BabyBarseltidenDisse vanlige tingene er nybakte foreldre livredde for!

Disse vanlige tingene er nybakte foreldre livredde for!

Endelig er babyen her. Men hva nå? Verden blir ikke den samme når du har ansvaret for et lite barn. Alle foto: iStock
Av Babyverden 27399

Helt dagligdagse ting du har gjort i alle år, kan plutselig virke skremmende når du har fått baby. Kjenner du deg igjen?

1. Å handle på butikken:
En kjapp tur innom butikken, eller ukeshandel. Dette har du gjort i alle år. Men er butikken noen plass å ta med en liten baby? Det er jo så masse folk på én gang, og tenk på all smitten barnet kan bli utsatt for. Er det ikke høysesong for både forkjølelse og omgangssyke? Og hva med korona?

2. Kaldt vær:
Når gradestokken kryper under null, er det bare å finne fram ullsokker og varmt undertøy til deg selv. Med litt ekstra klær, er det flott å nyte vinteren. Men hvordan kler man en baby når det er kaldt ute? Hvor kaldt kan det være, uten at det er uforsvarlig å ta med babyen på tur i vogna? Tåler babyen å få kald luft i lungene, eller kan også de helt minste bli forkjølet? Tenk om jeg kler på babyen for mye eller for lite?

3. Sol og fint vær:
Ingen ting er så deilig som å kjenne de første solstrålene varme om våren. For ikke å snakke om skikkelige sommerdager med sol og gode temperaturer. Men små barn skal jo ikke være i direkte sollys. Og ikke skal de bruke solkrem før de er minst et halvt år heller. Kan vogna bli for varm? Og er det sant at babyer alltid bør ha på seg ei lett lue, slik at de ikke får trekk?

4. Nysing:
Et nys kan være befriende, men nysing og små babyer er ikke alltid noen god kombinasjon. Men dette handler faktisk ikke om bakterier og smitte. Nei, stikkordet er søvn. For tenk hvor mye skade et nys kan gjøre, hvis du etter iherdig innsats endelig har fått den lille til å sove. Et høyt nys, og babyen skvetter til – og trenger ny runde med vuggesanger, byssing og trøst.


5. Rulletrapper:
Tenk så deilig det er når butikker og handlesentre har rulletrapper. Greit med en liten pause mellom all shoppingen. Men går det egentlig an å få med seg vogn opp og ned, eller er det sjansespill? Som regel står det et forbudtskilt for vogner, om du ser etter ved starten av rulletrappen. Og vogn og handleposer i rulletrapper, det er ganske skummelt – ikke sant? 

6. Klipping av babyens negler:
Egne negler har mødre ganske god trening med. Både klipping og lakking går som en drøm. Men så kommer disse små babyene. Ut fra kloremerkene mange babyer har i ansiktet, skulle en tro det var store klør. Men når du sitter der med neglesaksen, lurer du på hvordan du skal få til å klippe de små uskyldige neglene. Tenk om babyen plutselig flytter hendene vekk, og du klipper av halve fingeren i stedet?

7. Kjøre bil med baby:
Før du fikk barn, kjørte du gjerne uten å tenke så mye over det. Men plutselig har du en veldig verdifull last, og legger lettere merke til hvor mange idioter som er løs i trafikken.

8. Reise med buss:
Buss er en grei måte å forflytte seg på, men sammen med en baby, kan det bli en helt annen opplevelse. For det første handler det om å få vognen trygt med deg inn i bussen - hvis det fremdeles er ledig plass til deg og den lille, når det er deres tur til å stige om bord. Noen steder er det også slik at du må forlate vognen midt i bussen for å kunne betale framme hos sjåføren. Tør du da å gå fra vognen, hvis bussen allerede er i fart? Og det er ikke alltid folk er like hyggelige i kommentarene til småbarnsforeldre som opptar plassen som andre gjerne ville hatt.

9. Drikke varme drikker:
Liker du å kose deg med te eller kaffe? Å sitte ved kjøkkenbordet og bla i avisen med en god varm kopp i hånden, er én ting. En helt annen er å ha en baby på armen, samtidig som du holder dem varme drikken.

10. Gå i trapper:
Trapper er ikke noe problem for unge og spreke mennesker. Men med en baby i armene, føles plutselig trappene skumle igjen. Hva om du sklir på trinnet, ramler og mister babyen? Skulle du være så uheldig, er det greit å vite at flere har merket hvor raskt beskyttelsesinstinktet slår inn. Babyene har blitt holdt rundt og tatt godt vare på, mens foreldrene har gått rundt med en mørbanket bak og rygg i dagene etterpå.

Har du noe å tilføye? Bruk kommentarfeltet under artikkelen.

 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: