Men stort sett klarer jeg å la være, sier Utne.

Kuer fikk nemlig ofte menneskenavn, og det var ofte forbokstavoppkalling fra ku til kalv.

– Ganske ofte var det helt vanlige jentenavn for barn eller voksne på samme tid, og i tillegg kanskje litt kjente folk fra kongelige og idoler. S-oppkalling i ku-generasjoner husker jeg som Solveig, Siri, Sølvi, Sonja og Sibylla. Det er mye slikt vi også ser i listen fra 1991 ovenfor, som jo inneholdt navn fra noen tiår bakover i tid, sier Utne.

Men nå er det slutt på kunavn – nå får kuene bare nummer.

Mer humor i valget av dyrenavn
Mange dyreeiere har også vært særdeles kreative i sine navnevalg til pusen eller bikkja. Ser du for eksempel det morsomme i navnene Katja, Kitty, Arakatt og Muskatt? Eller hva med å gi navn ut fra favorittdrikken? Det finnes hunder og katter med navnene Pepsi, Solo og Tequila. Det kan jo også skape morsomme situasjoner.

– Jeg hadde naboer her i Bergen som stadig ropte Whisky, ler Utne.

Og hva med å stå midt i skogen og rope ”Taxi!” etter hunden?

Kult navn = større sjanse for adopsjon?
De som ønsker å adoptere bort dyr, blant annet Animal Shelters i USA, har funnet ut at det hjelper om dyrene har kule, rare og unike navn for å fange oppmerksomheten slik at de firbeinte kan få nye hjem. På Instagram finnes blant annet #petfindernames som fremhever noen av disse. Kunne du tenke deg å adoptere kattene Soup, Malware eller Baby Grand Piano, eller hva med valpen Spam eller kaninen Play-Doh?

Enda flere hunde- og kattenavn

Dyreidentitet.no har registrert 450 000 dyr i sin database. De har gitt oss topplistene sine for hunde- og kattenavn. Se et utvalg av dem i faktaboks nederst i artikkelen.

Utne trekker ut disse navnene han mener kan fungere bra for små babyer akkurat nå:

Jenter: Athene, Amanda, Frøya, Luna, Saga, Josefine, Pernille, Fie, Kira, Kiara, Nille, Lotte, Lotta, Lucy, Mille, Milli/Millie/Milly, Mila, Kaisa, Katja, Katinka, Nelly, Iris, My, Pia, Bianca, Dina, Hermine og Bea.

Gutter: Albert, Alfred, Alvin, Julius, Kasper, Odin, Birk, Balder, Leo, Loke, Mons, Sivert, Felix, Fabian, Dennis, Viggo, Anton, Petter, Pelle, Max, Melvin, Hampus, Bastian, Mio, Hugo, Sokrates, Gustav, Sigurd, Nils, Otto og Frodo.

– Dette er sjeldne navn som ikke vokser så mye i bruk på barn nå, men som helt opplagt kommer til å bli brukt i årene framover, fordi de har de riktige egenskapene til dét, sier Utne.

På listen over dyrenavn finner vi også navnet Lucifer. Og forbausende nok er det et navn som er i bruk for mennesker.

– Ja, det er noen få barn som heter det i andre land i dag. Kanskje ser vi noen i Norge også snart? Noen voksne har også valgt å forandre navnet sitt til Lucifer. Det er jo et navn knyttet til både positive og negative egenskaper, sier Utne.

Utne fant mange latinske navn på listene, og oppdaget at de fleste av dem sluttet på –us. Særlig gjaldt det kattenavn. Klarer du å gjette hvorfor? Det rimer jo på pus!

– Det er nok ikke helt tilfeldig at folk velger navn som Amandus, Rasmus, Sofus, Linus, Maximus, Markus, Marius, Magnus og Linus til kattene sine, mener Utne.

Topp 100 hundenavn:

Mira, Ronja, Balder, Tinka, Pia, Bella, Bamse, Kira, Max, Lady, Odin, Rex, Kaisa, Frøya, Leo, Luna, Tassen, Tanja, Dennis, Tara, Buster, Rocky, Zita, Laika, Emma, Frida, Birk, Toya, Scott, Dina, Sara, Charlie, Mia, Nero, Marco, Stella, Simba, King, Tina, Molly, Felix, Chico, Bonzo, Nikita, Maja, Arja, Rambo, Teddy, Cindy, Doffen, Oscar, Dino, Casper, Hera, Zorro, Bianca, Hero, Storm, Cita, Emil, Tussi, Aron, Tuva, Wilma, Fant, Zico, Trym, Nemi, Varg, Lotta, Nala, Lucky, Shira, Sita, Fia, Theo, Kasper, Bonnie, Cæsar, Bajas, Raya, Karo, Brutus, Donna, Bobby, Happy, Tim, Shiba, Oliver, Tyra, Billy, Pippi, Ayla, Santo, Nico, Caro, Beauty, Bruno, Raja og Balto.

Kilde: Dyreidentitet.no – her er bare et utvalg av listen med, den er egentlig mye lengre

Topp 100 kattenavn:

Pus, Simba, Sofus, Tussi, Mons, Nusse, Felix, Gråpus, Tassen, Mia, Pusur, Sussi, Tigergutt, Buster, Pusi, Tarzan, Lillepus, Sofie, Sara, Tiger, Lurven, Pjusken, Findus, Oliver, Missy, Missi, Pelle, Pussi, Pia, Leo, Kitty, Oscar, Rasmus, Max, Gråtass, Lucy, Pernille, Bella, Bamse, Nøste, Emil, Josefine, Nala, Rambo, Mio, Pusen, Susi, Tinka, Balder, Truls, Molly, Cæsar, Elvis, Ronja, Mira, Miss, Siri, Kasper, Dennis, Pondus, Sylvester, Tigern, Charlie, Nemi, Rufus, Nussi, Luna, Figaro, Zorro, Oskar, Turbo, Brutus, Pippi, Doffen, Frida, Linus, Gismo, Gizmo, Fia, Lille My, Lucky, Ludvig, Trulte, Emma, Tommy, Maja, Rusken, Pepsi, Lucifer, Sebastian, Julius, Svarten, Casper, Sokrates, Sissi, Odin, Tom, Selma, Mille, Rocky og Misty.

Kilde: Dyreidentitet.no – her er bare et utvalg av listen med, den er egentlig mye lengre

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?